HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, September 30, 2011

Tips study


 Assalamualaikum and Anyeong hunny.

Sorry if tuan belog niyh suka sangat tukar tukar design belog yer. Kejap purple, kejap hijau, kejap biru pulak. So cerewet kan owner blog niyh? Aduh. Maaf ye. Kali niyh nak share beberapa tips bagi calon calon peperiksaan sama ada yang SPM atau yang laen lah kan. Tapi rasanya sesuai untuk yang below 17 kot. Tambah sesuai lagi kepada student yang langsung tak pergi tuisyen tuisyen kat luar macam aku niyh.

Past Year Questions.
Bagi aku, buku soalan soalan tahun lepas sangat sangat membantu untuk dapat A. Tak percaya sudah. Tapi perkara niyh terbukti pada diri aku sendiri. Masa PMR dulu la, dengan rendah diri memberitahu dulu masa form 3, aku duduk di kelas 3 Cekal.  Dua dari belakang. Buku past year questions niyh sangat sangat membantu u olls yang memang lemah dalam sesuatu subjek. Guna buku niyh je, korang dah dapat kenal pasti soalan soalan yang femes selalu kua PMR or SPM.

Perhatian and ask your friends.
Sesetengah pelajar kengkadang sukar nak beri tumpuan 100% terhadap pembelajaran kan? Kan? Tapi please, 80% keatas pun sudah memadai lorh. And and kalau tak paham something, tanye lah member member yang selalu top dalam sesuatu subjek tersebut. Mintak tunjuk ajar dorang yerp. Kalau cikgu ajar still tak faham, ask our friends, kalo tak paham jugak, nampak sangat benak otak tuh. Hehe.

Fakta.
Cikgu saya cakap, subuh subuh uh bangun and pada waktu tuh digalakkan membaca bagi subjek seperti Sejarah , Agama and lain lain. Yang kena hafal hafal niyh larh. Susah bangun pagi? Alahai, try set jam setiap hari jam 4. Bila dah dengar bunyi jam usahakan diri untuk bangun pergi basuh muka. Duduk kat kerusi relax relax 5 minit. And start membaca. Sila amalkan selama 9 hari berturut turut, insyaAllah on the next day kita akan terbiasa bangun awal. Saat tu lah cari peluang untuk study okeh.

Rest.
Majoritinya, bagi student yang ada peperiksaan besar, sekolah akan buat kelas tambahan kan? Kan? Waktu petang selalunya aku isi kan dengan berkebun. Ngeh ngeh. Tak pun, buat something yang u olls minat. Release tension kate orang jawa.

Wajib and sunat.
Solat lah yang 5 waktu tuh bagi umat Islam. And yang pandai mengaji, mengaji lah yer. *ingatkan pada diri sendiri jugak niyh.

Pemakanan.
Jaga pemakanan, hindarkan dari makanan yang kurang berkhasiat seperti minuman bergas, makanan ringan. Mak kate, lepas SPM nanty, ko nak makan sampai muntah darah pun boleh. Haha. Minuman isotonik masuk dalam golongan tak? Hoho.

Mengajar.
Tak semestinya cikgu je yang boleh mengajar. Kita pun boleh mengajar jugak. Jangan lah kedekut ilmu nak konker sendiri kan. Bantulah insan yang lemah. Kalau kita expert sesuatu subjek, lebih baek kita ajar rakan rakan kita yang lemah. Kalau kita lemah sesuatu subjek, mintak members yang laen pulak ajar kita kan? Give and take lah dear. Sama sama untung maa.

 Study group.
Sesuai untuk anybody yang betul betul disiplin and tak suka membuang masa je. Ada sesetengah orang suka belajar sendiri. Tapi kalau study ramai ramai [ below 3 or 4 ] kan bagus. Banyak faedah. So, selama niyh belum lagi amalkan. InsyaAllah nak belajar dengan budak cina fasal Addmath. Amin. 1 Malaysia kan?
Sekian dari Zati untuk u olls and diri sendiri. Kalau kureng maaflah. Tapi kalau nak tambah or share dengan Zati dengan hati terbuka mengalukan pandangan korang sume. Ececeh. Sharing is caring kan? Kan?


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

7 comments:

aiman fanboy k-pop said...

yeahh..nice entry bagi student yg bakal menghadapi exam akhir lebih kurg dua minggu lagii..thank sharing^^

khairiyah said...

good tips lah..nak amalkan lepas nie,exam dah dekat >.<

Izzati Amira said...

ye! ye! amalkan demi masa depan yg cerah. hehe. tuan blog pon sedang berusaha utk amalkan ni. hehe

said...

saya dulu pun tak pergi tuisyen luar, just belajar sendiri, alhamdullillah result memberangsangkan. ayat takleh blahh..haha..tapi memang saya ade buat macam awak tulis kat atas tu ;)

Izzati Amira said...

ye ye. tapi kalo g tuisyen malas belajar baek tak payah. semua berkat usaha sendiri.

Rabiatul Adawiyah said...

Thanks for sharing useful tips. Dah nak dekat Exam nih.. =)

Ayien Ocaca said...

yang wajib nye...
determination k :)
btw tips yang betul and benar :)