HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Wednesday, May 29, 2013

Self made : Making Strawberries & Bananas Smoothies

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Dah kenapa blog aku ni dah nak jadi blog tutorial ajar makan makan ke macam mana niyh? LOL. Relax dan bertenang ye sayangku sekalian. Aku just nak share je apa yang aku buat kat rumah ni selain melannntakkk je. Hehe. So, kali ni aku nak share lagi topik mengenai melannntakkk jugak, tapi version yang more healthier to our body.

Aku niyh memang dah gian sangat nak minum jus buah-buahan , smoothies atau milkshake buatan sendiri niyh. Tapi tak berkesempatan sebab , blender kat rumah mak selalu guna untuk kisar cili, serai bagai whatsoever tu. Kalau aku tetap jugak nak guna blender yang sama , nanti rasa pedass pulak jus istimewa aku tuh. Fuhh~

Since dua tahun lepas lepas lagi aku dah berhajat nak buat benda cenggini. Tapi Alhamdulillah , hajat tu tercapai. Perghh, lama gilerr siott. Nak beli blender satu hal sebab mindset aku harga blender mesti mencecah RM50 and above. So, semalam aku decide nak jenguk-jenguk harga pengisar tu , paling murah RM15 , aku amik yang RM20 sudah lerr. Janji smoothies yang aku nak buat niyh tak rasa pedasss. Zasss!

Hamek kau , kemain semangat aku edit kasi cun habess.

Bahan-bahannya :
Strawberry
Pisang
Ice
Susu cair

Cara-caranya :
1. Kisar pisang anda bersama sedikit susu cair lebih kurang setengah cawan.
2. Kemudian kisar pula strawberry anda.
3. Selepas memastikan kesemuanya dikisar dengan baik , masukkan ais dan kisarkan sekali lagi.

Semudah 1, 2, 3 kan? kan? Pastikan , buah-buahan yang anda nak guna tu disejukkan terlebih dahulu. Kalau korang suka yogurt , boleh tambahkan perisa yogurt kegemaran anda. Cheq tak reti makan yogurt sebab tu la tak beli. Kalau pengisar anda jenis yang mahal-mahal gitu , boleh la guna ketul ais. Kalau tak pasti dengan resipi aku, korang boleh je surf mana-mana video kat youtube.com tu. Aku pun belajar kat situ jugak , bhahah~

Taaaadaaaaaaa!!!!


Siap untuk dihidangkan kepada diri sendiri serta keluarga tersayang. Hehehe.

Khasiat buah pisang. Credit SINI untuk baca lagi.
- Penawar segala penyakit
- Membuat anda rasa lebih tenang
- Neutralkan paras glukosa
- Menghilangkan pelbagai penyakit kulit

Khasiat buah strawberry. Credit SINI untuk baca lagi.
- Mengandungi Vitamin C
- Memelihara tulang
- Mencegah kanser
- Membuat kulit halus


Rumah aku takde studio atau dapur yang serba cun nak jadikan background niyh nampak lawa. Cukuplah yang seperti korang lihat. Hehe.

Apa rasa dia?? Rasa pisang dan strawberries lahh sayang oi. Kalau buah pisang merupakan buah kegemaran anda , taruk kasi lebih sikit. Yang aku punya niyh rasa dia lebih kepada pisang sebab mungkin aku letak pisang banyak sangat. Walaubagaimanapun , Nek Ton harap korang enjoy lah ye! Peace.




Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

16 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Zati, ko guna blender biasa je eh? tak jahanam ke pisau nya kisar ais? heehehe

Izzati Amira said...

@Tinta Lana

wassalam, rumah zati ade pengisar abc tu. so zati guna pengisar abc untuk kisar ais then baru masukkan dalam blender. Rasanya kalau guna blender mahal boleh kot. Blender murah je tak boleh, nanti rosak pulak , hehe (:

Cik Shazwani said...

wahhhh ... look yummy ! nak sikit !

Izzati Amira said...

@Cik Shazwani

alaaa..dah habis.. lambat sudah..hehe

Normi Nieza said...

sdapnya..:)

Izzati Amira said...

@Normi Nieza

mestilahhh~~ hehe. thanks (:

YaNg AyEsHa said...

wah...menarik..x perlu perisa tambahan mcm gula ke?

Izzati Amira said...

@YaNg AyEsHa

kalau nak kasi dia ade kaler merah, boleh tambah pewarna sikit. kalau nak rasa manis lagi boleh tambah gula (:

Puteri Afiqah said...

yumyum :) sedapnya !! nak buat la nnti..

thanks for sharing ^^

Izzati Amira said...

@Puteri Afiqah

welcome dear ^^, try yer nanti

Secret Of Shaila said...

telan air luir pulak tgk..^^

Aulia Suci Wardina said...

Nampak sedap je tu :D
So delicious ^^

mazni said...

sedapnye. dahlah ade buah strawberi ._. mesti fresh~

ila said...

terliur..mesti sedap nie..tak pernah buat sendiri.biase order je.huhu

Nur Dayana said...

akan di cubaa! hehe. tergoda tengok strawberry.
btw,jemput ke blog kami http://namiqa.blogspot.com/ :)

Fathiyah Selamat said...

ohsem giler kan kalau panas2 lyn smoothie ni.. nak kne bli pegisar dulu ni..