HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, December 23, 2011

Persiapan ke PLKN : Part 3

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Seperti yang telah aku janjikan semalam , hari ni aku nak share antara barang barang keperluan yang korang perlu bawa ke kem nanti. Pertama sekali, aku dah dapat surat tawaran daripada PLKN tu. Huahah. Ingatkan pos laju nak hantar hadiah tadi. Ye la, aritu ade masuk kontes boleh le dapat hadiah sebelum pergi melapor diri. Wahahaa~

Malas der nak copy paste or salin balek. You guys just klik kat BLOG INI jerr. Dia just senaraikan barang keperluan tambahan yang perlu korang bawak. Semua orang pernah pergi perkhemahan sekolah kan? Yang macam 3 hari 2 malam tu. Barang macam tu la dorang senaraikan. Yang dah dapat surat tu semua makluman dorang dah bagitahu kat situ. Klik BLOG INI , yang niyh laman web PLKN punya. Dorang senaraikan pakaian - pakaian yang dorang bagi jaa.
Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawak tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawak tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Excited actually. Tapi kan awak..tapi kan.. Takkan aku nak anggap PLKN niyh just macam perkhemahan sekolah biasa biasa je yang 3 hari 2 malam tu jer kan? Yeah, maybe untuk 3 hari pertama aku akan oke kat sana. Tapi 3 bulan derr. Tahan ke aku kat sana nanti? Ragging? Mampus kalau kene buat yang bukan bukan melampaui akal. Kuikui. Jangan risau , makan 6 kali sehari. Dijamin berat takkan turun. Whoahahah~

Dengar cakap dorang. Tak boleh lawan lawan. Kat rumah boleh le buat bodoh bijak pandai. Kat sana tak boleh wooo~ Kena patuh pada arahan. Bak kate Apek , 'Bertindak mengikut arahan!!'. Hmmm, bangun awal pagi memang aku tak kesah , tapi kalaau tidur lewat malam malam buta tu memang dalam hati aku maki hamun. Hahah. Pernah sekali tu kursus kat luar , punya lah nak bebel kung kang kung kang sampai dekat pukul 1 pagi. Dalam hati sabar je la [ penyabar jugak aku niyh erk ]. 

Kung kang kung kang sampai kol 1 pagi bukan ade owang nak dengar pun. Janji tidur kol 11. Koh-ji-mar! Hikhik. Kuajo nyer aku. Hakhak. Tapi dalam hati je, bukan melalui perbuatan, tak ke mampus kalau aku buat secara terang terangan? Tak fasal fasal kene cuci lantai tandas sekilat MrMuscle yang mungkin. Hushhh~ Hope ade la sys yang baek baek sudi tolong kiteowang. Paling penting sekali. Banyak pengalaman yang kelakar kelakar, barulah syiok habes layan PLKN tu nanti. Pergghh, banyak plak nak membebel-nyer. Hakhak. Oke bye. Bosangg niyh.
Tak sabar nak beli barang keperluan Ahad niyh!

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, December 22, 2011

Persiapan ke PLKN : Part 2

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Hi awak awak semua. Selamat malam yer. Hukhuk <--- Gedik jap. Based on the title above malam niyh nak share sikit bagi you ols yang dapat PLKN untuk tahun 2012 SAHAJA. Nampak tak SAHAJA?? Sila gelak sebab mungkin ramai yang tak heran sebab dorang tak heran. Lagi happy sebab tak dapat. Tapi aku? Biasa biasa je. >buat muka poyos< . Credit to this BLOG sebab semalam abah suruh cari semua maklumat niyh sebab nanti nak beli barang keperluan nak pergi sana tahun depan. Cepat cepat bukak lappy, tapi bukak fb, blog, youtube and twitter dulu. 3 jam kemudian baru cari maklumat semua niyh. Hakhakhak. Cun tak ekspresi aku? Kuikui.

Sebelum Ke Kem PLKN

Ketika anda menerima surat dari Jabatan Latihan Khidmat Negara yang menyatakan anda terpilih untuk menyertai latihan PLKN, ia ada menyertakan beberapa perkara yang anda perlu lakukan dan senarai peralatan serta peraturan semasa berada di Kem latihan. Ada beberapa perkara yang anda harus lakukan sebelum bertolak ke kem.

1.Medical check-up di hospital dan klinik yang terpilih.
2. Buka Akaun di mana-mana cawangan Agro bank untuk elaun.
3.Buat persiapan dari segi pakaian dan peralatan yang perlu dibawa ke kem PLKN.
4. Lengkapkan borang yang dilampirkan bersama surat pemilihan anda. Pastikan borang diisi selengkapnya.
5. Bagi bakal pelatih lelaki, potong rambut seperti dalam gambar. Untuk menjimatkan masa di dalam kem. Tak perlu beratur.
6.Jaga kesihatan anda. Pastikan anda sihat sebelum ke kem PLKN.
 


Ketika Melapor Diri

Selepas melakukan persiapan dari rumah, tibalah waktunya dimana anda diminta melapor diri di tempat berkumpul yang telah ditentukan. Di sini ada beberapa langkah yang berguna untuk anda yang telah terpilih.

1. Pakai Pakaian yang sesuai ketika melapor diri. Jangan berpakaian ketat. Bagi yang tidak bertudung, Pakai la T-Shirt & Seluar Track serta berkasut. Dinasihatkan agar tidak memakai Jeans kerana di dalam kem, Jeans tidak dibenarkan.
2. Datang awal ke tempat berkumpul yang ditentukan. Pastikan anda membawa semua barang yang perlu. Jangan lupa juga untuk membawa borang pendaftaran yang telah lengkap diisi.
3.Paling penting, jangan lupa bawa Kad Pengenalan anda.


Semasa Di Kem

1. Pastikan anda meminum air putih secukupnya. Lebih 8 gelas pun tidak menjadi masalah kerana anda akan kehilangan banyak air ketika melakukan aktiviti.
2. Jangan sesekali skip makan (Sarapan/Minum Pagi/ Makan Tengahari/ Minum Petang/ Makan Malam/Supper) kerana anda memerlukan tenaga yang secukupnya untuk melakukan aktiviti dan pihak pengurusan lebih tahu apa yang anda perlukan.
3. Dengar kata-kata jurulatih kerana merekalah 'ibu bapa' anda ketika berada di dalam kem.
4.Bersungguh-sungguh dalam melakukan aktiviti. Kalau boleh libatkan diri sebanyak yang mungkin dalam semua aktiviti. Peluang ini hanya datang sekali, so kalau anda lepaskan, rugi..
5. Bak kata pepatah 'berkawan biar seribu', carilah seberapa banyak kawan yang sama-sama mengikuti PLKN. Merekalah keluarga anda ketika masih di dalam kem. Jangan menyombong diri kerana semua pelatih adalah sama dan anda mungkin akan merindui mereka selepas tamat program PLKN.
6.Cuba tonjolkan diri dan kebolehan anda, mungkin ketika di luar, anda adalah seorang yang pasif tapi cuba untuk jadi seorang yang aktif di dalam kem. Beranikan diri untuk melakukan perkongsian terbuka, beri pendapat dan macam-macam lagi.

Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawak tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawak tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Ketika Tamat Latihan

Selepas tiga bulan, kini tibalah masanya dimana latihan yang anda jalani selama ini tamat. Anda akan dianugerahkan sijil dan juga dilabel sebagai bekas pelatih. Di sini, ada beberapa tips yang penting ketika tamat latihan dan sebelum bertolak pulang.

1. Selepas perbarisan tamat latihan, dan sebelum pulang pastikan anda telah menyusun semua barang yang anda bawa kembali di dalam beg anda. Pendek kata, semua barang milik anda. Pastikan tiada yang tertinggal kerana anda mungkin tidak akan dapat mengambilnya semula.
2. Pastikan anda mengembalikan barang yang sepatutnya dikembalikan pada pihak kem. Barang-barang tersebut adalah:-


-Pakaian celoreng (2 pasang)
-Tali Pinggang Medan (1 pasang)
-Boots (1 Pasang)
-Cadar (1 Helai)
-Selimut (1 Helai)


3. Jangan sesekali mengambil barang yang bukan milik anda. Contohnya, Pakaian orang lain, gayung di bilk mandi, baldi ataupun tilam dan bantal.
4. Ketika bertolak pulang, pastikan anda bangun dan bersiap awal. Jangan lupa menaiki bas yang betul!


Keryah dah dapat surat pemberitahuan dari pihak PLKN Pekan. Aku bila lagi? Cepatlah sikit sebab aku nak beli barang keperluan niyh. Besok aku share kat korang plak ape yang patut beli and bawa and wajib dibawa untuk ke sana nanti oke. [ Tidak berdasarkan surat pemberitahuan , cari kat blog laen ]. Tapi sapa yang dah dapat tuh untung awal sikit sebab semua keterangan sudah dimaklumkan atas kertas puteh tu. Ni just bayang bayang jerp. Nak anggap betul pun takpe or sedikit tambahan pun boleh. Huhu. Kbye.
Posmen cepatlah hantar surat tu kat rumah saya. Pejabat pos sebelah rumah je. Haipp, takde arhhh. Jauh nun di kuala. Kuikui.


Follow IG @dropshipmina untuk gelang Pandora cantik-cantik dengan harga below RM30 okayyy!!

Kbye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Persiapan ke PLKN : Part 1


Lirik Lagu Rasmi PLKN - Khidmat Negara

Wira wirawati harapan bangsa
Tiba masa kita berjasa
Kita sahut cabaran bederas seiringan
Demi mencapai wawasan.

Kenali rakan pelbagai budaya
Selami warisan kita yang kaya
Bersama bergandingan tiada perbezaan
Kita Warga Malaysia.

Take Note : Aku rasa korang kene bawak banyak-banyak spare makanan ala-ala snek gitu sebab korang pasti akan lapar je 24 jam. Kalau nak fikir fasal diet uh tak payah risau, makan banyak-banyak pun boleh turun 10kg kalo korang buat aktiviti yang dijalankan dengan bersungguh-sungguh. One more thing is , bile korang nampak kawan-kawan korang tengah feeling feeling layan snek, takkan korang nak duduk diam je kan? So better bawak snek dalam kuantiti sederhana. Better bawah tyme hari lawatan keluarga lah kan , kalau bawah tyme first day korang kat sana susah pulak kan bile tyme spot check nanti. Fighting!
Berkhidmat untuk negara
Berbakti penuh setia
Satu hasrat satu semangat satu tekad bersama.

Kami wira wirawati negara
Kini masa kami berjaya
Kami sahut cabaran berderas seiringan
Kami pasti mencapai wawasan.

Kita sahut cabaran bersama bergandingan
Berkhimat untuk negara
MALAYSIA!!!


Dah hafal ker? Ceyhh. Tak hafal lagi niyh. Tunggu masuk kem baru hafal. Kuikui.

Suka ENTRY ni? Tolong ler tekan button DONATE bawah tu. Ngee~

Kbye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Wednesday, December 14, 2011

Bukit Merah Laketown Resort

 Dah lame teringin nak beli , so adorable right??? Huahaha.
Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Alhamdulillah, sudah dua tahun adek beradek aku kumpul duit sama sama and melancong together. Duit perbelanjaan sekolah, separuh untuk belanja, separuh untuk simpanan sendiri and kite bajet bape sen kite nak kumpul satu hari untuk pergi melancong. Memey ar aku bukanlah datang dari keluarga yang senang lenang, cukup hujung tahun je, cakap je nak pergi sana sinun ,kiteowang just gerak je. Bukan begitu yer awak.

Inisiatif ini diambil sebab nak ringankan kos perbelanjaan pelancongan kiteowang satu keluarga. Oleh itu, aku sebagai anak sulung haruslah meringankan beban ibubapa. Hikhik. Lagipun, kiteowang yang nak pergi melancong setiap hujung tahun, kiteowang lah yang harus keluarkan duet. Mak bapak just bawak kiteowang ke tempat yang kiteowang nak pergi jee. Semua perbelanjaan ditanggung oleh ‘Duit Melancong’.

Bagi bloggers yang Alhamdulillah keluarga u olls hidup serba serbi dalam kesederhanaan and adek beradek pun semuanya masih dalam alam persekolahan lagi and rasa femly korang biasa biasa je macam me, better ikut plan niyh. Sebaiknya perancangan niyh dimulakan pada awal tahun persekolahan, sebagai contoh ada 4 orang adek beradek, suggest dalam satu hari simpan RM1 or 50sen jaa. Hanya dijalankan pada waktu persekolahan. Sabtu and Ahad kite tolak sebab hari itu mak tak bagi duet belanja. Cun tak?

Tanda lah setiap kali pembayaran tuh dalam buku 555. Lantiklah seorang bendahari dalam kalangan adek beradek korang. Ciri cirri bendahari tu plak mestilah muka tebal and ringan mulut mintak duet kat ade beradek yang laen. Selain itu, sediakan satu tabung khas untuk simpan duet melancong tuh. Tukang kutip and jaga duet mestilah amanah oke. Jangan seleweng duet orang laen pulak yer. InsyaAllah habis je cuti sekolah dalam tabung ada lebey kurang RM400 dalam tangan. Cukuplah kan, setakat melancong dalam negara memang cukup.

Dengan duet sebanyak tuh, 4 orang yang kumpul duet korang boleh belanja mak and bapak kotang sekali. Janganlah kedekut sangat okeh. Belajarlah dari sekarang macam mana kita nak eratkan hubungan kekeluargaan di musim cuti sekolah taw. Mandi kat theme park ke, kat Malaysia an banyakkk. Pilih destinasi dulu, then u olls bajet lah berapa jumlah korang nak kumpul keyh. That’s all thank you. Next year tak rancang lagi nak pergi mana because I am not a student anymore…in school.

Setakat dua tahun niyh da kumpul duet pergi Gambang and tadi pergi Bukit Merah. Kali niyh pergi Bukit Merah, satu keluarga besar belah my mak join cuti cuti Malaysia kecuali my tokwan, pakteh, pacek and paksu. Peace. Best gilak!

Musim cuti Eco Combo and Waterpark. [ Bukit Merah ]
Dewasa : RM29
Kanak kanak bawah 12 : RM25
Warga Emas : RM10

Between Gambang and Bukit Merah, Gambang lagi best and rasa macam berpatutan je kalau nak buang duet kat sana. Makanan pun sedap giler giler kat Gambang and berpatutan [ dulu la, tak taw sekarang lak] , tapi kat Bukit Merah memang mencekik arhh wa cakap lu.Sebagai contoh, nasi goreng, kuetiaw goreng and mee goreng RM4.50 and burger biasa RM5. Fuhhhh, mencekik darah tak namanye tuh? So, decide lah sendiri. Kuang3. Peace again. Next year tahun melawat Negeri Perak, yes Bukit Merah kat Perak, tapi takkan nak suggest korang yang tak best plak? The best part I have to tell you that, Mi Sanggul hanya terdapat kat Simpang Perak jaa. Sumpah kat tempat laen takde.

KBye!

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, December 12, 2011

Daki Bukit Larut

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Ketika entry niyh ditaip hendaklah kalian mengetahui bahawa tuan empunya sedang lenguh lenguh badan niyh. Huwaaaa~ Sumpah saket giler. Sebab? Marilah kalian meneruskan pembacaan pada perenggan seterusnya. Apa gua mengarut niyh? Oke, sorry if ayat tunggang terbalek. Sape cara ye dop?

Actually dah lama aku plan nak daki Bukit Larut with my frens Fatin and Hasni. Just three of us. Oke, I admit that memang aku semangat giler nak daki bukit larut semata-mata nak tengok bunga tulip. Aim aku dakit bukit tuh just nak tengok bunga tulip jaa. Memang dah takde bende laen. Faten cakap ada 100 lebey check point. Memang banyak lah kan. So maksudnya memang tinggi lah kan and panjang panjang panjang. Dari bawah sampai atas dalam 10 kilometer.

10 kilometer apa lah sangat kalau jalan dia straight mendatar jeaa. Masalahnya banyak curam and belok sana belok sini. Antara satu check point dengan check point yang laen memang susah and rasa lambat giler nak sampai. Sampai check point 30 lebey Fatin dah give up. Tinggal berdua aku and Hasni jaa. Its oke lah coz die dah pernah daki sampai atas. Aku and Hasni baru 1st time. So nak tak nak kene daki sampai habis coz kiteowang memang dah separuh perjalanan.

Dah sampai check point 50 tuh dah rasa oke sangat lah kan. Rasa bersyukur giler sebab dah separuh perjalanan. Then kebanyakan yang mendaki tu datangnya dari golongan cina. Kuat seyh even ada yang dah berumur. Hasni memang giler laju seyh. Fine she’s thin and I’m fat tambahan lagi metabolism die giler tinggi nak mampuss. Boleh dikatakan die sentiasa di hadapan aku lebey kurang 10 meter. Aku ketinggalan. Kehkeh.

Even rasa penat giler, tapi semangat aku still tinggi sebab aim aku tadi. Hasni always asked that if penat kiteowang turun. Tapi aku taknak, aku nak sampai atas nak tengok bunga tulip. Ada satu budaya yang aku kenalpasti bila daki bukit niyh, sesiapa je yang bertembung dengan kita and rasa ringan mulut, dorang akan say ‘Morning’ to us. So nice right? Banyak sangat kenangan yang menarik bile 1st time kiteowang daki bukit kali niyh because ramai yang ramah tegur kiteowang. Especially Hasni lah kan, kalau ada orang yang ringan mulut try borak ngan kiteowang, Hasni lah yang tolong ‘bla bla’ kan. Nak harapkan aku? Lambat lagi.

Nak nak orang yang aku tak bape nak kenal, tetibe je nak ramah. Mintak simpang weyhh. Mujur Hasni ada. Aku cakap pun sikit sikit. Bahaya okeh, da la dalam hutan. Sepanjang perjalanan tu yang paling ramah layan ada dua orang ustaz tahfiz and ade sorang guys biasa biasa je. Hasni lah yang rajen borak. Aku angguk je, penat. Lagi, aku bawak bekal jugak. Ye la, pagi tak sempat makan, bertolak dari rumah jam 7 lebey. Nampak je tempat persinggahan yang agak cool sikit kiteowang berhenti makan makan. Air botol yang kecik tu plak bile dah habis kiteowang tadah air bukit. Ngeh ngeh~ Masa tadah tu ada sorang uncle Tanya, aku cakap la boleh je coz owing pernah cakap air bukit boleh minum, tapi kalau ada ‘campuran’ air laen wallahualam tapi air bukit tuh sedap. Huahaha.

Nampak air terjun kecik or besar je aku berhenti untuk merasai kesegarannya!!! Huahaha. Lagipun penat seyhh. Hasni dah la laju giler, aku hanya mampu follow dari belakang slow slow jaa. Part paling best niyh. Sampai je kat atas,

BUNGA TULIP DAH TAK ADOOO! HANCUSSSSS!!!

Yeah, aku tanye sorang aunty niyh, aunty tuh cakap bunga tulip memang dah takde. Dulu memang ade, bak kate mak aku, 30 tahun dahulu. Perghhhh, saketnya hati aku. Kecewa hati aku. Musnah impian yang aku dah tanam sejak berkurun lamenye. Adoyaiiiii. Aku patah hati giler kot! Aku cakap kat Hasni, ‘nampaknye aku memang kene cari peluang untuk melancong ke Belanda’. Hasni tanye kenapa plak and aku balas, ‘kat situ lah dorang tanam bunga tulip banyak banyak!!’ Kat Jepun pun ade. Hui hui. Bile dah takde bunga and aku plak rase penat giler ingat tyme turun nak naek jip. Tapi kene plak beli tiket masa kat bawah tadi. Aduhhh. Kaki gua memang dah melecet ase dah nak meletopp sudah.

Terpaksa lah jugak turun bukit dengan kaki yang dah separuh nyawa tu. Penat seyh coz gune kaki lagi nak brek kecemasan or whatever tuh. Aku cakap kat Hasni kalau ade jip kosong yang lalu kiteowang nak tumpang. Dalam hati berharap sangat dapat tumpang aunty tadi, rupenye bila aunty tu lalu she’s jut lambai kiteowang je. Patah hati lagi. Jauh lagi kot kalau nak turun semula. Aku ase nak golek-golek je dari atas sampai bawah. Then, ade satu lagi jip berhenti depan kiteowang and tanye if kiteowang nak tumpang or tak. Ofcourse lah NAK! Owang giler je yang tolak rezeki. Hikhik. Alhamdulillah sangat sebab if tak tumpang kiteowang adalah orang yang last berada kat atas bukit. Yang laen sume dah turun.

Ganas jugak pacek jip yang bawak ni. Terhuyung hayang tapi aku tak kesah janji turun dapat naek jip. At least kekecewaan aku terubat jugak. Fuihhhh. Hasni plak ase nak muntah plak coz pening naek jip. Alahai, rezeki die boleh tolak plak. Ekeke, arrgghh. Dalam hati cakap memang dah tak nak jejak Bukit Larut dah!! Saket ati coz takde pape pong kat atas tuh yang menarik minat aku. Orang laen tak tahu lah coz ramai jugak yang naek turun kat situ. Tetapi bagi aku jauh sekali oke. Never! Faten dah bagi amaran that bile dah turun bukit nanti kiteowang akan ‘kengkang’. Faham? Maksudnya cara jalan tuh dah macam luar biasa dari normal. Memang betul pun. Sambil tunggu my abah amek, hujan plak turun dengan lebat giler, kesejukan kot. Aku sempat jugak tidur sekejap sampai my abah call dua kali aku tak sedar. Hasni and Fatin rancak sangat berborak sampai aku tidur sendiri. Penat seyhhhh.

Balik je rumah mandi apa semua terus baring atas sofa and rehat. Berminat untuk ke Bukit Larut? Better naek jip jaa. Kalau nak daki pun, separuh sudah. Tak payah nak over okeh. Aku memang gedik coz nak tengok bunga tulip jaa. Lagipun niyh sebagai langkah asas or persediaan aku untuk ke PLKN kelak. Aku an suke aktiviti lasak, tapi slow slow ar beb. Kehkeh. Oke bye awak. Penat lagi niyh. Panjang kan?

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, November 5, 2011

Kidal

 Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Topik kali ini adalah mengenai kidal. Untuk makluman yang belum mengetahui. Gua adalah kidal. Balik kepada cerita silam tyme kecik kecik dulu. First time dapat tahu yang diri ini kidal tyme gua ikut my abah pergi tempat kerja dia. Sementara die selesaikan beberapa kerja dia, he lets me to play microsoft word at his office.Ntah macam mane, sambil menaip and menulis, my abah kept scolding me and tepuk tepuk tangan kiri saya and selalu ulang ayat 'Guna tangan kanan!'. And my abah also mengadu to my mak mengenai permasalahan ini.

Sorry lah, memang tak boleh nak tulis guna tangan kanan. Tulisan sangat buruk. Halaju pun tersangatlah lembab.Tapi kan, gua tak sepenuhnya kidal. Just ada dua perkara je yang gua kidalkan. Menulis and kalau makan guna sudu and garpu, kedudukan dua benda alah tu akan berubah. #ekeke. Kena marah jugak ni. Mana taknya, kalau guna sudu, asyik asyik mee and kuetiaw jatuh jerk. Baek takpayah makan. Haha.

Baru baru ni waktu kelas sains ada cakap cakap fasal variasi niyh. Orang kidal lebih banyak guna otak kanan dan orang yang menggunakan tangan kanan adalah sebaliknya. Kata cikgu, orang kidal niyh kreatif and orang yang gunakan tangan kanan niyh straight je. For example, 1 + 1 = 2. Tapi bagi orang kidal, 1 + 1 boleh jadi apa apa je jawapan yang dia suka.

Ada yang menyuarakan , tak nampak pun kekreatifan diri tuh. Cikgu cakap, mungkin belum nampak. Kemahiran kreatif berbeza beza. Mula mula gua pun tarak taw. Tak sure lah kan maksud cikgu. So, cikgu pun sebut, contoh dalam bidang muzik, hiasan dalaman or masak - masak. Sejurus cikgu sebut je, gua tahu yang gua kreatif dalam bab memasak. Kuang kuang. Sila lah percaya oke. Heheh.

Secara purata 85 peratus penduduk dunia adalah individu kanan dan hanya 15 peratus kidal. Kajian mendapati lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan.

So, kat bawah ni gua senaraikan lah sikit kekurangan dan kelebihan orang kidal :
 [ kat bawah ni memang ada kene mengena ]

# Untuk menulis, kertas atau buku perlu disengetkan ke kanan dan pastikan pensil (atau pen) dipegang dengan betul pada jarak sesuai (tangan tidak terlalu rapat dengan mata pensil).

# Walaupun kecenderungan penggunaan tangan ini boleh dilihat ketika kanak-kanak berumur tiga tahun, ia lebih ketara apabila meningkat umur lima tahun. Jika anda mengesyaki anak kidal tetapi masih tidak pasti, anda boleh lakukan ujian mudah untuk mengetahuinya. Letak satu objek di atas lantai dan minta anak mengambil dan membalingnya semula. Letakkan sudu di sebelah pinggan makannya dan lihat tangan mana yang digunakan untuk memegang sudu berkenaan dan makan.

“Kajian menunjukkan sesetengah individu kidal ada masalah disleksia (menulis huruf terbalik). Boleh dikatakan semua individu kidal boleh menulis secara terbalik — bukan saja huruf pada arah yang salah, tetapi perkataan ditulis dari belakang. Ia dipanggil tulisan cermin kerana jika dilihat dari dalam cermin, perkataan ditulis kelihatan normal,” katanya.

[ kat bawah ni pulak, tak jumpe lagi dalam diri gua ]

#“Individu kidal juga biasanya ada masalah apabila menulis. Bukan saja kertas, malah tangan juga menjadi comot kerana apabila menulis, tangan individu kidal terkena pada tulisan. Masalah lebih teruk jika seseorang itu kuat berpeluh.
#orang kidal adalah cenderung penakut.
#sensitif. 
#Individu kidal mudah berasa malu dan cemas terhadap perkara yang dilakukan. [ dulu ada, skang dah oke ].
Info - info :
#Memang ramai tokoh dunia kidal, antaranya bekas Presiden Amerika Syarikat, George Bush dan ronald Reagan. Bahkan Timbalan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong, Presiden Fidel Castro dari Cuba, Perdana Menteri Israel, Benyamin Netanyahu, saintis terkemuka Albert Einstein, pelukis potret Monalisa, Leonardo Da Vinci dan Michaelangelo, penyanyi Kurt Cobain dan Phil Collins adalah antara manusia kidal yang berjaya dalam bidang masing-masing. 
#Orang kidal mempunyai daya imajinasi yang tinggi sehingga menyebabkan ia lebih kreatif dari orang orang biasa.
#Beberapa orang terkaya di dunia adalah seorang kidal ( Bill Gates , Oprah Winfrey).
Dalam kelas 5PA, orang yang kidal adalah Nolin , Dayat , Nabil and aku for sure. Tu je kot. We olls, lebuh cenderung menggunakan otak kanan.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, September 30, 2011

Tips study


 Assalamualaikum and Anyeong hunny.

Sorry if tuan belog niyh suka sangat tukar tukar design belog yer. Kejap purple, kejap hijau, kejap biru pulak. So cerewet kan owner blog niyh? Aduh. Maaf ye. Kali niyh nak share beberapa tips bagi calon calon peperiksaan sama ada yang SPM atau yang laen lah kan. Tapi rasanya sesuai untuk yang below 17 kot. Tambah sesuai lagi kepada student yang langsung tak pergi tuisyen tuisyen kat luar macam aku niyh.

Past Year Questions.
Bagi aku, buku soalan soalan tahun lepas sangat sangat membantu untuk dapat A. Tak percaya sudah. Tapi perkara niyh terbukti pada diri aku sendiri. Masa PMR dulu la, dengan rendah diri memberitahu dulu masa form 3, aku duduk di kelas 3 Cekal.  Dua dari belakang. Buku past year questions niyh sangat sangat membantu u olls yang memang lemah dalam sesuatu subjek. Guna buku niyh je, korang dah dapat kenal pasti soalan soalan yang femes selalu kua PMR or SPM.

Perhatian and ask your friends.
Sesetengah pelajar kengkadang sukar nak beri tumpuan 100% terhadap pembelajaran kan? Kan? Tapi please, 80% keatas pun sudah memadai lorh. And and kalau tak paham something, tanye lah member member yang selalu top dalam sesuatu subjek tersebut. Mintak tunjuk ajar dorang yerp. Kalau cikgu ajar still tak faham, ask our friends, kalo tak paham jugak, nampak sangat benak otak tuh. Hehe.

Fakta.
Cikgu saya cakap, subuh subuh uh bangun and pada waktu tuh digalakkan membaca bagi subjek seperti Sejarah , Agama and lain lain. Yang kena hafal hafal niyh larh. Susah bangun pagi? Alahai, try set jam setiap hari jam 4. Bila dah dengar bunyi jam usahakan diri untuk bangun pergi basuh muka. Duduk kat kerusi relax relax 5 minit. And start membaca. Sila amalkan selama 9 hari berturut turut, insyaAllah on the next day kita akan terbiasa bangun awal. Saat tu lah cari peluang untuk study okeh.

Rest.
Majoritinya, bagi student yang ada peperiksaan besar, sekolah akan buat kelas tambahan kan? Kan? Waktu petang selalunya aku isi kan dengan berkebun. Ngeh ngeh. Tak pun, buat something yang u olls minat. Release tension kate orang jawa.

Wajib and sunat.
Solat lah yang 5 waktu tuh bagi umat Islam. And yang pandai mengaji, mengaji lah yer. *ingatkan pada diri sendiri jugak niyh.

Pemakanan.
Jaga pemakanan, hindarkan dari makanan yang kurang berkhasiat seperti minuman bergas, makanan ringan. Mak kate, lepas SPM nanty, ko nak makan sampai muntah darah pun boleh. Haha. Minuman isotonik masuk dalam golongan tak? Hoho.

Mengajar.
Tak semestinya cikgu je yang boleh mengajar. Kita pun boleh mengajar jugak. Jangan lah kedekut ilmu nak konker sendiri kan. Bantulah insan yang lemah. Kalau kita expert sesuatu subjek, lebih baek kita ajar rakan rakan kita yang lemah. Kalau kita lemah sesuatu subjek, mintak members yang laen pulak ajar kita kan? Give and take lah dear. Sama sama untung maa.

 Study group.
Sesuai untuk anybody yang betul betul disiplin and tak suka membuang masa je. Ada sesetengah orang suka belajar sendiri. Tapi kalau study ramai ramai [ below 3 or 4 ] kan bagus. Banyak faedah. So, selama niyh belum lagi amalkan. InsyaAllah nak belajar dengan budak cina fasal Addmath. Amin. 1 Malaysia kan?
Sekian dari Zati untuk u olls and diri sendiri. Kalau kureng maaflah. Tapi kalau nak tambah or share dengan Zati dengan hati terbuka mengalukan pandangan korang sume. Ececeh. Sharing is caring kan? Kan?


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, September 9, 2011

Mood Before Trial SPM

 Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Berita kedua paling penting untuk tahun ni. Next week trial SPM seyh. Wish me luck ye sayangs sayangs ku semuanya. Actually, nak cakap prepare untuk trial baru 1% kot. Sape yang tak nak buat yang the best kan. Manalah tahu, SPM sebenar ada masalah yang tidak diduga ke. Result trial pulak yang diambil kira kan. Zaty harap semuanya berjalan lancar okeyh and sentiasa mendoakan kejayaan untuk semua members yang kenal Zaty yerp. Berkat usaha and doa pasti semua orang akan berjaya okeh.

Lets share. Jumaat 9 September that mean today lah kan. Dewan peperiksaan dibahagi dua ja. Ye, sekolah saya kecik je tak macam sekolah awak yang besar gedabak tuh. Ye sekolah saya sekolah kampung tak macam sekolah awak yang dekat bandar tuh. Ye saya tahu sekolah saya sudah makin cantik sekarang berbanding sekolah awak yang still sama je corak cam tahun lepas. Ye, saya tak peduli pun okeh janji saya dapat belajar dalam keadaan yang sangat baik. Thanks pengetua yang kiut.
Zaty duduk dalam Dewan A. That mean, 5 Alpha, 5 Gamma, 5 PA, 5 E1 ( half ). Terkejut sangat coz angka giliran meletakkan Zaty duduk dekat belakang skali. Second last lah kan. Adoi. Jauh sangat. Lagi rela duduk tengah tengah. Ngeh ngeh. Takpe lah. Kiri kanan takde geng saya. Depan belakang bukan pale otak cam saya. Saya seorang. Saya sendiri. Terpaksa sendiri. Tapi takpe, takde lah orang nak mintak jawapan kan kan.  Nasib baik saya tak duduk sebelah budak N tuh. Zaty takut dia tanya jawapan. Zaty takut dia tiru pandang paper Zaty. Apedehal, cepuk jer lah kan. Haha. Sedap je.Tapi best jugak lah coz budak budak pandai dari kelas 5 Alpha duduk belakang jugak. Boley 'kopi' Addmath. Haha.
 Akhir kata, best of luck untuk semua. Bagi yang sedang membaca post ni, doakan Zaty semoga dapat jawab paper dengan tenang okeh. Semoga apa apa yang telah dipelajari dapat dicurahkan kat atas paper nanti yer. InsyaAllah kalau iman dapat Zaty tahan, selepas dua minggu kita jumpa lagi okeyh. Ingat ya, doakan yang terbaek untuk saya taww. Sayangs semua. Thanks jugak to my sys yang always keep supporting me day by day. Love you muah muahh.
Zaty doakan untuk diri Zaty supaya dapat buat yang the best untuk diri and masa depan. Amin.

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, January 21, 2011

NAJWA LATIF

Jumaat 21/1/11 >  11.37 p.m
Assalamualaikum w.b.t!!!

Najwa Latif…
Korang kenal tak?? Maybe ade yg tak kenal, n maybe separuh dari anda da kenal ngan awex youtube niyh!! Act, da ramai orang sedar akan kewujudan die…Aku niyh lambat cket la kenal die..cket jer taw...hahah…coz kalo bukak youtube, tak laen tak bukan , aku cari video lagu2 korea n omputeh jerr.. Aku kenal awex niyh pon from others belog laen la…Mule2 uh bile dengar name die, wat donno jer..coz aku jarang arr bende2 gini.. Lately, aku terjumpa lagi owang cakap fasal die, so aku dengar jer la video yg blogger masokkan dlm blog dorg..

B E S T !
Awex niyyh mmg cun, sore best, style pon ade…Btw, aku tak bersependapat ngan org laen yg mengatakan die niyh pelapis Yuna or Ana raffali..She is herself.. Lagu yg die ciptakan sendiri mmg best arr..sedap di layan, tambah-tambah sore die yg chumeyll2 ala justin bieber uh, bertambah sedap lahhh!
Muke pon aku suke tengok.. Still student,..skang niyh tak pasti die fom4 or fom5.. Then , ade jugak tengok2 die ade buat cover lagu artis2 laen..Rihanna – Umbrella uh, banyak part kakak die konker..tp aku lebey suke die yg nyanyi..maaf yer, tak bermaksud nk singgung kakak beliau. Next, aku tengok Just the way you are – Bruno Mars, lagu Bruno mars niyh mmg sedap.. aku tertarek jugak la ngn sore Bruno niyh tyme lagu Billionaire dulu, aku mmg da agak da c Najwa niyh mmg boley bawak kan lagu niyh dengan baek, bile aku dengar, mmg sah!! Aku replay byk kali kott dengar lagu die wat cover Just the way you are nyh…sedap doeeee…

Bile aku dengar cover Just the way you are niyh…sore cm iras2 justin bieber pon ade jugak aku ase..Pendapat aku la…tapi versi pompuan la…sedap n cute lah sore di…muke cumel doooe…Tapi, tadi di-tag oleh Anis Meylia dalam fb, tentang ujub..kalo nk taw klik sini kalau boley..So, pas niyh..aku nk tgok yg laen-laen cover lakk!!! Good luck to Najwa n semoga success dalam bidang niyh..da la pandai maen gitar, sore sedap plak tuh.. Die mmbuatkan aku jeles akan kelebihan die bermain gitar n memiliki lebih dari 3 buah gitar yg cun!! Hohoho..Wish you the best!!! Amin..


wassalam

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.