HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Thursday, May 8, 2014

Bila bekalan elektrik putus , semua macam cacing kepanasan.

Assalamualaikum w.b.t

Semalam.. dalam pukul 2 petang macam tu la , aku dah off laptop and suruh adik aku off wifi konon nak kasi dia rehat sebab kebelakangan ni kiteowang menggunakan khidmat wifi tersebut pada tahap yang sangat maksimum. Kami satu keluarga ada sikap kesian terhadap harta benda yang terlalu lama digunakan..

Contohnya... guna kipas terlalu lama.. pasang tv dari pagi sampai malam.. Itu sangatlah membazir..

Jam 2:10pm macam tu la tetibe je rumah gua takde elektrik. Udah ler tongah panaih panaih , elektrik pulak putus. Hmm.. tunggu ajelah. Semua duduk luar rumah ambil angin. Sejam kemudian , mak dah masuk bilik tidur. Aku sambil bebel-bebel bila lah elektrik ni nak ada balik.... end up terlentang kat ruang tamu terlelap jugak 5-10 minit , aku ni jenis tak boleh tidur dalam keadaan panas. Mengantuk lah macam mana pun.

Ingatkan kawasan taman perumahan aku je yang takde letrik , rupanya bila adik aku pergi kedai gunting rambut , satu Kuala ni takde letrik.

Kendian , aku suruh adik aku pergi beli eskrem nak kasi hilang panas la cerita dia... elok dorang pergi , aku yang masih terbaring kat ruang tamu memandang kipas , tengok kipas tu dah bergerak.. Alhamdulillah...

Then , aku try la connect wifi. "Tak boleh main!!!!!"


Hamek kau , sampai ke tengah malam wifi tak boleh jalan. Errr... aku dah bengang. Takkan nak kena tukar modem sekali lagi? Last year kena tukar sebab disambar kilat , takkan kali ni elektrik putus kena tukar sekali lagi? Duit lagi....


Malamnya tengok berita , rupanya bukan tempat aku je yang takde letrik.. Satu Melaka takde letrik.. Ada 6 buah negeri yang terlibat antaranya Perak, Johor, Negeri Sembilan, Kedah dan.. aku lupa lak yang satu lagi.. Tapi tak semua la.. tempat-tempat tertentu je..

Elektrik dah ada tu dah kira bagus sangat dahh. Tapi bila wifi tak elok , sakit hati pun ade jugak. Tak pasai , petang tu aku layan Running Man.. malamnya aku layan Death Note. Heeee...
Tempat korang lak macam mana? Ade yang sama macam aku tak?
Tension or relax je??
Tapi kan.. ade baiknya jugak... Jimat elektrik dalam masa dua jam tu. Betul tak? Haha.

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

38 comments:

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

ada dengar kat berita pasal takde letrik ni. tp alhamdulillah, tempat hazy okay jeee XD
tapi tu la, bila wifi ada, kemain semua cerita hazy nak tengookkk . kerja lain semua tangguh. hehe

Iola said...

saya kalau tak ada terus internet, ley rasa cool lagi..berbanding kalau ada line tapi lembab kebabom..macam nak hempuk ja rasa. saya tak suka lembab lembab. hp lembab lappy lembab line lembab. mencabar kesabaran huu

Izzati Amira said...

@Nur Haziqah Mohd Rosli

huwaaaa... betul sangat. kalau internet ade.. semua kerja tertangguh.. bila takde internet.. baru la mula nk cari kerja itu ini.. bosan nau.. haha

Izzati Amira said...

@Iola

aah, betul gak. kalau takde internet hati tenang.. tp bila ade internet.. line ciput.. memang MEMBAKAR!! haha

PeRdU cINta said...

Allah tahu niat kita nak berjimat..ha Allah turunkan bantuan..ermm cuaca yang agak panas perlukan kwsabaran yang tinggi..

miss fifi said...

Selalu tejadi kat Fifi, letrik takde otomatik wifi meragam..asal takde letrik je start la dia meragam :/

Budak_Nerd said...

nasib baik rumah saya ada elektrik ,, seriously tak dapat bayangkan macam mana bila tak ada wifi ,, :D

Aisyah Az said...

mungkin ada shot kat mana2..wifi ecah kena sabar kilat, terus rasa cam lifeless... hurmm harap akak byk bersabar.. hee ada hikmahnyaa

Nadratul Syazwana said...

Hahahhaha memang bengang gila en Zati kalau wifi buat hal T.T

Aadhirah Farhana said...

Assalam.. Maaf ye Aad tetiba je komen ..
Aad just nak bagi tips je, kalau akak dah dengar bunyi kilat, guruh atau nak hujan.. akak cepat-cepat tutup internet tu. cabut sekali dengan wayar yang ade kat belakag dye tu .. nanti tak yah lah kene ganti lagi.. Sekian ..

Puteri said...

kelmarin tempat saya pun takde elektrik tapi sekejap je, tak sampai 10 minit.

budak said...

selalu wifi akan prob lepas hujan. biar lama sikit baru mau. hehe

Izzati Amira said...

@Aadhirah Farhana

thanks Aad.. mmg lepas kjadian kne smbr kilat tu akk ngn femly lebih berhati2.. kalau da bunyi guruh tu mmg kami cepat2 off & cabut wayar blkg. tq Aad (:

Anis Shafeera said...

eh..ade dengar news psl xd letrik ni...dah ok kan???alhamdulillah..hihi..ok jgk la kan..boleh buat sauna..untung2 berat badan bekurangan...hihi...

Detective Fiqa said...

takde pulakk. hahaha terang benderang youu. jangan jeles :P

Anis Aisyah said...

Alhamdulillah tempat anis ok je :)

sekut gule said...

haha, bab jimat letrik tu betul :))

Fuza Musa said...

Tempat akak ok ..alhamdulillah

Nor Nadia Syakila Jamal said...

bila ni ?
saya orang melake jugak. oke jee..
kalau takde letrik memang function dia jadi cenggitu ea modem tu?

Miss Rin said...

hmm masa takda letrik ni , kalau saya , harap main handphone la tu pun kalau baterry banyak .
sbb tv lappy semua tak boleh on .
waktu malam rasa ok je . cuma kalau nak pg sch tak dpt iron baju awal .
kalau siang , memang rasa tak best gila la . panasnya , lepastu jadi nyonya la kipas sdri

nor nazliana said...

good luck n all the best friend...jom join GA ni..

http://adna2029.blogspot.com/2014/05/rejab-may-giveaway.html
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/giveaway-i-love-perfume.html
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/giveaway-eikingg.html
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/giveaway-3rd-anniversary-syahoney-kitty.htmlhttp://adna2029.blogspot.com/2014/05/2-mellya-and-iola-giveaway-bonanza.html

Nuriesya Nadia said...

Rajin betul singgah dekat Chatbox tu kan. Nah ni , rajinkan diri jawab soalan soalan akak tuk awak.

http://nadiaradzif.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-puan-husna.html

mijie ai said...

owh penah kena smbar petir jugak ye..samalah..time tu hujan petir habis..slalu kalau ujn lebat tutup suma elektrik cabut plug..tp hari tu degil..skali modem meletop..macam insaf la jugak lepas tuh..huhu peringatan utk diri supaya jgn online je keje..huhu

Hafiza AizZawa said...

time tu area selangor ade lektrik.. banyak negeri yg kene...

Nurul said...

Serba x kena bila xde letrik...
Lagi x kena bila x bleh online...
hehe :D

wawa said...

Salam zati,

Ade dengar area johor ade problm kt tnb..kalau tak cept bertindak mau 1 malaysia blackout..

Dahlia Daffodil said...

eletrik kt rumah sy di kedah pn x dak jgk.. kejap ada,lpas tu x de pulak. sabor je la. hahaa

Hajar Rash said...

zaman sekarang ni bile internet takde rasa mcm...huarggghhhh, hidup tk lengkap klu tkde internet =P

Affy Afiqah said...

tempat akk pun kena...mcm org gila laa jgk kepanasan ahahahah...
hospital pun takde eletrik jugak that day adehhhh T_T

Azura Aziz said...

alahai, siannya.. tulah kan, bila benda yg penting xde, tetiba rs semua tak kena...

salam kenal dear..
tq singgah blog kak Alycia ;)

Kalisha Aide said...

alhamdulillah kat umah akak ok.. sabar yer..

Azhafizah Md Nor said...

kalau xde letrik mmg serba tak kena jawabnya..huhu

Tashira Sha said...

kalau bab tak ada elektrik ni mmng parahhh gila. sebab nak tido pun susah. perghh. lagi2 kalau wifi tak ada. -.-

Lee Wa Wan said...

masa tak leytrik memang boring kan... dok membute pon panas T_T... hahaha

aima said...

dua jam jimat letrik tu dah banyak dah jimat bil tu....off kan semua yang tak guna plug pun....lagi jimat

ramheri said...

Hahaha, hri 2 mmg sejarah dalam hdp. Kebetulan hari 2 sy ada kat klinik gg nga nk cabut gg, sedang doktong mengerjakan gg saya, tiba terpadam lampu at klinik gg 2, igatkn kat ctu shj yg de masalah,doktor soh tggu skjp sementara tggu letrik ade semula, xp apakn daya tggu dlm 10 mnt masih xde pape respon, pas tu doktor pon cakap " kak sy Da cuba sedaya upaya sy nk keluarkan gg akk, xp masih x berjaya, so sy kna jahit semula gusi akk, esok dtg semula". Terpaksa la thn sampai esok tggu operate...

Izzati Amira said...

@ramheri

serius laa?? hahaha. serius ni mmg kelakar.. hhaha. xboleh sye bygkan kalau org lain yg tgah operate tu.. adoi

Mimi Azirah said...

Siang xpe lg kot..kalo.mlm.memg xleh tido