HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Wednesday, April 29, 2015

Wordless Wednesday : Why so awkward?

Assalamualaikum w.b.t 


Credit : tumblr & google images


It's playtime with OREO!!!

How to participate? Show them how well you Play With Oreo on Instagram with the  hashtag #PLAYWITHOREO and start the game NOW!!


Ramai yang dah join game ni!! All over the world okayy.
KLIK SINI untuk tengok gambar-gambar instagrammers lain yang participate dalam game ni. Hehehe

Terima kasih. Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, April 28, 2015

Monsta X Members Profile


MONSTA X


The name signifies the emergence of a monster who will dominate the Kpop scene , as well as the meaning of 'MY STAR' , as 'MON' means 'my' in French. The X in the name refers to the existence of the unknown.

Monsta X member consists of  7 members from No Mercy Survival Show.

Debut date : May 14 , 2015
Agency : Starship Entertainment
Official Youtube Monsta X
1.Wonho


Name : Wonho ( 원호 )
Real name : Shin Hoseok ( 신호석 )
Birth date :  Mac 1 , 1993
Blood type : B
Horoscope : -
Height / Weight : 178cm / 73kg
Position : Vocal , Visual
Skill : Taekwondo
Habit : Sticking his tongue out
Special talent : Tummy/Abs rolls

"Abs Monsta , Sexy Monsta , Manly Monsta , Bodyrolls Monsta "

2. Shownu


Name : Shownu ( 셔누 )
Real name : Son Hyun Woo ( 손현우 )
Birth date :  June 18 , 1992
Blood type : O
Horoscope : Gemini
Height / Weight : 181cm / 74kg
Position : Leader, Oldest , Vocal , Dance
Habit : Touching his own beard

"Dance Monsta , Eye smile Monsta , Awkward Monsta , 'No expression Monsta' , Showmanship Monsta"

3. Jooheon


Name : Jooheon ( 주헌 )
Real name : Lee Jooheon ( 이주헌 )
Birth date :  Oct 6 , 1994
Blood type : O
Horoscope : -
Height / Weight : 177cm / 68kg
Position : Rapper
Habit : React actively

"Aegyo Monsta , Rapping Monsta , Babyface Monsta , Charisma Monsta "

4. Kihyun


Name : Kihyun ( 기현 )
Real name : Yoo Kihyun ( 유기현 )
Birth date :  Nov 22 , 1993
Blood type : B
Horoscope : Scorpion
Height / Weight : 174cm / 64kg
Position : Main Vocal
Skills : Playing guitar
Other : Chic & Sweet urban male
Habit : Spacing out
Special Talent : Flicking forehead

" Vocal Monsta , High Note Monsta , Smile Monsta , Dimple Monsta "

5. Minhyuk


Name : Minhyuk ( 민혁 )
Real name : Lee Minhyuk ( 이민혁 )
Birth date :  Nov 3 , 1993
Blood type : A
Horoscope : -
Height / Weight : 178.8cm / 64kg
Position : Vocalist
Skills : Moodmaker

" Selfie Monsta , Cutie Monsta , Energy Monsta , MC-ing Monsta , Joy Monsta "

6. Hyungwon


Name : Hyungwon ( 형원 )
Real name : Chae Hyungwon ( 채형원 )
Birth date :  Jan 15 , 1994
Horoscope : -
Height / Weight : 181cm / 65kg
Blood type : O
Position : Dance , Visual
Habit : Fall sleep everywhere
Specialty : Mantis Dance

" Handsome Monsta , Sleepy Monsta , Model Monsta , Sexy Monsta "

7. I.M


Name : I.M
Real name : Im Changkyung
Birth date : Jan 26 , 1996
Blood type : O
Horoscope : -
Height / Weight : 175cm / 65kg
Position : Rapper , Maknae
Other : Fluent speaking in english ,
Skills : Piano
Habit : Massage his own feet
Specialty : Can speak in different accents

" Rapping Monsta , Sexy Voice Monsta , Swag Monsta , English Monsta , Old-face Monsta "

Others No Mercy trainees member profile : HERE



Thank you. Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Apa yang aku dapat dengan ber-blogging?


Assalamualaikum w.b.t

Haritu masa cuti midsem yang pannjangggg , aku terjumpa satu tajuk entri macam kat atas ni. So, tajuk dan cerita aku kali ini berdasarkan entri blogger yang aku jumpa haritu. Sedikit sebanyak membantu aku create idea baru untuk wujudkan entri. Aku bosan sebenarnya ni.

Duit ?
Tujuan asal memang lah tidak , tapi sekarang mungkin YA. Hehehe , sambil berblogging , sambil itu kita jana pendapatan. Well , salah satu sebab aku masih meneruskan dunia blogging ni sebab duit. Banyak sebab actually , tapi ini salah satu darinya. Tak rugi okayyyy. Sign up lah dengan nuffnang , churpchurp and banyak lagi jenis ads yang lain.

Famous ?
HAHAHAHAAHA. Memang tak la. Rupa tu takde , manis tu ada la , erk kaitan?? . Hehehe. Apa aku boleh buat dengan 'famous' tu??? Cer citer sikit.


Hobi ?
Ini sememangnya YA. Oh, sapa yang followers @ readers tegar aku tu ( ade ke? ) tahu lah yang aku ni memang minat blogging. Aku rasa kengkawan rapat aku je yang tahu betapa bersungguhnya aku dalam menghabiskan waktu aku di sini. Dulu , setiap kali balik sekolah je aku akan post satu dua entri. Menceritakan perihal sekolah aku, setiap hari ada cerita yang nak je aku post kat blog. Takde sape yang baca pun. Fhewwwww , entri tu tak matang. Hikhik.

Kawan ?
OH. Aku tak tahu pulak dengan blogging aku boleh kenal dengan bloggers lain. Selepas aku wujudkan ruangan shoutbox , dan blogging sikit-sikit , baca entry blogger lain baru aku dapat faham , "Bukan aku sorang je yang suka blogging rupanya...". Tapi tengoklah sekarang , berpuluh-puluh ribu bloggers dah wujud kat Malaysia nih. Hehe.

Terima kasih sebab follow blog kita. Hehe.

Masa aku mula-mula blogging , aku selalu baca entry dari blogger Hans. Aku try cari balik link blog dia. Tapi tak jumpa , aku unfollow masa tu. Miahahahaha. Konon nak kemaskini blog cerita dia. Seingat aku , blog dia header gambar Shahrukh Khan. Sekarang ni dah tukar link , www.hanshanis.com

Thank you kepada blogger sihunadentist sebab bagi aku idea nak buat entry ni. Korang plak macam mana? Meh share link meh!!

Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, April 27, 2015

Happy DIY Project

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama kita tak share pasal DIY yang gorjess gorjess kan? Nah , ni DIY Project yang superb yang berjaya menarik perhatian aku. Aku share benda yang aku suka je. And benda yang senangggg sangat nak buat sendiri , tak payah susah-susah nak dapatkan barang/item yang tak tahu kat mana nak kena cari. Nah!

 

Bahan - bahan :
Cardboard paper
Pencil
Scissor / pisau sekupang
Pembaris

 

Bahan-bahan :
Gelas lut sinar
Kertas putih
Pensil
Permanent marker
Buncho color - white & pink

 

Bahan-bahan :
Balang kaca
Gula-gula

Last but not least....


Tadaaaaa... Hehehee.
DIY low cost cosplay.

I hope you like it.
Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, April 24, 2015

Online shopping dengan Nile.com.my

Assalamualaikum w.b.t

Dua bulan lepas ( nampak sangat entri lama , hehe ) , sebelum tamatnya diploma untuk semua student Tapah Part 6 , ada majlis pre-graduation. Jadi masing-masing pun busy lah nak beli baju bagai, kasut baru bagai, beg tangan lah... tudung lah.. shawl lahh. Biasalah, perempuan ni memang banyak mende nak kena beli kan.


Kat website nih memang jual macam-macam lahh. Dari baju ke seluar ke skirt ke beg tangan ke kasut ke aksesorissss. Haaaa , banyak lahh. Korang boleh cekidaut kat sana.

So, ape barang yang aku beli?


Aku beli beg tangan dengan purse!

Yeahhh , inilah dua item yang aku beli dari nile.com.my. Tak ingat lah harga untuk setiap item ni berapa tapi total semuanya termasuk postage below RM70.

Btw, beg tangan aku tu patutnya sling bag tau, ada tali patutnya. Tapi masa dapat tu, puas lah aku belek depan belakang, dalam sedalamnya memang takde tali panjangnya. Huwaaa, dah la aku beli sebab dia punya design sesuai dengan taste aku DAN ada tali untuk sandang beg kat bahu. Tapi , takde... geram sikit. 

Kalau buat report , takkan lah semata-mata dia nak hantar tali tu kan? Lepas tu aku terus check balik tengok availability product tersebut , dah dikeluarkan. So, aku assume, aku adalah orang terakhir yang beli beg tangan tu. Hahaha. Sokay lah, nanti kena beli tali asing la jawabnya.

Aku beli purse baru sebab purse lama tu dah berkhidmat 3-4 sem jugak lah dengan aku. Dah rosak and terkulai sikit sebab tu la aku cari yang baru. Aku ni memang cerewet sikit nak beli barang. Tengok design jugak laa.

So, happy shopping you ols!!

Makanan dinner untuk malam tu. Hehehe


Follow instagram @dropshipmina untuk Pandora Silver Plated cantek-cantek!!


Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, April 23, 2015

Self made : Kimbap Mudah Cara Kita

Assalamualaikum w.b.t

Disebabkan haritu aku teringin sangat nak makan kimbap. So...kita buat sendiri aje lahh. Bahan-bahan nak buat kimbap nih memang mudah yang amat! Memang kalau korang guna resipi aku yang mudah ni, takpayah nak pening-pening kepala kalau cari bahann itu ini tak cukup. Kita pakai aje apa yang ada.

Ni resipi mudah nak buat Kimbap Cara Kita. Hehehe

Kalau guna kamera iphone , mesti rupa Kimbap aku lagi menawan.

Bahan-bahan :

Nasi putih ( guna beras tempatan Malaysia pun boleh, toksah guna hok jepung or korea punya pun okay)
Minyak zaitun
Perencah rasa Knorr @ Maggi
*Telur dadar goreng
*Timun
*Isi ketam
*Sosej
*Lobak Merah
Seaweed ( wajib ada lah kalau nak buat kimbap kan. Boleh cari kat mana-mana pasaraya berdekatan , tak semestinya perisa original , perisa lain pun boleh cuba. Padahal haritu aku tersalah beli perisa tomyam, nasib baik sedap!! Hahahah )

*potong memanjang dan halus

Gambar google.

Cara-cara :

1. Pertama sekali, amek nasi putih dalam periuk nasi dicampurkan dengan dua sudu minyak zaitun dan perencah rasa secukup rasa. Kenapa aku guna minyak zaitun? Untuk dapatkan tekstur yang tak melekit. Aku guna aje asalkan ia makanan yang sihat. Miahahaha.

Gambar google.


2. Ambil sekeping seaweed, pastu amek beberapa genggam kecil nasi putih dan seratakan pada atas seaweed.

3. Kemudian, ambil telur, isi ketam, sosej, timun dan lobak merah, susun cantik-cantik kat hujung seaweed tu. Pastu, gulung kimbap tu macam nak buat roti gulung. Asalkan korang gulung, jangan lipat and ngap terus sudah.

Gambar google.

4. Sejukkan seketika dalam peti ais. Bila nak makan, baru potong. Jangan potong halus-halus sebab seaweed tu tak kuat (awaa saia taa kuatt) , maksud aku dia mudah lerai. Potong tu biar lebar sikit. Cantik-cantik potongnya tau.

Gambar google.

Actually, bahan-bahan untuk isi selain nasi tu, Boleh je letak pape yang korang suka makan , ade yang tak suka makan sayur, letak la pape isi selain sayur okay. Tapi, kalau nak feeling betul-betul macam kimbap , haaa.. macam tu lah kekdahnyaa.

Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, April 21, 2015

Kuala Woh , Tapah Perak bersama Dais United

Assalamualaikum w.b.t

Maaflah tajuk entry macam poyo habis. Miahaaha. Haritu lepas habis paper , kiteowang buat lah BBQ sikit dengan kengkawan. Entry per kepala RM2 , per kereta RM2.

Selain Lata Kinjang , Lata Iskandar , kalau duduk area Tapah ni kita boleh pergi cuci mata, sejukkan mata kat Kuala Woh nih jugak

Pemandangan dia memang sejuk mata memandang. Air terjun masih belum tercemar. Bagi aku, keadaan persekitaran dan tahap kebersihan ni lagi bagus dari Lata Kinjang. Masa tu kiteowang pergi hari Selasa pagi , orang pun takde lagi. Dah petang sangat tu barulah ada orang 5-6 kerat.

Boleh pergi google images ye macam mana rupa Kuala Woh ni.

Ada sesetengah kawasan air dia panas , sesetengah kawasan air sejuk. Best woi. Tapi aku tak mandi pun (sedihhhh). Aku tengok kawan-kawan aku mandi je. Seronok betol deme main air!!


Asalnya tak ramai pun yang join. Tapi, bila hari yang dijanjikan tu dah tiba , nampak macam ramai plak dah. Baju memasing pun nampak macam colorful , meriah gituuuu. Hahahah.

Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, April 20, 2015

Your entire life is online

Assalamualaikum w.b.t

Dapat video nih from adik through whatsapp. Obviously im kinda shock after watching the video till the end. 

TILL THE END okay.


So, be careful you guys. It might be used against you.
Moral , setiap perkara yang kita nak lakukan sama ada nak upload gambar, berkongsi cerita peribadi atau apa-apa sahaja secara online , "Berfikir sebelum bertindak."

Tak salah nak share itu ini dengan kengkawan , tapi biarlah berpada-pada (jumpa face to face maybe?). Mungkin pada kita, benda tu biasa je.. show off your free hair pics, your friends inappropriate pics might be 'just for fun' to you. But you will never know what might happen in the future.

Walaupun sesuatu gambar atau sesuatu cerita tu you dah private between you and orang tu sahaja yang tahu, tapi you kena ingat.. whatever things you shared via online, is not safe anymore.

My lecturer once said that , "Apa-apa perkara yang you kongsi kan dalam social network, dia akan kekal selama-lamanya dalam tu. Walaupun dalam folder fb, twitter you dah takde gambar dalam tu."

Madam ada explain, dia akan tersimpan dalam ape tah, namanya tapi dipanggil 'Cloud'. So, kalau hackers nak cari balik gambar u ols yang lelama tu.. memang ade je.

I regret.

Haha. Kita just tawakal je lah, supaya benda-benda yang tak proper yang kita pernah buat sebelum ini tak memakan diri kita semula.


By the way, ramai yang dah pergi tengok FF7 nih and ramai cakap SUPERB habis. Belom tengok lagi?? Moh kita layan trailer dia dulu SINI.

Okay bye.




Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, April 17, 2015

April : Part 1 CPUV #25 - #30

Assalamualaikum w.b.t



Alhamdulillah...

Terima kasih Chipsmore , Mcd , Sunsilk , Asiapromoted , TGIF & Digi. Yeayyyy.
Thank you for believing in me. Nak lagi! Nak lagi! HAHAHAHA.

Mood untuk update blog is gearing up... 

Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, April 16, 2015

Recipe : Vietnamese Summer Rolls


Assalamualaikum w.b.t

Oh yeah. Masa kat kolej haritu , tengah dok scroll instagram ternampak lah benda alah ni. Namanya Vietnamese Summer/Spring Rolls. Kat Malaysia nih dah ada yang jual , cumaaa... jauh la dari tempat aku. So, makanan ni memang aku dah simpan dalam list.

#resipi yang akan aku catch up habis sem nanti ( Catch Me If You Can.. *kpoppers je yang tahu CMIYC ni ape.. hahah )


Bahan-bahan :

Rice paper wrappers
Udang yang sudah siap direbus dan dibuang kulitnya
Lobak merah dipotong panjang
Timun dipotong panjang
Nasi / Bihun yang sudah dicelur / Su'un
Daun salad
Isi ketam / sosej yang sudah direbus
Daun ketumbar / pepper mint

p/s : Letak lah pape yang isi yang korang nak letak dalam tu. Simple.


Bahan untuk sos :

1/2 cawan perahan lemon / limau nipis
3 sudu Sos ikan
3 sudu gula


Soooo.... yummy right?? Mesti cuba and cari bahan-bahan dia tau. Tengok pun dah tahu sedap u ols.

Credit : 1 , 2 , google images

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

It's a wrap! End of Semester 6!!

Assalamualaikum w.b.t


After a long time we've been waiting for this. It's the time you guys. Alhamdulillah , most of us can smile happily now. Harapnya ini lah semester terakhir buat kami semua.

#daispart6
#daisAc120

Perjuangan dari Lendu ke Tapah. Tak nak pindah tak nak pindah , habis diploma kat UiTM Kampus Tapah ( Perak ) jugakkk. Seronok kenal tak kenal dengan korang semua. Dari aku yang langsung takde geng dalam kos ni, terus banyak kawan.. bertambah lagi koleksi kengkawan aku. Heheh.

By the way, all the best for you guys. Harapnya lepas ni, semua dapat capai cita masing-masing dalam bidang yang lebih korang suka, cinta, minat and whatsoever lahh. Hopefully, one day we can meet again. 10 years from now maybe? Who knows?? Ekekekeke...

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Wednesday, April 1, 2015

My first kind of..... GST things

Assalamualaikum w.b.t

How's your day?

Cerita alkisah aku untuk hari ini.. Aku dengan classmates yang lain ambil ujian UBS by Sage UBS Accounting ( Sage University ) , tapi buat ujian dalam makmal aje la (fully support by UiTM). Semalam kiteowang belajar dengan Miss Wati , hari ni terus ambil test. Tak nak tangguh dah, lepas ni nak fokus kat lagi 3 paper (final dah weyyyy).

Hari ni 1st of April kan? GST ( Goods and Services Tax ) sudah pun dilaksanakan di Malaysia. Sebelum ni kecoh macam-macam lah kan. Bagi aku, semua benda ada baik buruknya (playing safe di sini ). Tadi aku pergi pejabat pos nak beli sampul Pos Ekspres , aku dimaklumkan kerani kat situ bahawa pembelian sampul ni dikenakan GST (setiap satu). "Oh kayy... Patutnya saya beli semalam la kan..hehehe..".

So, as a consumer, you should know GST terms ni apply atau tak dalam sesuatu transaksi pembelian korang. Aku pun tanya la..

"So, harga sekarang dia berapa erk?"
"Dulu harga RM4.50... harga GST 6% , seringgit lebih rasanya...."
Dalam hati aku... 'Eh.. takkan la seringgit lebih.. it should be less than that...', dia pun masih terkial-kial lagi dengan sistem GST ni. Tapi takpe, aku maafkan.

Cik tu tanya aku nak resit or tak, ofcourse lah aku nak. Gedebuk gedebak , total transaksi aku


RM13.50 (tak termasuk GST 6%).
Jumlah yang perlu dibayar ; RM14.31 ( GST 6% X RM13.50 = RM0.81)

Pastikan kat atas resit tu dia ada tulis no.ID GST Registration. Korang boleh semak dekat homepage GST (GST Customs).

Fhewwwww sikit la. Sebelum korang judge apa-apa , cari maklumat pasal GST ni dulu okay. Ulang kaji dulu sebelum berkata apa-apa. Kalau terjumpa mana-mana peniaga yang cuba 'kencing' pengguna , buat aduan okay.

Goods and Services Tax should be 6% from now on. Dah tak ada pengasingan cukai yang dikenakan terhadap sesuatu barang atau perkhidmatan. Dulu, government tax dengan services charge dikenakan ke atas pengguna secara berasingan , tapi lepas wujudnya GST ni , semua pengguna dikenakan satu cukai sahaja je. Nak lebih paham lagi, boleh beli dan baca buku mengenai GST ataupun layari laman web ni GST Customs.


Pastikan setiap pembelian ada resit bukti pembelian. Kat situ boleh lah selidik berapa RM yang dikenakan kat kita (pengguna).

"Marah dengan GST? Mengeluh dengan GST? Berbulu dengan Najib? Bangun dan berusahalah memajukan diri. Pintu rezeki Allah teramat luas. Amarah dan keluhan korang tak kan mengubah apa-apa. Sama ada korang hidup berjuang atau mati mengalah"- @atokdean (instagram).

Ketahuilah hak pengguna anda.

Korang pulak bagaimana? Dah mula bertransaksi dengan perkhidmatan atau barangan yang mempunyai GST?

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

CPUV #22 - #24 ( Penutup CPUV Bulan Mac 2015 )

Assalamualaikum w.b.t


Last CPUV untuk bulan March. Alhamdulillah.. dalam bulan Mac haritu banyak jugak CPUV yang datang menyinggah.

#22 Cicakman 3
#23 Perfecto Crisps
#24 SENHENG

Thanks nuffnang.
Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.