HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Wednesday, May 14, 2014

Self made : Mille Feuille Crepes Cake

Assalamualaikum w.b.t

Yehaaa... Mak Bedah kembali untuk berkongsi dengan resipi baru. Miahaha. Ekcely benda ni dah lama. Since tahun lepas aku memang dah berimpian nak makan kek Mille Crepe ni. Masa tu ternampak kat fb , tapi tak dok resipi. Baru-baru ni terasa nak google pulak resipi dia kan. Nah!

Nama : Mille Feuille Crepes Cake *resipi Paghis tau Jah!



Sejenis cake yang dibuat menggunakan pancake yang nipis. Tapi kalau ikut aku , kaedahnya lebih kurang macam kulit ketayap lahh.. tapi kena nipis lagi. Ianya disusun selapis demi selapis dan antara lapisan tu korang boleh letak fill kegemaran korang lah , contohnya vanila atau chocolate.

Bergantung kepada citarasa ye.

Kenapa nama dia Mille Crepes ?

Mille Crepes bermaksud 'a thousand crepes' dalam bahasa Perancis dan mula dikenali di Kota Perancis , sekarang dah pun menular ke negara matahari terbit , iaitu Jepun.

Maksud 'a thousand crepes' ni takde lah suruh korang buat sampai 1000 lapis. Maksimum 20-22 lapis aje. Tapi haritu aku buat tak banyak lapisan pun.. dalam 10-15 je kot. Tu pun rasa macam tak banyak mana. Kang aku buat botingkek-tingket tak habis pulak nanti. Terlupa pulak adik lelaki aku tu kuat makan. Erk.

Semuanya aku google and banyak gak bloggers yang share resipi kek ni kat blog memasing. Setiap gambar kek , aku dah link kan kat blog memasing. Klik lah kat mana-mana yang u olls suka.



Mangga dia tu buat gua terliur habis!

Resipi dari dua website kat atas ni dalam bahas omputeh. Mungkin sesetengah penggunaan bahan korang tak dapat nak faham , jadi rujuk blogger yang share resipi dalam bahasa Melayu ni pulak. Ni aku baru google tadi. Kalau jumpa haritu kan senang. Tak payah aku pening kepala. Haiyaa..



Terlentuk-lentuk Crepes Cake tu memanggil korang kan? kan? Haha. Kak Ita ni memang ajar resipi satu persatu tau. Pinor mata nak baca entry panjang-panjang. Heee... Siap cerita pasai sejarah kek ni lagi. Dapat ler tahu serba sikit kan.

Asyik tunjuk kek orang.. kek aku nya mana??? Heeee..


Tadaaa... masih banyak lagi yang aku perlu belajar. Crepe tak cukup nipis lagi. Hewhew.. First time buat ni.

Terima kasih dekat assistant aku , merangkap adik perempuan aku laaa. Dorang memang suka tolong aku buat-buat benda macam ni. Haaa... Love you.

Selamat menjamu mata.
Bila dah cuba , selamat menjamu selera.

Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

48 comments:

Cik Itah@RRP said...

salam. waa..nampak menyelerekan..terliur tengok :D

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Huishh soo tempting dear!!!! Nak try belajar buat jugaaa!! Huaaaaaaaaaaaaa

nurerna hazwani said...

wahahaha....ckuplah menyeksa jiwa. Food is better than problem.

Khamsi Abdullah said...

Untungla suami..isteri rajin masak. :P dessert saya sangat fail la kalau nak masak. Kalau melayu punya okay :D

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Terliur la tengok... Zumal singgah balas kat sini :))

YaNg AyEsHa said...

terliur tgok crepe tu..sedapnye..hehe

Nini Hanini said...

nak sangat try buat!!!
aritu masa tengah cari pasal durian crepe,tiba2 keluar pulak crepe nih,hehe. nampak cam susah je,tak terbuat lagi,kihkih XD

lieyalatif said...

first time tapi dah cantik mcm tu...praktis make perfect org kate...kalo buat kali ke 2 ke 3 mesti lagi cun dah mcm kak ita punye tu kan....

Ain Nafisha said...

Macam sedap je kak Zati buat tu, nak jugak hehe.

Cik JAJA said...

Nampak macam sedap !!!

Nanie said...

yummy! tapi macam susah je nak buat

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

sedapnya zati !! hazy dah ushar resipi dia . senang je !
tapi kena buat belapis-lapis lah pulak. hehee .
soo gonna try this out.

Hot Gimmick said...

Sedapnyaaa.Nak jugakkk... Senang tak buat ?

Izzati Amira said...

@Hot Gimmick
@Nur Haziqah Mohd Rosli @Nanie @Nini Hanini

senang je.. tak susah pun. buat layer tu sekejap je.. (: try la eh

Hunny Kitty said...

manis manis semuanya

Nur Madihah said...

tengok kat komputer ni pun dah nampak sedap. Bak sikit. Heheh
ditag
http://madihahdaisy.blogspot.com/2014/05/liebster-award-part-1.html

Dieba Adieba said...

Yuhuuuuuu.. sodapnyerrrr.. buatkan boleh tak ? :)

Amanda Suria said...

Alangkah bestnya kalau akak pandai baking kan...salam kenal dik...

Dunia Sementara Acikidah said...

Woowww handalnyaa... bertingkek2x... manis ek? :D

qila said...

wahhh sedapnya tgk crepe tu...
nak try buatla. hehe

Tashira Sha said...

kalau kite ni terer buat kan best. huwaaa comfirm hancur terus kalau buat nanti T_T

Fuza Musa said...

semua makanan tu memang sedap..adoi kecur liur

dilaella Ella said...

cantik crepe, terliur tengok :)

Puan Kutu said...

tu dia kna wat btingkat2 rupanya.nmpk mcm sng je ni.sdap ek..kna rajin crepe la br jadi

nana kimie said...

wah2,gudjob!=) ase dia macam pavlova ke zati? huhu

LeenNajib said...

sedap nye!!

Bazlia Amoza said...

wow...berbakat sungguh...good job..
jemput follow http://ailzab.blogspot.com

Rinna said...

Rajinnyaa..nampak sedap plak tu.. :)

eyriqazz said...

Fuhh, terorrnya masak... ble buat tempahan? Hehehe..

Fathiyah Selamat said...

ini rare beb!! nk try jugak lah.. tq sharinf resepi ni dear..

Afasz said...

dap nye !!!! terliur la ...

salam singgah dr

http://afasz.blogspot.com

Alynn Azman said...

Sedapnyeee >_<

Izzaty Zaty said...

ooo~ ni ke millie fuillie. baru tau hehe. thanks kak zati :3

Lee Wa Wan said...

sungguh melelehkan air liur nihh...ahahahaha

Shafikhadilla Napiah said...

uihhhh sedapnye:) nak sikiT!

Miss November said...

meleleh air liur . perghhh ~ :D

Ibnu Ramli said...

tak pernah cuba lagi.. ni macam durian crepes tu ke? hehe

Nurulee said...

omggggggg. dah lah tengah lapar. hahaha.

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
wahh sedapnya kekkk.. eh pencake
done follow sini no. 2271
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Sarah Ali said...

rajinyaaaaa awakkkkk :DD

Intan Saffyna said...

hi,singgah follow anda dan anda ditag :)

http://intansaffyna.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-shalimar.html

Kakzakie said...

Mudah, sedap dan cantik dipandang mata..

Mimi Azirah said...

Meleleh air liur tgk....

Farah Assheqen said...

terliurnya , ase xsabar je nk try resepi dia ...

LydSunshine said...

Kalau nak cukupkan 1000 crepes, maknanya kena buat 1000 kali la. Huih penat tuh. Malas. Heheh. Tapi kalo makan rajin la.

Izzati Amira said...

@LydSunshine

perumpamaan aje.. agak lah nak buat 1000... hakhak

Syafira Saufi said...

Looks tempting! Lama dah nak try buat tapi malas sebab banyak kerja huhu.

Btw, I love your blog template. Looking so clean and sleek :D

Scha Nazri said...

tadi dh usha resipi crepe. rasa nak buat lahhhh!