HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Sunday, December 20, 2015

Movie Review : Dilwale 2015

Assalamualaikum w.b.t

Semalam merupakan hari pertama bermulanya study week aku. Alright. Apa yang aku buat? Aku pergi enjoy movies dengan girls-in-my-family-only petang semalam. Abah on duty, my brother belum start cuti mid-sem lagi. So, kami berempat hangout ke Jusco.

Teringat yang housemate ada cakap pasal nak tengok movie hindustan Dilwale. Lakonan Shah Rukh Khan dengan Kajol tu. Waktu tayangan, aku tengok kat website start 3:30pm , terus rush siap.. dengan jammed lagi (ramai nya keluar weekend ni??? belum gaji kot?? hahahaah) , sampai jusco jam 3:50pm siap parking. Sampai atas adik cakap ada tayangan jam 4:15pm , fhewww. Terus beli tiket ahhh.

Act, aku ada follow twitter @iamsrk , so dia ada update lah pasal movie baru dia nihh. Aku betul-betul ingat yang dia mungkin sambungan citer Dilwale Dulhaniya Le Jayenge tu.. rupanya tidak. Hahahaah. Kedua-dua hero dan heroin ni gangster rupanya.

Tarikh tayangan : 18 December 2015

"Everyone has a heart.. but not everyone.. is a 'DILWALE' (big-hearted)"


Shah Rukh Khan - Raj/Kaali/.... Ramlal??
Kajol - Meera..... Pogo?
Varun Dhawan - Veer
Kriti Sanon - Ishita/Ishu

Self-Review: "sorry tak dapat buat sinopsis sebab baru sekali tengok, so tak ingat susunan cerita dia sangat"

Action. Romantic. Comedy. Bollywood-style.

Action. Boleh dikatakan movie ni memang ada banyak aksi tembak-tembak, tumbuk-tumbuk bagai, tapi tak overrated. Sound effect kuatt gilaa rasa nak terkeluar jantung. Body SRK yang superb on his petite body nampak comel je. Sebab apa aku kata petite? Langsing macam dulu jugak , hensem giloss macam dulu jugak. Bagi aku, action dia tak melampau, aku pun suka tengok. Aku bukanlah penggemar cerita aksi , tapi keseluruhannya aku suka dengan action dalam citer ni. Wahahahaah. Tak pandai lah nak komen bab-bab aksi nihh.

Romantic. Nama pun citer hindustan , salah satu nak tarik penonton wanita dalam kalangan mak-mak dan perempuan yang berhati lembut nih mestilah kena selitkan romatik-romantik gituwww. Barulah boleh feeling. Lagu tema serius bestt (Janam Janam). Aku sukaaaaa. SRK & Kajol memang mampu buat somebody touching gilaa bila scene sedih-sedih muncul. Aku hampir la nak nanges sikit , tapi sebab sit kiri aku nih lelaki , ku tahankan jua. Kekekekkee

Comedy. 10/10. Part yang kelakar-kelakar berjaya diolah, diselit, diterjemahkan dengan baik. I like. Antara watak yang menghiburkan , semestinya Veer ( adik lelaki Raj dalam cerita nih ). Memang kena pergi wayang, tengok sendiri. Ramlal?? Pogo?? Who?? Ni antara part yang lawak jugak dalam citer ni, so kena tengok okayy.

Salah satu scene 'bollywood-style' bagi aku. Tapi version drift punya. Hehehe

Bollywood-style. Tak hindustan lah kalau takde unsur-unsur yang , "Memang citer hindustan betul!" Sorang hero boleh lawan 30 orang sekaligus. Perghhh perghhh. Bila hero nampak heroin je, background sound pun memainkan peranan..itu sudah tentu!! Disebabkan citer ni bollywood-style, aku dah boleh agak sikit sikit apa yang akan berlaku seterusnya. Hihi.


Masa ni , kereta Meera enjin nya bermasalah , kebetulan Kaali lalu jalan yang sama, so Kaali tolong ajelah walaupun sebenarnya dorang berdua nih dah 'bermusuhan' selama 15 tahun 4 bulan 10 hari.. Awalnya tak hujan pun , tiba-tiba time Kaali nih nak tolong, terus TETIBE JE HUJAN!!! HAHAHAH.

Masa nih , penonton kat wayang reaction dia.."AAAHHHHH".. Laki ke pompuan ke sama je reaction dorang. Hahahaha, sebab bollywood-style sangat. Biasalah kan.. Hahahaha.

Scene wajib tengok yang tak boleh dilupakan:
-5 minutes dating. Serius best, sweet walaupun hanya short-date.
-Lagu tema - Gerua. Sari Kajol time lagu nih sangat sangat on point!!! Lawaa sangat!! 
-Meera mengkhianati cinta Kaali...sedih!
-Pembongkaran kisah percintaan Ramlal dan Pogo.
-Kisah hidup Ramlal yang dahulunya tukang cuci pakaian.
Dan lain-lain.... heheheh. Kena pergi tengoklah ye.

Moral of the story. Brotherhood love lines.

Relationship between brother-brother's-brother's friend-friends kuat sangat. Best.

Overall rate : 4.2/5
In short : Worth watching!!
Box office on its first opening day!!

Other's review :
Lokesh Dharmani from Masala : 3.5/5 , "The film is a perfect concoction of romance, action and comedy that Hindi film viewers generally look forward to. Dilwale will not disappoint you"
The Reporter Times : 4/5
Rachit Gupta from Filmfare : 4/5
The Economic Times : "Lack of soul and freshness"
The Hindustan Times : "Plot is highly predictable"

KLIK POSTER atas ni untuk tengok Klip Video lagu tema DILWALE // JANAM JANAM
Suka part.. "AAAAaaaaaa..Ooooooo Aaaaaaa". Sedap sangat.

"Always be mine , never say..goodbye"

Please watch . Trailer 1. Trailer 2.
Credit : wiki

How is it?
Sapa dah tengok citer nih? Meh komen sini.

Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

17 comments:

Farrah MF said...

Alamak,..ni yang buat tak sabar nak pergi tengok ni :)

Karimah Zulkafali said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak pi tengok jugakkk T^T

Aqilah Azmi said...

sorry qila skip sbb tak sabar nnt nk tengok aahahahahaha
<3333
nasibaik kak tak post spoiler :p hihik
thanks!!!

Izzati Amira said...

@Aqilah Azmi @Karimah Zulkafali @Farrah MF

YES YES , patut tengok ni!

Kim Chaa said...

Aaaaaaargggggggggghhhhhhhhhhh ... nak tengok jugaaaak TT

Azwar Syuhada said...

alaalala nak tengok, tapi dah nak final. huarghhh.. ;)

nana kimie said...

nak tengok !

anne said...

dah tengok. memang kelakar. yg part tetibe hujan turun tu memang satu wayang bg reaksi yg sama gak. hahaha.

Aisya 사구라 said...

adui semua asyik review dilwale rasa nak tengok pulakk

Aisya 사구라 said...

dah tengok XD ramlal dan pogo tu satu panggung gelak tak henti. and bila kereta rosak and tetibe hujan turun tu sume macam "AAAHHHH DAH MULA DAHHHH DIAAA"

asyraf shaipulah said...

Part srk n kajol best tp x bestla part adik dia..dahla kjp2 je part srk n kajol yg last...

Isma Ismail said...

lagu memang lekat dalam hati gitu

Linah Lynn said...

memang terbaik filem ini. jom baca riview saya tentang filem ini pula

YanaAbell said...

Kenot move on dengan movie ni . Best sangat ! Hehe. Shahrukhan handsome pulak tu.

Jemput singgah blog Yana. Terima kasih ;D
http://abellmohd.blogspot.my/2016/01/review-product-babies-blink-tak-okay.html

Mawar Assufi said...

Wahhh.. baca awak review rasa mcm nak tgok jeee... ahahhaa

Hazzuri Nasir said...

Citeer paling hampeh dlm sejarah bollywood.Lagu pulak ciplak. Takde soul. I give 3 out 10 rated

Izzati Amira said...

@Hazzuri Nasir

jalan citer mmg tak dinafikan. Pasal lagu ciplak tu, which one eh? ade sumber kukuh tak? (: