HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, August 30, 2013

Uitm Lendu : Merdeka Raya , 28 Aug 2013.

Assalamualaikum and Anyeonghaseyo.

Rabu lepas , tempat aku ada buat event Merdeka Raya kat Dataran Keris ( DK ) . Semua makanan gempak-gempak wa cakap sama lu. Antaranya..

Nasi beriani.. Daging kambing yang disalai kat area DK tu jugak.. yang aku nampak ade la 2-3 ekor.. kot?? Pastu... aiskrim nestle, burger, laksa, roti canai, aiskrim 1 Malaysia, sosej, nugget, kuih raya, buah-buahan, pastri seperti blueberry tart, fruit tart.. kerepek.. cheese cake, otak-otak,  puding karamel ( tak sempat amek ) , pizza, dadih and banyak lagi lahh sampai aku malas nak tengok semua kedai jual ape. Kang aku amek semua makanan, payah pulak nak angkut. Wahaahahah~

Hanya kami bertiga. Lynn, Mira dan aku. Dibah tak join sebab dia overnight dengan roommates dia before tu, so die nak bayar hutang tidur dia balek. Dah la si penggemar makanan macam aku jugak, hehe. Erra pulak sebab dia ade kelas.

Lepas habis kelas Far, yang patutnya 1 jam, disingkatkan setengah jam je sebab masing-masing tak tahan nak melantak makanan free, kononnya. Lepas Lynn park kereta dekat ( Unit Kesihatan ) UK, kiteowang masuk DK.


Macam ni lah DK kiteowang kelihatan dari tingkat atas tepi. Nice isn't?? Waktu ni VIP dah berangkat naik atas untuk menjamu selera. So, orang pun terus serbu tempat-tempat yang ada sediakan makanan ni. Hanya kat sini je free, hanya booth area DK ni je makanannya korang boleh ambil sesuka hati.


Antara makanan yang kami bertiga dapat capai.. hehe. Jangan tamak. Muahaha, tapi dalam 3 orang, tangan aku paling laju capai makanan yang sedap mata memandang, sedap lagi perut ni nak melantak. Hamek kauu. Heheh.


Dalam banyak-banyak makanan, roti canai, laksa, aiskrim vanila, fruit tart, blueberry tart, otak-otak, karipap, cheese cake, agar-agar, nenas, mangga muda, , sosej, nasi beriani bersama awas-awasnya...


Waktu ni memasing yang berbakat dalam bidang seni suara tunjuk bakat dorang kat sini dengan menyanyikan lagu-lagu patriotik dan lagu Hari Raya. Ade yang best, ada yang best giler, ada yang boleh tahan, ada yang ke-laut.. erk?


Aku rasa gambar ni tak bape nak ready sebab mata aku pandang tempat lain. Bukan sengaja buat juling hokayy. Habes ayu dah wa posing ni. Wahaha~ Emang gua pikirin?


Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, August 20, 2013

Nasi Kukus Ayam Panggang Koboi , PD.


Assalamualaikum dan Salam Syawal.

Masih berada dalam mood raya ke weyh? Huntongg sangat laaa. Baru raya dua hari aku dah kena pi Kuantan, raya keempat pulak dok rumah rehat je bersiap sedia untuk pulang ke kolej tercinta. Haktuii. Eekeke.

So, masih belum mahu nak share story raya kat sini. Takde gambar raya lagi lol. Kesian tol. Citer ni before raya punya jugak. Tyme bulan Ramadhan yang lalu. Ada satu hari tu kami bercadang bukak puasa kat luar on the way pulang ke kampung. So, bagi yang familiar mesti pernah dengar Nasi Ayam Koboi kat PD tuh. Sodapp weyh!


Kalau lambat pergi memang selalu ayam dorang ni habes!! Selalunya jam 8 malam dah tutup, takpun 7 malam dah tutup, bergantung pada stok ayam yang ade. Habis awal ni selalunya ayam yang dorang buat ni ade limit tertentu.

Kalau orang yang baru first tyme datang sini mesti terkejut monyet sikit sebab nasi yang dorang bagi niyh memang nampak sikit ( bagi yang selalu makan banyak laa ) tapi bila korang dah kunyah telan bagai, serius korang akan rasa kenyang. So, tiada pembaziran berlaku di situ. Tapi ade jugak yang boleh mintak nasi tambah sebab nasi dah habis, tapi ayam tak habis habis. Haaaaaaa.




Nasi Ayam Koboi ni pulak lain sikit dari nasi ayam yang selalu mak korang masak, nasi dorang kasi nasi putih je. Ayam , sup dan sos istimewa dihidangkan bersama. Lagi satu, untuk minuman korang tak boleh sesuka hati nak order air bajet special macam banana juice whatever lahh. Setiap kali bukak kedai dorang hanya buat 3 jenis air je. So, kena pilih salah satu la korang nak minum air apa.


Bila sebut Nasi Ayam Koboi , nama ‘Koboi’ tu sendiri mestilah membuatkan kedai makan ni bertemakan Koboi..kan? kan? Nak rasa suasana ala-ala Koboi tyme tengah melantak nasi ayam, try lah Nasi Ayam Koboi dekat PD ni.

Alamat : berdekatan PD World Marina Resort , tepi jalan.

Nak cakap beribu kali riban melantak kat sini, tak jugak. Tapi kalau dah takde tempat makan yang special kat PD tu, kitorang terjah je kat sini. Tapi kena cepat laa.. Kalau bercadang nak makan pukul 8 malam dan ke atas tu, susah sikit der.


Ini gambar kenangan kami. Muaahha. Tak ramai orang boleh le bergambar. Kalau ramai orang, takde maknanya kepala aku terjojol kat situ. Bhahaha.

Kbye. Tengok entry bloggers lain pulak. SINI.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, August 11, 2013

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar.


Assalamualaikum and Salam Syawal.

Ini story masa bulan Ramadhan haritu. Lepas balik kampung mak area Taiping, hari selepasnya kami sekeluarga haruslah pulang ke kampung sebelah abah pulak kat Kuala Kangsar bukak pose sesama.

Sebelum balik tu kiteowang shopping dulu kat sana, tepat jam 12 tengah hari kiteowang start shopping. Ohmyy, bayangkan lah tahap kepanasan macam mana waktu tu. Ergghh, aku kalau dah panas-panas ni memang takde mood lah nak tengok barang itu ini. Asyik berteduh je keja aku. Mak ngan adik-adik nak shopping, p lah shopping sana. Aku tengok je dari jauh. Haha.

Nak cakap aku ni puteri lilin, tu ha, roommates aku lah orang yang pertama dan selalu akan panggil aku macam tu. Tak boleh kena panas sikit. I am already black u olls, takkan nak tambah gelap lagi? Tak nak arhh!! Hehe. Duduk lelama bawah matahari ni boleh kena kanser kulit tahu, hah *tetibe*. Alasan. Hikhik.

So, dah habis shopping sekian sekian bagai, alang-alang dah pukul 2 petang tu cakap kat abah ngan mak, jum solat Zohor kat Masjid Ubudiah.

Ha, ni nak habaq mai. Cakap je asal dari Kuala Kangsar, dah umoq 19 tahun tapi tak pernah pun jejak kaki kat sana. Lol. Masjid Ubudiah yang serba cantik ni berdekatan dengan Istana Iskandariah, sedia maklum, Kuala Kangsar Bandar di-Raja hokayy.




Cantik kan??? Kat bahagian atas dalam masjid niyh terteranya 99 Nama Allah S.W.T. Sempat jugak kiteowang buat kira-kira ni cukup atau tak.

Eh, terlebih kot, Ade 104 plak kat situ. Kira lagi dan kira.

Rupa-rupanya ada 4 corak bunga + kalimah Allah S.W.T + 99 Nama Allah. Patutlah yang dalam bulat-bulat tu ada 104. Heheh.



Nice isn't ?? Do visit jika berkesempatan. Moh le ke negeri Perak Darul Ridzuan. 

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.