HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Saturday, December 27, 2014

Petua bebas jerawat


Assalamualaikum w.b.t

Jujur lah aku cakap, aku ni memang takde masalah pasal jerawat sangat nak dibandingkan dengan tiga lagi adik-adik aku yang lain. Mmmm..well.. *ceh poyo*. Jeragat tu ade la sikit.. keturunan kot yang ni. Tapi, kita tak nak bercakap soal jeragat sekarang ni , nak citer je macam mana nak buat muka kita ni bebas jerawat.

Ni petua mak aku la.. katanya atuk aku pun pernah buat. Benda nih dah lama, cuma aku fikir dan fikir.. perlukah aku share? Ade part yang kelakar lah untuk diceritakan disini. Hmmmm. Teruskan baca lah kaum hawa sekalian. Kita open okay?? Be open minded. Petua orang tua ni kan selalunya menjadi.. bila mindset kita betul. Wakakaka..

Dulu masa aku form 2 kot, aku stress kalau ada 2-3 jerawat muncul kat muka. Baru dua tiga kan? Aku tak fikir pulak macam mana perasaan remaja perempuan ataupun rakan sebaya yang mengalami masalah lagi teruk daripada aku. Yang penuh kat muka tu... hmmm.


So, mak aku suggestkan yang ini.
"Masa mandi tu, cuci seluar dalam bersih-bersih , pastu lap dekat muka. Biar jerawat tu malu nak keluar."
Haaa sudah!! Reaction aku mestilah.. "Eeee...mak ni." Tapi memang betul per, dalam sanggup tak sanggup tu aku turutkan jugaklahh... tapi selepas seminggu dua baru aku try petua tersebut. Eh, barang sendiri kot.. kau nak geli ape? Kan dah cuci bersih-bersih?

"Mmm yela.. tapi..."
Dua kali tau aku buat. Lepas tu tak buat dah. Hahah. Hasilnya?? Aku bebas jerawat , cuma sebulan sekali je jerawat tumbuh. Itu petanda bulan mengambang lah. Hooooo..

Kepada yang banyak tu, kena buat banyak kali lah kot kan? Korang rasa macam mana?
Lagipun sekarang nih dah macam-macam produk kat pasaran yang boleh ditelan, diminum, disapu bagai. Kena pandai pilih lah supaya tak memberi kesan yang buruk kepada diri sendiri. Chiawwwww.

Pics credit to : HERE
Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

22 comments:

Nur Inani said...

eh mak cik kawan kita pun amalkan petua ni. memang licin muka. boleh pakai petua orang tua tua yang ni. :)

Nini Hanini said...

Okay, petua seluar dalam tu memang kelakar, hahaha XD XD Kalau nenek Nini, dia cakap letak telur ayam yang takde kulit tu lagi dekat muka. Maksud takde kulit ni, maknanya, kalau kita sembelih ayam kan, ada telur yang dia tak jadi nak bertelur. Hah, ambik letak kat muka, mujarab katanya. Tak pernah try la pulak. Alhamdulillah, kulit muka takde masalah sangat :D

Iola said...

aiyoo..haha tak pernah try lagi ;p

Cik_Shiqah said...

Terkelu jap baca tips ni. Hahahaha XD Pernah dgr jgk tp tak prnh try lg. ngee~

aswa leyla said...

serius jadi ? org ckp tak leh pakai sangat petua tu . takot jugak nak try .

tiey smilez said...

Aneh betul petua orang tua ni. Lagi teruk tiey pnah dngar letak tuala wanita yg tlah dicuci kat muka utk hilangkan jerawat. euwww

Jemput singgah : Banjir Malaysia Masuk 9GAG??!

Lollipop Manis said...

errkk. seriouslyyyy? hahahaha. nasib muka, jerawat tak rajin nak menyinggah, bebaslah muka dari underware sendiri. wakakaka.

sha dhira said...

So this is my open minded answer..hehe..
"petua org2 tua slalu menjadi kan, tapi shad xpenah lg try.. pendapat peribadi, yg ni ada org ckp, muka kita slalu naik jerawat sbb kita tak jaga bhagian bawah kita, tapi xtau lah mna kbenarannya.. pemakanan pun berperanan gak ni, and kdg2 tu sbb hormon.. naik gak jerawat, another one, tersalah pilih produk skincare, pun berpotensi naik jer. "

aiman liyana samat said...

HahahaXD mak Lily pun pernah suruh Lily buat tapi xbuat pun sebab rasa ragu2 XP

Puteri Wanita said...

erk... ikut gak yer petua camtu? :p

dulu ada makcik kat kampung cakap camtu, tapi memang tak ikut la kan, cam tak logik sains je. hehe

better amalkan basuh muka dengan sponge cuci muka tu kot, macam kat spa tu ;)

Najlaa 'Aqilah said...

bahahahahahaahah! lawak gilaaaaaaa!! >_<

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

ezyra daniel said...

ehh arwah mak zyra dulu pon pernah cakap mcm ni...hehe...time kecik dulu buat laa..dah besar tak plak..skrg ni memang byk jerawat hurmmm nnti nak try la haha...klik 6 INTI lagi

Farrah MF said...

Betul. Dulu nenek akak pernah ajar. Akak tak buat pun sebab tak de masalah jerawat sangat. Tapi ada kawan2 yang amalkan..memang berkesan hihihi

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

hai zatii ! hazii ada jugak dengar pasal petua hilang jerawat,. tapi versi lain. ni member yg bgtau. dia kata, nenek dia dolu2 letak seluar dalam lelaki yang dah dipakai(euwwww), tak payah basuh. rendam dalam air, letak kat muka. hohoho. tapi hazii tak buat lah sebab kan kotor. so letak yg bersih mcm zatii ni okay kot. ahaks

Nurul Hazirah said...

hahaha honestly ira baru first time dengar petua ni...tapi nenek ira yang orang indonesia tu pernah lah bagitau orang indonesia amalkan minyak lepas goreng ikan tu sapu kat muka...memang xkan pernah ira ikut..huhhhh

luna paris said...

hihhi... zati nasib bekesan.. adek bradik lain tak try ke..?? =D

Ella Suhaila said...

hahah uewww, serious menjadi ke? tak penah dengar pon petua cm ni haha, selalu search die bagi petua yg biasa org buat tpi yg ni lain dripada yg lain hahaha. mcm nk try tpi takot plk lol

Encik Skema said...

hahaha, geli tu sebab "barang" sebulan sekali pun tak tentu dibasuh,, wahaha,

petua orang dulu memang pelik, tapi kebanyakan nya mujarab., :3

Farah said...

First time dengar tips macam ni.

Nurazlan Azmi said...

Aigooo *o* terkejut den ...tak pernah dengar pon

Nurazlan Azmi said...

Aigooo *o* terkejut den ...tak pernah dengar pon

nana liena said...

hahaha.. mak ku tak ada kasitahu pun..rasa nak cuba.. hehehe..apa nak dijijikan..kita punya..hahaha