HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Sunday, March 18, 2012

Kelas Integrasi : Part 1

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Semangat sikit yer rakan rakan semua sebab part niyh lah yang ana paling suke antara banyak banyak kelas. Tak semangat lagi? Jum buat tepuk tepuk semangat!! Tapi takde video nak tunjuk..alorrrr.. Kelas niyh hanya berjalan seminggu je or lebey tepat lagi 5 hari je you. Yang sekejap niyh la paling happening sekali. Act, aku ngan Marina maen tipu masuk kelas 7 sebab kiteowang nak satu kelas punye fasal. Then, dalam pembahagian group pun sama. Aku tukar nombor nak sama ngan group Marina masuk group 4. Huakhuak. So, terhasil lah group 4 lelaki and 3 perempuan. Act, ade sorang boys tu tukar dengan mamat chinese. Konon takde geng, baguslah die tukar sebab we all pun tak suke die. Kueng kueng. Ganti dengan mamat chinese comel lak uh. Heheh.

Memperkenalkan barisan wira Mas Joko, Wei Siang, Tee and Sakthi. Barisan wirawati Fong, Ryna and aku. Untuk hari pertama Sakthi tak masuk agi. So, awalnye adalah ber-6. Mas Joko namanye Masnazir , tapi nametag die letak ‘Mas’. Aku ngan Ryna memandai tambah Joko kat belakang biar nampak tomei sikit. Hikhik. Kalau nak suruh die buat keje ke hape ke, just call him ‘Mas Joko’ je. Huahahaa. Die niyh memang laen dari yg laen. Laen kat mane pun tak taw arhh. Die niyh jiwang karat tak bertempat betul. Kengkadang uh, tyme kiteowang tengah sibuk buat keje, die sibuk nyanyi lagu jiwang. The best part die tanye aku, ‘Kau tahu tak motto aku ape?’.. ‘Ape?’...’Aku takkan melukai hati wanita.’... Perghhhh! Tyme niyh memang aku gelak giler babengg arhhh. Kelakar arhhh. Sometimes uh, cikgu ade sebut fasal korbankan ape tah, die pergi sambung..’ Korbankan cinta! ‘ tapi slow and aku boleh dengar. Lagilah aku rasa nak ketawa bagai. Even muke die still chillax and cool je. Sekali die buat ayat, ade je aku ngan Marina nak gelak bile tengok die. Adoyai.

Wei Siang. Muke die serius giler. Jarang nak senyum. Muke cool 24 jam. Takde nak senyum ke hape ke. And bile aku ngan Marina arahkan die buat keje ke hape ke, die buat. Tapi reaksi muke die buat aku rasa serba salah. Sama ada die suke atau tak dengan tugas yg diberikan. Sampai aku selalu tanye, ‘Marah kiteowang ke?’ ‘Tak suke kiteowang arah arah kerja ke?’ Even die jawab or tak pertanyaan kiteowang, muke die still reaksi yang sama takde reaksi. Cuak plak tengok muke die. Bile kiteowang dah tak tahan dengan reaksi muke die tu, kiteowang selalu cakap, ‘Wei siang...senyum...’ No reaction. ‘Wei siang....senyum.....!’. Then die senyum, rupenyer ade lesung pipit. Mahal lesung pipit die tu. Comel lah bile senyum. Last day kiteowang jadi satu group, Ryna asked him to teach her chinese language. Dorang maen jahat dhoo, dorang nak ajar tapi bile Wei siang sebut satu ayat, Tee tetibe je ketawa and aku terus kata , ‘Ni mesti ayat yang tak baek niyh!!!’. Memang betul pun bile aku paksa Tee translate ape die cakap. Kejam cili padi betul!

Duduk dari kiri : At , Marina and Fong
Berdiri dari kiri : Sakthi, Tee, Wee Siang, Mas and aku.

Tee Sui fan. Panggil Tee je. Yang niyh memang best. Jenis ikut arahan. Kiteowang suruh senyum, die senyum. Suruh jadi patung die jadi patung. Hakhak. And otak jenis layan jaa. Pendiam orangnyer. Setiap hari Ahad adalah waktu lawatan keluarga, tyme aku ngan Ryna nak naek surau solat Zohor nampak Tee sedang duty. Aku ajak Tee naek surau sekali then die jawab, ‘Kejap lagi...’. Bile kiteowang dah selesai sembahyang we all tanye lagi , ‘Dah sembahyang??’ ..Tee jawab , ‘Dah..’ Then aku ngan Ryna sama sama tadah tangan ‘Alhamdulillah..’ then terus blah. Comel lah dorang niyh. Next, At-termidzi. Panggil At aje sudah. Gaya die sebijik macam salah seorang wirawati Alpha. Kelakar pun hado jugak die niyh. Sikap yang tak tetap. Aku  faham yang die niyh kengkadang nervous or bagai ke hape kan, tapi die tetap nak bercakap kat depan. Baguslah and kiteowang memang tak halang die nak bina keyakinan diri die pun. Gaya die bercakap memang sebijik macam kawan kiteowang and benda tu buat kiteowang nak gelak. Kalau ade part-part yang kelakar aku akan bisik kat Marina, At ngan Mas mesti redho je dengan gelagat kiteowang terhadap dorang. Kiteowang tak kutuk ke hape ke, juz rewind balek je ape accident yang funny. Hehe.

On the next day ahli baru pun masuk. Act, cikgu tanye kump4 untuk membuat pilihan. Memandangkan group aku takde budak India, and pilihan pun ade sorang je India. Aku pilih Sakthi untuk join even ramai dari group aku nak pompuan. Cukuplah kami ber3 berkuasa. Husyyy. Aku tak rasa rugi pun pilih Sakthi sebab aku memang nak cukupkan elemen Satu Malaysia dalam group kiteowang sebab Kelas Integrasi melibatkan adat resam budaya kaum lain, macam yang before niyh dapat tajuk mengenai Deepavali tapi tak tahu nak rujuk sape. Ade Sakthi rasa awesome cket an. Kerjasama yang diberikan pun bagus jugak. Peramah jugak orangnye. And bila aku boring and pandang muke die, die akan buat mata juling yang sangat besar. OMG! First tyme tengok terkejut jugak, bila dah banyak kali tengok rasa comel plak. Haha, Sakthi Boy katanye. Itu perihal wira group 4. Next wirawati pulak okeh.
Konyang makan ayam masak barbeque dengan mihun goreng. Yummy~

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

No comments: