HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Monday, May 21, 2012

Cokelat , tyme budak budak.

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Idea niyh dah lame tersimpan dalam sebuah buku catitan semasa aku berada di PLKN dulu. Tyme tu, nak menunggu waktu solat Isyak sambil dengar ceramah, aku dengan Marina buat hal sendiri kat belakang. Hehe. Idea niyh timbul secara tak langsung kot. Rindu zaman kanak-kanak. Hehe. So, aku yang bawak buku catitan kemana sahaja tu pun conteng conteng lah gambar gula gula or cokelat yang kiteowang selalu makan tyme kechik kechik dulu. Korang pun pernah kan?

Semua orang ada pengalaman menjadi kanak kanak yang suke makanan ringan <3

Hampir semua gambar gambar yang aku cari kat google dijumpai. Alhamdulillah, menggamit memori.....klasik nasional... *tetibe. First of all, semua sumber aku search kat google je. Sebahagian gambar yang aku search ni pulak, kebanyakan ade sesetengah blog yang own sendiri. Korang boleh tengok kat gambar yang ade watermark dorang lah kan. So, aku nak ucapkan terima kaseh and izinkan aku nak share pengalaman aku jugak mengenai makanan ringan kanak kanak kesukaan aku and korang tyme dulu-dulu. Hehe.

Pertamanya, aku tak bape nak sure nama asli jajan ni hape. Aku just sebut yang aku tahu or panggilan manja aku kat jajan niyh sume. #Wahaha


1.  Namanya tidak pulak aku ketahui. Tapi, seingat aku, kalau bukak sarung die niyh, die ade dua kaler campur coklat. Kengkadang je beli tyme kechik kechik dulu sebab nak merasa. Tak minat sangat coklat.

2. Coklat ubat doktor. Tu nama yang aku panggil kat coklat tu. Masa aku sekolah agama dulu, tyme rehat selalu beli mende ni banyak banyak then kiteowang maen doktorand pesakit. Sape saket jantung, bagi perisa oren. Haha. #Hamek ko, siap ade saket jantung tu!!!

3. Choki choki. Dalam kategori coklat. Dulu, lepas habis sekolah, selalu beli mende alah ni sebelum tunggu bas datang amek. The best part, teringin nak pakai inai sangat, 'ukir' je kat tangan corak bunga bunga then jilat. #yucksss. hahah.

4. Sugus panjang. Yang ni memang aku suke beli sebab die sedap++. Mende ni jimat, kalau da kenyang makan separuh tu, boleh simpan sambung besok. Haha. Boleh lentur lentur macam pembaris mudah lentur tu plak kan.

5. Coklat cermin mata /  bentuk 8. Mula mula, makan warna coklat yang tak berapa disukai dulu. Yang warna cun cun kite simpan dulu. Kalau dah habes semua tu, bersiap sedia jadi Batman!!!

6. Coklat susu. Ekcely, coklat niyh campuran susu kan. Gua suke makan perisa strawberry , jagung and coconut.

7. Coklat 1 sen. Sebab die kechik and duet 1 sen dulu plak warna hampir sama kan. Kalau nak maen maen tu, nak 1 sen.. 2 sen.. 3 sen.. kayo...kayo...

8. Coklat petak petak. Maen letak je nama dulu dulu ni. Hehe.


9. Pizza / Burger jelly. Dulu, kempunan nak makan pizza tu tak dapat, kat kedai runcit pun jadi la. Murah pun murah harga die. Cuma rasa die dah 'over' cikit. Hehe. *masam*. Aku tak makan kesemuanya sekaligus, kene satu demi satu. Kat kedai Timah ade jual, dah lame sangat tak makan, aku pun beli je la. Hehe.

10. Keropok durian. Keropok paling awesome and sedap. Truly rase durian even die gune 'Perisa tiruan yang dibenarkan' tapi rasa die still awesome. Hehe.

11. Keropok jagung. Dalm plastik ada due je, kene jimat makan ngaap ngaap.

12. Super Ring / Chicken Ring / BIKA . Dulu, hanya 3 jenis kopok ni je yang ngam ngan aku, yang laen sume tak sedap. Haha. Yang ring ring tu, kengkadang selalu pakai buat cincin. Cincin emas takde, sampai ke semua jari aku kasi pakai cincin. Heheh.


14. Lolipop. Lolipop kengkadang je beli coz rase die manes sangat. Takut rosak gigi kalau selalu makan. Dah gongak dah ni haaa. #kidding.

15. Nano nano. Tyme kechik dulu, niyh gula terbaharu siap ade iklan mak bapak anak anak keluar. Teringin nak rasa kite pun beli. Kalau kat umah, lepas makan terus menari nari and menyanyi cam dalam iklan Nano tu. Haha.

16. Gula asam boi. Gula gula niyh memakan masa yang lama untuk hisap bagi hilang warna kuning tu untuk mendapatkan asam boi, pe susah beli je la asam boi yang sedia ada. Hehe.

17. Coklat payung. Ni pun femes jugak dulu. Payung sebenar korang sume tak boleh nak gigit kan? Comel je coklat payung ni, rasa nak simpan buat koleksi jee.


18. Kiddies. Berperisa coklat. *tak bape nak ingat kenangan tyme kechik dengan coklat ni, hehe*

19. Gula gincu / Push pop. Sesape yang dah kechik kechik teringin sangat nak pakai gincu tapi mak tak bagi, boleh try yang ini. Nak pakai 10 lapis pun its oke.!

20. Sugus. Kengkadang kalau nak beli 4 = 20sen, aku amek yang laen laen kaler la.

21. Aiskrim pop. Yang ni memang tipu arhh kalau tak pernah rasa, aiskrim paling popular tyme budak budak. Femes. Top. Sume dapat kat aiskrim niyh tahu. Kalau nak share ngan member, belah dua. Jimat even satu 10 sen je.

22. Sagun. Dulu tyme gua pengotor sikit, letak dalam mulut sikit, then pura pura batuk, terhambur semua dalam mulut. Konon. Hehe, pembazir betul. Hehe.


23. Gula kaki meletop. Suke makan serbuk die je sebab die suke meletop dalam mulut. Macam makan bunga api pulak.

24. Gula gula udang. Yang pastinya, ISI die aku tak makan, aku makan yang plastik die je. Plastik sahaja.

25. Nyam nyam. Feveret jugak bende alah ni, coz dalam die macam corn then kita 'cicah' ngan koko. #whoaahh

26. Gula gula fruit plus. Femes jugak sebab banyak perisa and harga die 2 = 10 sen. Murah murah. Sedap.


27. Chewing gum bulat. Tak prefer sangat yang ade dalam gambar, tapi yang lagi satu design die. Masam, then manis. Nyumnyum.

28. Chewing gum. Sekarang pun still makan tapi kadang kadang. Dulu rajen beli coz dulu ade sticker ninja yang konon macam tatu tu, hehe. *tak padan dek pompuan aku ni. Tatu ninja!!

29. Nini. Suke makan ala ala hisap rokok gitu. Kemain.

30. Tora. Beli benda alah niyh sebab nak game die je. Coklat bulat bulat uh kengkadang makan, kalau taknak kite kasi adek makan je. Hohoho.

31. Drops / coklat dalam tin bulat yang ade bedak. Suke sangat makan benda alah ni sebab sweet!!!! Bila dah habes makan sume tu, serbuk gula die kengkadang makan macam tu je. kengkadang buang terus. Hehe.

Ade banyak lagi gula gula tyme kite kechik kechik selalu makan. Tapi dah try search kat pacek google, gambar die takde. Kalau korang still boleh ingat ....

i ) Coklat ferrero rocher klon - Haaaa. Ferrero rocher yang asli mahal kan, kalau kat kedai runcit 10 sen je. Hehe.

ii) Gula gula cincin - Bentuk nya macam puting baby, gula die macam rainbow + puteh gitu.

iii) Gula gula dapat cincin - Gula die bentuk panjang, then kat atas die tersangkut cincin 20sen. Murahh. Nak beli cincin emas takde duet. Zhulian apetah lagi. Kat kedai runcit je la. Heheh.

Credit : pacek google dan pihak yang berkenaan.

Suka ENTRY ni?? KLIK SINI yer!! (:

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

11 comments:

Lea :) said...

wahh . rindu nak makan coklat ni semua . hehe :D

inasazali said...

sedapppnye.....nak coklat tu sume...
nakkkk!!!

Amanina said...

uuu, teringat zaman ribena.. rinduuuuu ;(
kite suka gula2 yang no 24 tu. heheh :D

Budak Baik said...

jom join!!! http://ceritamisspurple.blogspot.com/2012/05/miss-jijie-1st-giveaway.html

Izzati Amira said...

Lea : jum terjah kedai runcit tepi jalan skang!! hehe
inasazali : hamek je laaa..hehe
Amanina : no.24 tu suke mkn plastik die je <3
budak baik : insyaAllah =)

Strawberry Cheese said...

wow. sedap nyeee~

Hanim Irsyad said...

sampai sekrang gile gula-2 nano tuw!! sedap! :)

Zakiah Zakaria said...

bestnye...

Izzati Amira said...

skali pandang cam lazatt je semuanyer kan. hehe

✰ BbyzyЯaRoxx ✰ said...

pergh! mengimbau nostalgia je semua ni, sobss :')




missing my childhud damn much T_T

atien zuraidah said...

Masa kecik2 mmg makan ni,tp da tua2 ni kurang la..hehee