HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Monday, November 11, 2013

Jadilah seorang blogger yang beretika.


Assalamualaikum w.b.t.

Tahu tak bila seseorang tu buat artikel atau post entry , dan korang rasa 'macam nak copy je, macam nak copy je'. Benda macam tu tak jadi masalah , asalkan.. asalkan korang memberi kredit pada blogger asal. Tak susah pun. Senang je. Di akhir entry tu korang cakap-cakap sikit entry yang korang copy tu ambil dari mana and backlink pada blogger asal yang dok penat perah ayat segala keringat tu. Tolong belajar hargai usaha orang lain.

Aku , masa mula-mula berblogging ni pun tak paham sebenarnya apo bondo kredit kat setiap bawah entri ni. Rupa-rupanya ia lebih kepada sumber asal korang dapatkan maklumat tersebut.

Next,

Tadi kan wa blogwalking la kejap , macam biasa lah kalau dah takde kerja and taktahu nak buat ape , wa blogwalking la tengok-tengok sana, tengok-tengok sini. Then..

Tup tup.
"Eh , ni gambar aku yang edit!?"
Scroll bawah entry dia kot-kot dia ade letak kredit.
"Oh okay takde."

Pertama sekali, gambar yang aku edit tu bersumberkan dari weheartit.com and aku edit semula 4 pics tersebut and gabungkan jadi satu gambar (entry aku yang sebelum ni) . Well, takde la besar mana pun masalah aku ni. Aku tahu. Tapi bila benda-benda kecil selalu berlaku, lama-lama nanti jadi besar kalau kita biarkan je. Betul tak? Betul tak? Takpelah , aku maafkan. Tapi kalau kerap sangat berlaku , menjengkelkan jugak. Ye dok?

Bukan niat aku nak perkecilkan, haipp! Jangan sesekali pikir macam tu. Aku nak bagitau je , before ni aku pun pernah macam tu, nak nak dekat pacek google.com tu , selalu ambil gambar kat situ then wat donno je. Lagi satu, kalau blog korang yang superb cantik tu memang edit hasil sepenuhnya dari titik peluh korang, tak ape la. Ni ade yang pergi dekat freebies ngan tutorial blogger lain, pastu claim diri sendiri yang buat and punya. Haishh, tak malu betul.

Dalam dunia blogging ni, benda 'ambil' gambar atau salin semula dari sumber lain tanpa kebenaran memang dah biasa berlaku. Niat asal dorang tu tak dapek nak dipastikan. Wallahualam. Tapi nak copy paste pun biarlah ikut rules dia dengan tertib dan sopan ;

1. Jangan copy 100% , olah ikut ayat korang sendiri.
2. Kedua , kredit pada sumber asal tersebut.

Senang kan? Kalau korang tak buat benda yang konon dianggap remeh tu, orang lain akan perasan and dah tentu korang akan kena bash.

Contoh 1 : Dalam satu post tu, korang ade ambil satu gambar dan ade 5 point korang ambil dari sumber lain. Jadi.. buat macam ni.. Tulis di akhir entry dan backlink!


Contoh 2 : Korang menggunakan sumber tersebut 24 jam!! Macam aku ni , code denim template ni bukan aku punye , tapi blogger Una dan aku edit sikit-sikit ikut citarasa aku. Dan dari bloggers yang lain. Lagi, aku ni memang penggemar gambar-gambar dari weheartit.com dengan pakcek google.com . So, buat satu kotak credit kat sidebar tepi blog korang tu. Macam aku buat ni.

Saranan : 
Mungkin ramai lagi blogger yang tak tahu etika ber-blogging yang satu ini terutamanya blogger baru , wa harap lepas baca entry ni korang paham-paham lah ye.

Ubah cara tu sikit daripada nak copy tukar kepada , "macam nak share je, macam nak share je."

Oke yang ni aku credit kat Syasya awek legoland tu sebab aku guna ayat femes dia, cuma ubah sikit je. Hehe. *joking*

Cara-cara menjadi blogger yang beretika :

BACA SINI : Blog Pahan , Unclezuan , Animegetfun

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

21 comments:

Afiqah Adzan said...

Wahh nice sharing .. Makin berleluasa benda ni .. Semoga ramai yg sedar :)

Mazni Munawar said...

saya lagi teruk kak, ade copycat curi header dgn footer saya :( ey geram betull!

Izzati Amira said...

@Afiqah Adzan

oke dear (:

Izzati Amira said...

@Mazni Munawar

perghhh, eee. tak malunya. buat je entry khas mention dorang. biar kasi sedar.. hati2 lain kali.

Ain Syazana said...

nice one! skang ni ramai yg x sedar dorang copycat orang kan. heshhh

Anne Nurain said...

opss kena setepek kat dahi.. haha..
anne selalu amik quote dari weheartit tapi ayat je la, gambar edit sendiri.. next time kena letak credit jugak ni.. hihi.. thanks for remind me.. :D

Aefa Aerisya said...

aefa jarang letak credit tu kalau ambik pic dr google.. sbb aefa dah mention dlm disclaimer.. hihi nmpk kan pemalas.. -.-''

Teena Tna said...

Kalau dulu masa nak buat assignment, lecturer selalu ingatkan jangan buat plagiarism. So bila ada blog ni, masih ingat pesan lect tu.

Aya Zuki said...

betul jugak kata zati ni :)

Nurazlan Azmi said...

setuju pendapat akak 100%

Acik Wawa said...

setuju dgn statement awk ni, act mula2 tu sy mmg x faham apa itu kredit2 ... bile blogwalking baru faham istilah ni ... klau nk copy mintk kebenaran dr owner atau kredit kat blog beliau ... penat tau menaip ... sedaaap2 je nk C&P kan ...?? heee

Izzati Amira said...

@Anne Nurain

welcome dear. sama2 kita beringat , (:

Izzati Amira said...

@Teena Tna

kan??? siap kene buat reference list bagai .. hehhe (:

Izzati Amira said...

@Acik Wawa

betul3!! :P

Cik Mun said...

sama2 la kite beringat ye..

Hidayah Suhailee said...

wah.. huhu.. yaya selalu ambek lirik lagu.. haha... :) woah.. ya.. selalu yaya tgk terjadi, kadang yaya buka freebies blogger A kata dia pnya, buka blogger B kata dia pnya. tapi smua mende sama.. so, antara dorang memang copy catsss tapi ngaku diorang pnya.

Izzati Amira said...

@Hidayah Suhailee

hahah, wallahualam :P

Sya Syahirah said...

Post mcmni mmg sgt diperlukan terutama utk copycaters & terutama yg newbie hmmm. yg sedihnya, ada sorg ni dia copy code saya then buat tutorial tupun ada stengah entry letak credit dan ada yg tak. yg letak credit punya, takda backlink lansung TTT (padahal saya dh letak warning) :( geram jgkla lol

Izzati Amira said...

@Sya Syahirah

pity you dear. kita pun tak boleh buat pape melainkan tegur je cara dorang tu secara baik. :P , maafkan ajelah. :)

~emi~ said...

Eee tak baiknya ambik ahsil kerja orang lain tapi tak kreditkan. At least bagitahu la..xpun kreditkan. Bukan susah pun. Huhuuu...tak respect langsung tuan punya gambar tu.


btw jom blogwalking ke blog sy :)

Lisa seoby said...

uiii.. ni memenag Lisa pantang betul . kita penat-penat buat. dier curik macam tu jer kan? anyway, nice entry ;)