HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Monday, April 20, 2015

Your entire life is online

Assalamualaikum w.b.t

Dapat video nih from adik through whatsapp. Obviously im kinda shock after watching the video till the end. 

TILL THE END okay.


So, be careful you guys. It might be used against you.
Moral , setiap perkara yang kita nak lakukan sama ada nak upload gambar, berkongsi cerita peribadi atau apa-apa sahaja secara online , "Berfikir sebelum bertindak."

Tak salah nak share itu ini dengan kengkawan , tapi biarlah berpada-pada (jumpa face to face maybe?). Mungkin pada kita, benda tu biasa je.. show off your free hair pics, your friends inappropriate pics might be 'just for fun' to you. But you will never know what might happen in the future.

Walaupun sesuatu gambar atau sesuatu cerita tu you dah private between you and orang tu sahaja yang tahu, tapi you kena ingat.. whatever things you shared via online, is not safe anymore.

My lecturer once said that , "Apa-apa perkara yang you kongsi kan dalam social network, dia akan kekal selama-lamanya dalam tu. Walaupun dalam folder fb, twitter you dah takde gambar dalam tu."

Madam ada explain, dia akan tersimpan dalam ape tah, namanya tapi dipanggil 'Cloud'. So, kalau hackers nak cari balik gambar u ols yang lelama tu.. memang ade je.

I regret.

Haha. Kita just tawakal je lah, supaya benda-benda yang tak proper yang kita pernah buat sebelum ini tak memakan diri kita semula.


By the way, ramai yang dah pergi tengok FF7 nih and ramai cakap SUPERB habis. Belom tengok lagi?? Moh kita layan trailer dia dulu SINI.

Okay bye.




Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

8 comments:

Farrah MF said...

Betul tu, Izzati. Dengan dunia tanpa sempadan ni, macam2 boleh jadi :)

Izzati Amira said...

@Farrah MF
Kan kak farah.berhati-hatilah

Syaza Raihanah said...

Zaman sekarang ni kena hati-hati bila share gambar kat social networks...

Spirogyra said...

tulah pasal.tawakal jelah benda2 lama tu tak dikorek balik.zaman jahiliah tu.. T_T

Anis Diyana said...

seram pulak bila tengok video tu tambah2 yang part last tu

Mazni Munawar said...

aa takut lak baca entry ni.. haraplah benda2 cmtu tak terjadi kat kita

Farah said...

Dah pernah tengok dah video tu dalam kelas Marketing Information Management saya. Memang scary habis.

el said...

tu lah kdg2 x tau mn yg benar mn yg tipu..risaulah..semua nak share bagai..kita pun seakan terpedaya kan