HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Thursday, April 16, 2015

Recipe : Vietnamese Summer Rolls


Assalamualaikum w.b.t

Oh yeah. Masa kat kolej haritu , tengah dok scroll instagram ternampak lah benda alah ni. Namanya Vietnamese Summer/Spring Rolls. Kat Malaysia nih dah ada yang jual , cumaaa... jauh la dari tempat aku. So, makanan ni memang aku dah simpan dalam list.

#resipi yang akan aku catch up habis sem nanti ( Catch Me If You Can.. *kpoppers je yang tahu CMIYC ni ape.. hahah )


Bahan-bahan :

Rice paper wrappers
Udang yang sudah siap direbus dan dibuang kulitnya
Lobak merah dipotong panjang
Timun dipotong panjang
Nasi / Bihun yang sudah dicelur / Su'un
Daun salad
Isi ketam / sosej yang sudah direbus
Daun ketumbar / pepper mint

p/s : Letak lah pape yang isi yang korang nak letak dalam tu. Simple.


Bahan untuk sos :

1/2 cawan perahan lemon / limau nipis
3 sudu Sos ikan
3 sudu gula


Soooo.... yummy right?? Mesti cuba and cari bahan-bahan dia tau. Tengok pun dah tahu sedap u ols.

Credit : 1 , 2 , google images

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

14 comments:

Princess Comey said...

catch me if you can... SNSD's new song!!! =D

budak sembilan lima said...

ermm yumm yummm. sedap nya aih.. tggu balik cuti panjang, kena try nih....

Farrah MF said...

Akak pernah rasa,...dap dap dapppp! :)

Syaza Raihanah said...

Wah, macam sedap je :D Catch Me If You Can, best sangat! Semua cantik giler :D

Dunia Zumal said...

Sedapnya... Nanti nak try buat ^-^

Zyra Roxx said...

waaaa sedap dan segar betul nampak, slrrppp O_O

Nur Khairiah Irwanie said...

kombinasi warna yg menarik.. lapar plak bila tgk gmbr ney..hehe

EAT,MAKE,READ said...

bestnya..dapnya

Aqilah Azmi said...

nomnom sedaknyaaaaaaaaaaaa <33

ombak bergigi said...

nampak macam sedap, nak cubalah nanti ^^

Amy J said...

saya suka saya suka :D

Ibu Fahim said...

bagus, sungguh sihat.

Fhatin Amelia said...

uih sedap tuu tapi xnak letak banyak sangat tauge hehehe

Cik Nadyya said...

pehhh myelerakan .. tetiba nak try lak ;)