HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Saturday, November 5, 2011

Kidal

 Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Topik kali ini adalah mengenai kidal. Untuk makluman yang belum mengetahui. Gua adalah kidal. Balik kepada cerita silam tyme kecik kecik dulu. First time dapat tahu yang diri ini kidal tyme gua ikut my abah pergi tempat kerja dia. Sementara die selesaikan beberapa kerja dia, he lets me to play microsoft word at his office.Ntah macam mane, sambil menaip and menulis, my abah kept scolding me and tepuk tepuk tangan kiri saya and selalu ulang ayat 'Guna tangan kanan!'. And my abah also mengadu to my mak mengenai permasalahan ini.

Sorry lah, memang tak boleh nak tulis guna tangan kanan. Tulisan sangat buruk. Halaju pun tersangatlah lembab.Tapi kan, gua tak sepenuhnya kidal. Just ada dua perkara je yang gua kidalkan. Menulis and kalau makan guna sudu and garpu, kedudukan dua benda alah tu akan berubah. #ekeke. Kena marah jugak ni. Mana taknya, kalau guna sudu, asyik asyik mee and kuetiaw jatuh jerk. Baek takpayah makan. Haha.

Baru baru ni waktu kelas sains ada cakap cakap fasal variasi niyh. Orang kidal lebih banyak guna otak kanan dan orang yang menggunakan tangan kanan adalah sebaliknya. Kata cikgu, orang kidal niyh kreatif and orang yang gunakan tangan kanan niyh straight je. For example, 1 + 1 = 2. Tapi bagi orang kidal, 1 + 1 boleh jadi apa apa je jawapan yang dia suka.

Ada yang menyuarakan , tak nampak pun kekreatifan diri tuh. Cikgu cakap, mungkin belum nampak. Kemahiran kreatif berbeza beza. Mula mula gua pun tarak taw. Tak sure lah kan maksud cikgu. So, cikgu pun sebut, contoh dalam bidang muzik, hiasan dalaman or masak - masak. Sejurus cikgu sebut je, gua tahu yang gua kreatif dalam bab memasak. Kuang kuang. Sila lah percaya oke. Heheh.

Secara purata 85 peratus penduduk dunia adalah individu kanan dan hanya 15 peratus kidal. Kajian mendapati lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan.

So, kat bawah ni gua senaraikan lah sikit kekurangan dan kelebihan orang kidal :
 [ kat bawah ni memang ada kene mengena ]

# Untuk menulis, kertas atau buku perlu disengetkan ke kanan dan pastikan pensil (atau pen) dipegang dengan betul pada jarak sesuai (tangan tidak terlalu rapat dengan mata pensil).

# Walaupun kecenderungan penggunaan tangan ini boleh dilihat ketika kanak-kanak berumur tiga tahun, ia lebih ketara apabila meningkat umur lima tahun. Jika anda mengesyaki anak kidal tetapi masih tidak pasti, anda boleh lakukan ujian mudah untuk mengetahuinya. Letak satu objek di atas lantai dan minta anak mengambil dan membalingnya semula. Letakkan sudu di sebelah pinggan makannya dan lihat tangan mana yang digunakan untuk memegang sudu berkenaan dan makan.

“Kajian menunjukkan sesetengah individu kidal ada masalah disleksia (menulis huruf terbalik). Boleh dikatakan semua individu kidal boleh menulis secara terbalik — bukan saja huruf pada arah yang salah, tetapi perkataan ditulis dari belakang. Ia dipanggil tulisan cermin kerana jika dilihat dari dalam cermin, perkataan ditulis kelihatan normal,” katanya.

[ kat bawah ni pulak, tak jumpe lagi dalam diri gua ]

#“Individu kidal juga biasanya ada masalah apabila menulis. Bukan saja kertas, malah tangan juga menjadi comot kerana apabila menulis, tangan individu kidal terkena pada tulisan. Masalah lebih teruk jika seseorang itu kuat berpeluh.
#orang kidal adalah cenderung penakut.
#sensitif. 
#Individu kidal mudah berasa malu dan cemas terhadap perkara yang dilakukan. [ dulu ada, skang dah oke ].
Info - info :
#Memang ramai tokoh dunia kidal, antaranya bekas Presiden Amerika Syarikat, George Bush dan ronald Reagan. Bahkan Timbalan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong, Presiden Fidel Castro dari Cuba, Perdana Menteri Israel, Benyamin Netanyahu, saintis terkemuka Albert Einstein, pelukis potret Monalisa, Leonardo Da Vinci dan Michaelangelo, penyanyi Kurt Cobain dan Phil Collins adalah antara manusia kidal yang berjaya dalam bidang masing-masing. 
#Orang kidal mempunyai daya imajinasi yang tinggi sehingga menyebabkan ia lebih kreatif dari orang orang biasa.
#Beberapa orang terkaya di dunia adalah seorang kidal ( Bill Gates , Oprah Winfrey).
Dalam kelas 5PA, orang yang kidal adalah Nolin , Dayat , Nabil and aku for sure. Tu je kot. We olls, lebuh cenderung menggunakan otak kanan.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

9 comments:

Zaf98 said...

w0w! akak! entry ni bagi sy semangat nk hidup! walaupun kidal! tapi, kekadang, sy suke tulis huruf drpd blakang~ kire penyakit disleksia la ni? hehee~ tapi, sy ni, takdela kreatif sgt~

Izzati Amira said...

yeah. kidal or tidak sama je kat atas muka bumi niyh. (:

Anis Diyana said...

saya pun bersyukur saya kidal.bila nak makan pakai garfu or sudu kan susah kalau guna tangan kanan kan?

Izzati Amira said...

betul betul. jadi terbalik plak. tapi takkesah pun. just be ourselves.

Lily said...

Huhu, saya bukan kidal

Miss Xyz said...

opss sye x kidal.. sye x kreatifla mknenya?

Izzati Amira said...

Huh? hehe. Tak semestinya. semua sama je. hehe

msrh's said...

i pun kidal ;)

nabiha yahya said...

hallo, cik kidal :D saya tak kidal. hehe