HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Sunday, April 13, 2014

DIY : Projector

Assalamualaikum w.b.t

"Hello hello , kali ini mak cik Bedah nak buat segmen Do It Yourself bersama Mak Cik Bedah haa~."

Detik hati Mak Cik Bedah.

Rasa eksaited tak dengar aku nak share benda-benda macam ni dengan u olls?? Eksaited la please. Sebabnya, first time aku dapat tahu macam mana nak buat benda alah ni , terus aku lompat bintang 20-1-2 tau. Kau percaya? Haha.

Ekcely dah lama sangat nak ada wayang sendiri kat rumah atau bilik. Tapi dah tentu kena guna projector yang mahal tahap gaban tu. So, bila aku godek-godek buzzfeed.com tu aku jumpa satu web tunjuk cara-cara nak buat projector ni sendiri. Selfmade terbaik dari buatan tangan.


Sumber : SINI

Cool kan? Sebab aku jumpa site ni sebelum aku final hari tu. So, semalam punya semalam aku tengah free, kitorang start buat projector bikin sendiri.


Bahan-bahan.
- Kotak kasut
- Kanta pembesar
- Sellotape 
- Marker
- Pisau
- Smartphone
- Klip kertas tu optional. Aku tak guna pun.

Semua bahan-bahannya mudah dicari kan? kan?

Langkah-langkah :


1. Mula-mula korang ambil kanta pembesar letak macam dekat gambar satu tu. Then lukiskan bulatan menggunakan marker dan hasilnya akan jadi macam dalam gambar yang kedua.

2. Gunakan pisau atau gunting untuk potong bahagian bulatan yang korang dah lukis tadi.

3. Kemudian , letakkan kanta pembesar dan suaikan pada lubang yang telah korang buat tadi macam gambar yang keempat. Siap. Masa untuk menonton wayang. Hehe.


Letak smartphone korang pada hujung kotak kasut bertentangan dengan kedudukan kanta pembesar tadi. Untuk makluman, smartphone korang tu harus diletakkan dalam keadaan terbalik sebab korang tahu kan nanti imej yang terpantul jadi terbalik. So, imej gambar atau video yang ingin dipaparkan harus diterbalikkan.


Tadaaa. Ni dia skrin putih yang aku gunakan dari kertas lukisan. Aku tampal je kat dinding. Kalau nak skrin yang lagi besar , guna kertas mahjong pun boleh. Tapi korang kena pandai adjust kedudukan projector tau. Guna otak sikit macam mana nak buatkan gambar atau video yang dipaparkan tidak terlalu kabur.


Bila tangkap gambar dalam gelap , dia jadi tak jelas. Kabur sikit. Tapi in real , gambar lebih baik dari yang ni.Orang cakap kalau nak guna laptop pun boleh. Tapi kena guna kotak yang besar sikit lah kot. Aku belum try lagi. Kita nak try yang kecik-kecik je dulu.

Semalam layan movie Eiffel I'm In Love guna D.I.Y projector ni. So far so good. Tengok wayang sambil baring-baring. Korang pun boleh cuba kalau dah takde kerja sangat. Selain menggunakan tv, laptop atau benda lain layan movie , kita guna D.I.Y Projector ni pulak untuk layan movie. Hehe.

Itu ja. Chaaww.
Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

34 comments:

Puteri said...

cool gilaaa :O nak try buat tapi takde kanta pembesar :(

Nur Inani said...

wahh.. kreatif gilosss ni . hikhikhik :P

Nur Inani said...

wahh.. kreatif gilosss ni . hikhikhik :P

Niyaz zara said...

waaa deebaakk!! nak try la juga..heee :)

Bahrain said...

Kalau jelas mesti puas tengok.

Nurul Syahada said...

Hahhaa. kreatifnya lahai.

loytha'san said...

kretif nye u!! hahaha... menjadi thumbs up!

Nurhafzhan The Rauf said...

Seriously jadi ke projector ni? Wow wow wow. Ni best buat kat asrama ni. Buat movie sendiri. Haha

zakira afina said...

wahh wahh. kreatif kann. jimat duit weehee :D

Nanie said...

Haha kreatif... mesti best boleh tengok movie cam kat wayang...

Marionette Doll said...

nice one!! kanta lengkap beli kt mna?

Miss Boo said...

best2... thanks for sharing dear :D

Sara Jungrara said...

serius cool!!!nak cuba gak lah!

Tashira Sha said...

aaaaaa kreatif! thanks for sharing. gonna make this >.<

Izzati Amira said...

@Marionette Doll beli je kat kedai yg jual alat tulis kot. Zati beli kat pasaraya ni.

Akeyla Azmi said...

ya allah,
betul betul menjadi lah ye?
alaaaa qila takde lens tu haaa.
hm mana nak cariiii hihihi
best nyaaa ish nak try gak ah nanti. thank u for sharingggg ;D hihihi

Azwar Syuhada said...

kreatiffnya..tak pernah terfikir plak..

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Seriusss....kreatifnya kamu dik (^^,) Keep it up~
*Singgah menabung mr.nuff. Boleh klik balik kat sini: Levi's KEEP COOL.TQ.

Fhatin Amelia said...

creative sangat :D

Cik Yaya said...

wahhhh.....cool..
pndai juga dier ikut wat ye.. ^_^ gud

Fariehan Ibrahim said...

perghhh! hebakkk..kreatip nyeee! :D

Geng NASA said...

Assalamu'alaikum...

wah menarik sangat. good job dear :)

eyqa yushaiza said...

ohsemm gilahh.. kalau ade free time and takde keje, nak buat benda ni. cool!

jamian sarif said...

kalau di patternkan boleh buat duit ni..hahaha

Nurulee said...

cool gila. mmg creativeeee <3

husna yusof said...

super duper coll gilos! nice! nak tiru buat kt umah la nanti hahahaha

Hafiza AizZawa said...

hebat la idea nie.. >_<

mirza syazwina said...

wawww,terkesima tengok diy ni..!
kretif sangat!^_^

RAWRRR said...

COOL !! Boleh buat ni !! Bahan2 yg digunakan pon senanng nak carik ^_^

Junkyo No Hikari said...

cool!!! dulu ada ternampak tuto nih jgak cuma lain sikit projektor dia :)

tapi sama function XDD

mag dah ada.. tapi crita dlm phone tadak rasa malas lak nak buat XD ahahha

♥ Lia Abdillah ♥ said...

lia ada nampak tutor ni lme dh.. tpi xthu plak kegunaan die utk ni, hahah.. lia bleh try ni. ngehngeh... eksaited!! nanti kalau dh jdi lia buat entri, tag akk.. akk bce eh? haha

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Kreatif la Zati :))

nur as said...

Serious cool giler! NAk kena carik kanta pembesar tu!!!

Farrah MF said...

Best gile! Tumpang tengok boleh?