HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Thursday, May 21, 2015

Monumen Alaf Baru , Skyrides Festivals Park Presint 2 Putrajaya

Assalamualaikum w.b.t

Tarikan baru untuk menjejakkan kaki ke Putrajaya.

Tadi masa scrolling TL fesbuk. Tengok page Siakap Keli kongsi gambar-gambar ni. Wowwww. Lepas ni tempat ni akan menjadi tempat tumpuan rakyat Malaysia lahh cerita dia. Terutamanya lelaki , mungkin ada yang nak cabar tahap mental dan fizikal diri sendiri. Well , aktiviti macam ni lebih kepada fizikal kan. Syoknya kalau kita dapat try sama!! Tapi , tempat nya open , segan pulak..hehe

"Calling all adrenaline junkies and fitness enthusiasts, get ready for an all new exciting and unique obstacle challenge that pushes the limits and capabilities of its participants. The Skywarrior Rainforest Challenge in Putrajaya’s Skyrides Festivals Park is bound to give you a thrilling experience with its various rainforest-themed obstacles."

Total ada 8 jenis halangan. Takde hadiah pun kalau menang or kalah, just for fun!


Kinabalu Ferrata - Mimicking a cliff ledge that you must shimmy across, this obstacle comprises three metal bars that participants must hang onto and move across from one bar to the next.




Danum Valley - Imitating a skateboard stunt ramp, participants have to gain momentum and speed at one end until they are confident enough to run up to the taller side of the curved ramp to leap and catch onto a short rope which they must then use to pull themselves up 15 ft up to the peak.



Kinabatangan Swing - Participants are to swing from one rope to the next like monkeys in a jungle to make it to the other end.


Marudi Crossing - This is a long and scary single rotating boulder that begins at one end and finishes at the other. Participants are to balance their way to the other side without rotating the boulder too much and plunging to their failure.

Macam Ninja Warrior shows Jepun tu kan? Heheh


Langkawi Walk - A long and flat platform that sways from left to right with the slightest weight.


Chelik Falls - Participants are to jump from one platform to the next in a continuous set of dashes. Participants who fail or slip will plunge into the abyss.


Cameron Web - This section requires participants to swing on a single rope and grab onto a net.

Setakat ni , seorang wanita telah berjaya tamatkan challenge ni dalam masa 1 minit 24 saat sahaja. WOW!! Congrats Cik Radhiah!!

Ulu Sepat Leap - Three spinning boulders of fear await the participant crossing the Ulu Sepat Leap.

Tadaaaaa.... endingg dia.

Address : Skyrides Festivals Park Putrajaya , Jalan P2m , Presint 2 , Putrajaya
Waktu operasi : 10 pagi - 10 malam
Entry : RM10 / with unlimited tries till you reach the top...or till you give up and go home

Credit SINI jugak

Best kannn? Teringin nak pergi , teringin nak tengok. Moh ler kita ke Putrajaya.

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

14 comments:

Gee Lion said...

woooowww.. kaki ni rasa mcm ditarik2 je dah kenapa ni?? huhu

Izzati Amira said...

@Gee Lion jom pergi kak gee! tunggu ape lagi!! hehe

Eka Tikah said...

tak payah pergi jauh2 dah. Putrajaya dah ade. hehe best ni. jom jom

Tyka Syazawani said...

bestnyaa. ingatkan zati perempuan pertama tu. hehe!

Diana Din said...

Wah bestnya..banyak tempat menarik di Putrajaya skrg erk. Klu balik Kajang pun selalu tak sempat nak Ronda putrajaya..huhuhu

Amy J said...

wow! macam menarik je! x pernah nampak lak selama ni. haahahaha. macam nk p ja nnti

Farah said...

Macam-macam event dekat Putrajaya rupanya sekarang ni.

Jari Manis said...

lohh..naper sis tak tahu pasal menda ni eh..oh la hai...ketinggalan tul

Mama Niza said...

wah... bestnya mama tengok ..

sue sue said...

Bestnyaaaaaa....



Jemput singgah ke blog saya:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

Miss Xyz said...

kenapa mcm best ni? (pdhl saya org Putrajaya yg mls nk kluar pergi tmpt2 cmni ahaha)

Zierwa Zainal said...

wah.. siyes balik ni nak pergi cari kasut sport nak pegi..haha..eksaited bebeno

Anis Ifham said...

macam seronok oh!

Siti Yang Menaip said...

menarik ni tapi akak kenot.. hehehe.. maybe boleh pergi nak jenguk2 je..
btw hahaha rm10 until u giv up and go home =P