HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, March 15, 2013

Pesan Abah


Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Tadi petang masa ontheway balek ke rumah tercinta. Aku dengan Abah je dalam kereta. Kami berborak-borak je la ape yang rasa nak diborakkan. Then , Abah pun tetibe memberi amaran kat aku , "Kak, Abah taknak korang anak-anak Abah upload gambar yang tah pape dalam fesbuk.".

Kenapa Abah cakap macam tu? Semalam Abah ada bukak fesbuk kawan dia, so tengok la gambar-gambar ahli keluarga sekali. Sampai part anak perempuannya, gambar yang tah pape di-uploadnya ke dalam fesbuk.


Abah cakap, kalau dia dapat tahu anak-anak dia macam tu , memang 'hanger' lah hadiah dia. "Biar hanger tu patah, asalkan hati Abah tak sakit (tengok gambar anak-anak perempuan sendiri yang macam takde maruah)." InsyaAllah , akan menjaga batas diri ini dan adik-adik sebaik yang mungkin.

Well, aku ni bukanlah baik sangat nak dibandingkan dengan perempuan muslimah yang lain kat luar tu, tapi aku rasa diri aku better dari perempuan yang tak tahu jaga maruah diri sampai nak upload gambar yang tah pape kat fesbuk tu. Lepas tu , sukelah jantan nge-Like and komen yang tah pape tu. Sejujurnya , ade je kawan aku yang macam tu, tapi aku harap insyaAllah die akan jadi lebih baek dari yang sebelumnya. Peringatan jugak buat diri aku. Amin.

Sebagai anak. Perempuan pulak tu. Jagalah diri korang baik-baik. Jagalah maruah keluarga korang baik-baik. Even belum sampai masa lagi untuk korang berbakti untuk keluarga, tapi sekurang-kurangnya jagalah maruah keluarga. Tak malu ke tunjuk gambar yang !@#$%^&* kat fesbuk uh and tunjuk kat orang luar yang langsung takde kena mengena dengan kita?

Nobody's perfect , thats right. Tapi agak ar weyhh. Dah besar kot , macam tak belajar pendidikan islam kat sekolah pulak kan. Simpan je la gambar-gambar anda yang cukup 'heaven' tu buat tontonan sendiri ataupun bakal suami anda. Ye, anda semua sangat cantik. Gua langsung tak jeles, tapi alhamdulillah korang dikurniakan sebegitu rupa. Bila aku nampak perempuan cantik, sungguh aku ikhlas puji mereka memang cantik.

Jum relakskan otak and tarik nafas dalam-dalam.


Terbaik... Sumber : Himpunan Cerita Lawak
Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

3 comments:

Zaf98 said...

!@#$%^&*

macam2 keluar~ xD
buk gede buk!~ hahaaa!

Syafiqa Liayana said...

terima kasih kerana memberi peringatan... ^^

Izzati Amira said...

ye.. sama-sama awak <3