HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Friday, August 21, 2015

Kepada : Sahabat yang ku sayangi


Assalamualaikum w.b.t

"Awak , saya sayang awak kerana Allah. Nanti bila dekat sana , bila awak jumpa Allah , saya mohon awak jangan tarik  pahala saya , selepas saya bagi tahu awak semua ini."

Tudung awak.

Awak dah sempurna sebab pakai tudung , cuma.. labuhkan bahagian hadapan tu. Tutup 'dada'. Tu yang Islam ajar.

Kaki awak.

Pakai stoking memang tak wajib , tapi yang wajib itu tutup kaki. Dengan pemakaian stoking ianya adalah salah satu cara nak tutup aurat kaki.

Kalau awak nak pakai kasut Phua Chu Kang atau kasut kotak dekat kaki , terpulanglah.. asalkan awak tutup kaki.


Baju awak.

Pakai tudung cantik dah..
Labuhkan tudung pun dah.. Awak labuhkan lah juga bahagian lengan tu. Kalau awak nak lebih selamat , pakai la sarung tangan. Besarkan baju awak , biar nampak kolot di mata orang , tapi tidak di mata Allah.

Muka awak.

Allah dah cantikkan muka awak , jangan palsu kan muka awak dengan cat yang ber-warna-warni.

Awak.. Saya sayang awak sebagai sahabat. Saya harap awak dapat ubah penampilan. Awak sudah tahu kan? Mohon ubah ye. Cuba ambil lighter atau mancis, panaskan jari awak , awak mampu tahan ke? Tidak kan? Masakan awak nak menentang kuasa Dia? Azab Dia? Maka... ubah lah.

"Kenapa perlu disalahkan TUDUNG bila si pemakainya yang buat perangai? Tegurlah si pemakai , bukan TUDUNG tu." Mereka juga manusia biasa yang tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Tapi ingat , memang benar yang bertudung itu tidak semestinya baik , tapi sekurang-kurangnya mereka sudah terlepas azab seksa TIDAK MENUTUP AURAT. Manakala ,orang yang baik pasti akan menutup aurat. Sebab.. tidak ada istilah baik bagi orang yang ingkar arahan penciptanya.

Terima kasih awak , kerana sudi membaca nasihat ringkas ini.

Okay , bye.
Credit tumblr


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, August 13, 2015

CPUV #44 - #51

Assalamualaikum w.b.t

Disebabkan dah lama sangat tak update and blogwalking.. ini lah alkisahnyaaa...


Semua dah credited tanpa aku sempat nak review bagai. Hhuhuhu. Terima kasih sebab sudi singgah menampalkan diri walaupun sekejap je. Views tak memberangsangkan , so ciput aje lah. Ciput ciput pun rezeki tauu. Alhamdulillah.


Alhamdulillah , ada banyakkkk lagi yang masih ON GOING. Terima kasih. Please stay lama sikit. Kita promise lagi beberapa hari kita update story okay.

Sebabnyaaaaa.... tuan blog nak buat GIVEAWAY !!! Hadiah mesti korang suka punya lahhh ( harap-harap korang suka lahhh.. ) . Syarat penyertaan macam yang sebelum ni jugak , mudahh sangat. Nanti kita bagi details dekat entry Giveaway tu nanti ye. Khas untuk followers, readers viewers yang tersayang. Pegang title 'blogger' je boleh join tau.

Okay lah. Bye bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, August 9, 2015

Tiga buah novel baru in the house.

Assalamualaikum w.b.t

Sudah sekian lama tidak menjejakkan kaki ke kedai buku , akhirnya semalam dapat jugak aku dan adik-adik menjejakkan kaki ke kedai buku... pilihan kami.. tentulah... Popular. Well , kiteowang memang suka pergi kedai buku Popular kat Jusco Melaka. Dah jadi member , memang tak cari kedai buku lain lahhh.

Haritu aku ada cakap yang aku nak beli novel Tundukkan Playboy Itu & Suamiku Yang Paling Sweet kan? Jenuh jugak aku pusing 203 kali... bukunya tak jumpa-jumpa.. Eh? Untuk novel Tundukkan Playboy Itu , ranking dia Top 7. Tapi , satu copy pun aku tak jumpa. Kecewa sikit. Keluar dari mall aku tak beli pape pun.. melantak je. Nasib lah sebelah Aeon tu ada Tesco. Dalam Tesco tu ada jugak kedai buku Popular , cuma kecik sikit dari Aeon baru ni haaa.

Masuk je dalam tu , terus aku serbu tempat ranking.. Tadaaaa...


Tundukkan Playboy Itu.

Terus aku rembat. Aku cakap kat adik aku , "Kalau aku jumpa copy yang lain. Yang aku pegang ni aku letak balik kat tempat dia. Heheh". Sambil cari tu aku tengok jugak novel lain. TAK ADE!!! Yang aku pegang ni aje lah satu-satunya copy yang ada. Mak aiiii.... Nasib lah aku cepat , kalau tak... mesti kena rembat dengan orang lain. Hahaha.

Yang kedua...


The Greatest Of Destiny.

Aku tertarik dengan buku ni sebab cover dia lawa habes!! Pastu aku baca sinopsis dia pulak. "Hmmmm, macam menarik." Pastu aku suruh adik aku baca sinopsis ni pulak. Dia kata okay.. so , aku pun ambik lah. Hoho

Yang ketigaa...


Suami Edisi Terhad.

Cover cun. Tajuk macam menarik. Sinopsis pun macam okay. Alasan kukuh aku beli novel ni sebab novelis dia , Marissa ni adalah novelis yang sama bagi novel Teduhan Kasih. So, aku cuba bagi kepercayaan pada jalan cerita novel ni.. walaupun aku lebih suka drama daripada pembacaan dari novel. Hahahaa.. maklumlah.. aku mestilah suka Adi Putra yang berlakon. Kuikui.

Overall. Semua novel ni terbitan dari Karya Seni. Nampaknya , aku memang suka novel terbitan Karya Seni ni... Mana tak nya , majoriti novel terbitan dorang , cover dia cun-cun habis. Sebelum aku pilih novel yang ke-2 dan ke-3 , ada lagi tiga buah novel yang aku berkenan disebabkan cover dia cun sangat !! Untuk aku , ianya mempengaruhi mood aku nak beli sesuatu novel selain tajuk dan sinopsis novel.

Untuk pengetahuan korang yang belum tahu , sambil aku cuci mata cari novel untuk dibeli , banyak karya yang femes dulu ,  dorang buat edisi kedua , kononnya sambungan kepada jalan cerita novel yang pertama laa. 
Siti Rosmizah - Andai Itu Takdirnya 2
Damya Hanna - Bicara Hati 2
Umie Nadzimah - Terlanjur Mencintaimu ( siri 2 Kerana Terpaksa Aku Relakan )
Tapi , ketiga-tiga novel kat atas ni aku tak beli sebab aku kurang gemar plot/konflik yang cuba ditengahkan (berdasarkan sinopsis yang aku baca). Jenis aku , aku suka baca jalan cerita yang hero dan heroin yang baru nak kenal. Macam mana nak kenal kau , macam mana kau cuba mengenali @ memahami aku. Haaaaa , macam tu la. Kureng sikit nak amik tahu pasal pihak ketiga cuba tagih balik cinta lama , tak boleh lupa first love lepas kawen la , semua masalah lepas kahwin aku tak suka baca. Hmmmmm. Sakit hati mungkin.

Okay done. Nantikan aku untuk buat review untuk ketiga-tiga novel ini okay. Inshaa Allah , kalau best aku buat review okay. Kalau tak de review , maknanya tak best lah. Hahaha.

p/s : Perasan tak semua novel yang aku beli cover dia hitam? HAHAHAHA
Okay bye. TQ



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, August 8, 2015

K-Drama Review : Master's Sun

Heyya.



Kita nak review drama yang baru je habis tengok minggu ni. Cerita ni best okay ; Master's Sun. Cerita lama , baru kali ni rasa nak tengok. Master's Sun lakonan So Jisub dan Gong Hyojin.

Total episode : 17 episode.

Sinopsis.

A romantic comedy with horror elements. Selepas kemalangan kereta , Tae Gong Shil terlantar di atas katil hospital selama 3 tahun. Selepas bangun dari 'koma' , dia mendapati dirinya boleh melihat roh orang yang dah mati. Dia ni takut sangat pada hantu, tapi nak buat macam mana... hantu-hantu yang sering muncul di sekeliling dia suka kacau hidup dia. Mostly nya nak mintak tolong tunaikan hasrat si mati yang tak tercapai semasa hidup. Kononnya , selagi roh si mati tidak tenteram (sesuatu hajat tidak tercapai semasa hidup), mereka tidak akan meninggalkan bumi.

Secara kebetulan , si Tae Gong Shil ni terserempak dengan Joo Jong Won , seorang pengarah Kingdom shopping mall yang kaya. Setiap kali hantu muncul menganggu Tae Gong Shil , secara automatik hantu tu semua akan hilang jika dia bersentuhan dengan Joo Jong Won. Sejak dari itu , Tae Gong Shil sentiasa mencari peluang untuk mendekati Joo Jong Won agar hantu-hantu yang selalu berada di sekelilingnya berhenti dari menganggu hidup dia. Tetapi , Joo Jong Won tidak suka orang asing seperti Tae Gong Shil yang kelihatan seperti seorang perempuan yang hidupnya tidak terurus menganggu dirinya.

Walaubagaimanapun , selepas mengetahui kebolehan Tae Gong Shil yang boleh melihat hantu , lalu dia mengambil Tae Gong Shil bekerja dengan dirinya dan memberi perempuan itu satu misi yang berkaitan dengan kekasihnya yang telah mati 15 tahun yang lalu akibat kemalangan. Adakah Tae Gong Shil menerima tawaran Joo Jong Won itu? Apakah ganjarannya?

Nanti tengok lah eh.

Notes.

Kepada yang betul-betul tak boleh tengok hantu dalam tv tak payah lah tengok eh. Macam aku ni 89% mata akan tutup kalau hantu muncul kat tv ni. Hahahhaha , muka dorang seram-seram kot. Nak nak kalau yang suka muncul tiba-tiba... yang merangkak , yang merenung pun seram jugak. Hahahah. Tapi citer ni bukan 100% horror tau. Ada kisah cinta , kasih sayang ,tanggungjawab , komedi.. best lah bagi aku. OST Drama pun best-best tau.

Yang si hero ni bagi aku dia kelakar. Kelakar tang mana tu korang kena tengok sendiri lahh. Spoil pulak kalau aku bukak cerita sekarang kan. Okay kasi can lahhh... episode 12 , bila hero kena nyanyi lagu kanak-kanak.. Serius lawak!! Dari segi karakter dari episode 1 , dia ni jenis yang takkan buat benda yang dia tak suka. So, bila dia terpaksa buat demi 'roh budak yang dah mati' .... rasa kelakar pulak. Hahahah. Cerita aje okay. Memang banyak part yang kelakar pasal hero ni..heheh

Tapi aku suka dia buat benda kat bawah ni..


 Get lost !!

Rate : 4.7/5

Okay , selamat menonton.
Bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.