HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Thursday, April 17, 2014

D.I.Y Polaroids


Assalamualaikum w.b.t

Yeay , segmen D.I.Y lagi.. yahahah~.
Well, well.. aku memang takde kerja sebenarnya , so aku memang tengah cari kerja,

Perempuan mana yang tak suka memiliki mini instax camera? Kalau ada pun mungkin bape persen je. ye dok? Nak nak perempuan zaman sekarang ni memang suka selfie kat mana-mana je, kecuali aku. Aku memang bukan jenis yang suka selfie *oh aku sedar aku siapa* , heh.

Oke, kepada aku yang memang impian hanya tinggal impian ni, bluetooth aje gambar dari phone member yang cecanggih tu *sedih nau bunyinya*. So, gambar yang dah di-bluetooth tu kita buat jadi instax photos atau ala-ala polaroid photos ahh. Cekidaut.

Nak kasi korang ni eksaited je lebih , nah aku tunjuk hasil dari apa yang aku dah buat semalam.


Jadi lah kan? Kan? Nanti boleh le korang gantung atau tampal kat bilik , dalam buku ke. Wat kenang-kenangan gitu.

First of all aku nak credit kat satu blogger omputeh ni , aku belajar tuto kat blog dia. Kalau nak sesuatu tu mestilah seribu daya kan... Blog : Sincerely, Kinsey. Thanks love.

Mula-mula korang kena install Picasa untuk buat polaroids photo yang aku belajar dari blogger tersebut. Err, actually aku pun baru belajar nak guna Picasa ni. Tapi, apa guna youtube.com kalau korang tak gunakan untuk belajar tutorial kan? Kalau dah malas tu cakap je lah, tapi aku rajin bab-bab cenggini. Yahahah~

Credit pictures from blogger Kinsey jugak.


Ikut step aku kalau tak paham macam mana step dalam gambar ni tunjuk.


1. Upload photos masuk dalam Picasa. Ambil dari albums atau pun korang boleh import sendiri kalau nak senang okay.
2. Pilih gambar untuk korang jadikan sebagai polaroid pictures then 'Create Photo Collage'.



Tengok. Dah ada rupa macam polaroid kan? Then susun la elok-elok untuk print nanti , then Create Collage kat sebelah kiri tu.

Lepas tu tunggu jap dia proses masa DRAFT tu.


Selesai je proses DRAFTing tu, korang boleh edit gambar nak letak perkataan ke, tukar warna gambar or re-touch la pape yang patut. Click Apply then dah boleh print. Before tu kalau nak print atas A4 paper , page format kena tukar lah ye.

Aku print atas glossy paper je. Kat kedai boleh beli dengan harga 50 sen sehelai. Dia macam kertas cuci gambar kat kedai tu , saiz A4. Lain tempat tak tahu le kalau harga dia lain.


Lepas dah print tu, tunggu le kejap bagi dakwat tu kering. Bila dah agak-agak kering tu korang dah boleh gunting and hiaslah ikut suka hati mu.

Mudah kan? Selamat mencuba.
Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

48 comments:

Nanie said...

best2 nak try gak la...

Nurul said...

Wah, menarik ni... nak buat camni lepas ni... beli photo paper tu banyak2... ^__^

Naniey Jemiey said...

rajinnye adik kita buat DIY.. kak naniey singgah klik levono yaa..hii

Akeyla Azmi said...

heeeeeeeeeeeeeee cantik1!!!
Menjadi pulak tu heee.
Printer tu memang ok je lah eh?
Print je mcm biasa?
Wahhh nanti qila nak!!!!!!!!!!!!
hihihi

Akeyla Azmi said...

eh lupa THANK U KAK <3

YaNg AyEsHa said...

menarik..boleh buat kenangan..

Nurul Syahada said...

suka style gambar cemni. gunting then gantung dekat dinding with tali. serius lawaaa .haha

Anizz Annisa said...

wah..menarik nie.. :)

Emma Rosli said...

Wowwwwww bestnyaaaa. Nanti emma nak buat jugaaa lol. :-)

Huny eda said...

tahnk share..suka2x..hihi.ada masa baru nak install. :)

Puteri said...

wow, so coooool :O

Izzaty Zaty said...

cung gila kak zati oiiii~ xD

Izzati Amira said...

@Akeyla Azmi

printer akak ni oke je. tgok printer jugak kot. hehe

Nurazlan Azmi said...

wah rajin akak buat tutorial DIY semua best-best...nak try yang ni jugak >_<

Aini Shakinah said...

woahhh daebakkkk!

Aini Shakinah said...

woahhh daebakkkk!

Tashira Sha said...

lama dah tak buat diy ni. macam best je. thanks for sharing ^^

Syazwani Yazid said...

ya Allah bagusnyaaaaaaaaaaa!!! nak try lah nnti :D

Nur Atiqah said...

NIce!! Lepas ni boleh cuba buat, hee~ :)

zarulfarhana said...

info bagus nie... boleh try nnt

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

wah cantiknyaaaa ! teringin nak ada polaroid, tp filem dia mahal.. hehe. skrg dh boleh buat ala2 polaroid =D

fadh leyanie said...

menarik, blh tampal2 dkt soft board :D

Fhatin Amelia said...

wah hehe rajin nya. interesting !

Fhatin Amelia said...

wah hehe rajin nya. interesting !

Hafiza AizZawa said...

Gune picasa ey.. best2.. ada masa nk cuba jugak..

Fathiyah Selamat said...

salam dear..

singgah dan follow kamu..

mcm best je gambo gini.

HaFizaH aYu said...

Tenkiu singgah n klik2 apa yg ptut kt blog hehe..kreatif blh try jgk ;-)

Anis Aisyah said...

wow fantastic baby




dance!
wowowow

Mazni Munawar said...

wahhh thanks kak! teringin gak nak gantung gambar polaroid ni tapi kameranya takde :( nnti takyah susah2 nak beli polaroid, buat cmni je senang. jimat duit lak tu :D

sinuha said...

Wah.. Best! Nak try gak lah balik nanti. Memang suka benda-benda DIY macam gini. Hehehe. Btw, Done Follow. Jom follow saya balik :)

http://sinuhadentist.blogspot.com/

Farah Arina said...

thanks awak :D :D
nak try nanti xD

Sara Jungrara said...

Sekarang memang byk apps nk edit jadi polaroid kan...tinggal nk pilih je..hewhew =)

LeenNajib said...

wahhh bestnye! nk try. WAJIB!

kienah starz said...

perghh!! br tau...nak jugaj laaa buat...hihihi

alongxp said...

Ooo... ingatkan diy buat kamera polaroid tadi... hehehe

sYiRa LoKMaN said...

nak try juga la..tak pandai edit2 ni

Farah Assheqen said...

waahhh ^^ really nice info ,
boleh try ni blja edit photo jdi polaroid tdi , thanks tuan tanah :)

Farah Assheqen said...

waahhh ^^ really nice info ,
boleh try ni blja edit photo jdi polaroid tdi , thanks tuan tanah :)

syazrah tarmin said...

waaaaa... cantik.. pandai awokkk buattt .. hihihi :D

Liyana Lunia. said...

sukaaa suka suka sukaaaa ! tq awk buat tutor nii

Farah said...

Tak pernah terfikir nak guna Picasa untuk DIY polaroid.

Cik Fafa said...

wow, boleh cuba nanti bila rajin. ^^

nur as said...

ini semua bajet. haha bajet larikk. Next time boleh try

Anis Ifham said...

best best. tapi takde printer kat rumah. ngaaaa. tsk tsk.

Aien Minhoo ♥ said...

Cantik. Series. Dh lame nk buat bnde alah nih tp tak reti nk buat. Lastly jumpe jugak care. thanks. Boleh tk sye nk buat entry pasal diy yg akak ajr nih. sye akn credit akak. <3

Ehh Hanna IV said...

Picasa tu install kat phone ke kat laptop?? Sedihnye... sbb laptop baru je rosak hari tu. Screen pecah!!!😭😭😭😭

AIS said...

Sis. Guna printer apa early?

Izzati Amira said...

@AIS printer canon tak silap. dah takde dah printer tu..heheh