HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Saturday, December 24, 2016

Semester 5 | Road To Final

Assalamualaikum w.b.t

It's been a long time. Many thanks kepada followers and readers yang sudi menjengah walaupun blog aku ni memang dah jarang sangat update. Aku pun tak sangka bila dah masuk zaman degree ni, tahap busy tu berganda-ganda, and rasa nak bukak blog sendiri pun dah macam tak lalu. Sorry , nineteencapri . Huhu


Okay, so what's up? "It's ceiling!!" HAHAHAH. Tak faham? K takpe. *skip*

14 weeks of being a part 5 degree student is over gaiss. Road to final lah pulak. Masih lagi student part 5 , tapi status tu ada lagi sebulan nak guna sebelum pencen. Hehehe. Status sweet 22 pun akan berakhir tak lama lagi gais. Huks

Apa yang busy sangat nih? Kecoh macam orang lain tak busy pulak kan. Biar laaa...

Every sem opkos la semua student akan ada assignments, quizzes, tests, and presentations yang nak kena hadap kan. Tak masuk lagi dengan homework  3 4 5 6 sekaligus yang nak kena hadap bila lecturer kesayangan bagi. Lap dahi aje lah walaupun tak berpeluh.


Untuk semester kali ni, aku join Melaka International Intellectual Exposition or Miiex. Kat Lendu ajo. Bukan secara sukarela ye kawan-kawan. Tapi sebab nya kawan aku yang lagi tiga tu dorang nampak *kehebatan* aku, pastu suruh aku join dorang. Huhuhu. K gurau.

Sungguh ku tak rela. Nope, sungguh kami tak rela. Sebab competition ni takde kena mengena dengan nak up kan pointer korang pun, tapi yang bagusnya korang dapat create experience. Nak cerita alkisah macam mana kami dipaksa masuk untuk event ni memang panjang. Tapi takpelah. Yang pahit tu kita jadikan pengalaman, yang manis kita abadikan. Apa yang manisnya? Alhamdulillah, project yang kami buat ni menang Silver medal. Alhamdulillah, bukan kumpulan kami aje yang dapat silver medal ni, banyak lagi yang dapat silver medal ni. Tahniah untuk semua. Peace.

p/s : Walaupun kami dipaksa masuk untuk semester kali nih, inshaAllah di masa akan datang, jika berpeluang, kami nak upgrade lagi project kami tu. Fighting!!


Rakan seperjuangan. Sama macam semester - semester lepas, project far (akaun) memang sentiasa akan ada dalam list. Nak settle kan project pun stress kot. Sumpah tak tipu. Pening kepala nak cari masa nak settlekan assignment or group project nih.


Ye kami budak accounting, tapi madam nak jugak suruh kiteowang buat tower tau. Ni lagi lah banyak makan masa. Setiap minggu wajib meeting nak tower ni keep in progress. Paling paling pun 4-5 jam kena luangkan masa buat tower ni. Di mana ketenangannya? Hahah. 

Untuk pertama kalinya aku rasa busy and stress macam ni. Pening kepala pusing pusing, but still "I NEED TO STUDY. I NEED TO PREPARE MYSELF. I NEED TO FINISH THIS."
Selalunya hujung week 14 dah boleh relax sebab syllabus pun habes awal, tests bagai pun dah settle, tapi kali ni tak. So, apakah yang bakal menanti untuk next semester ye?

p/s: Yang tak bestnya, bila stress, jerawat pun timbul 3-4 kat dahi. Lagi bertambah stress, nama pun perempuan kan? Konfem lah kesah pasal jerawat nih. Tu pun nak citer ke? Eh biarlah! Haha.

Stress stress jugak weh. Tapi tengah stress tu la budak AD buat event P.Ramlee. Kiteowang pun datang lah support. Release tension sikit. Tengah aku and Faiz dok posing baek punyaa kat kereta antik nih, datang sorang budak kecik nak bergambar jugak. Tanpa dijemput terus masuk frame. Layankan aje. Hahahaha


Yang tak boleh blah, kiteowang pose over over pun dia ikut jugak. Hahaha. Sengal betul.
*nice angle betul gambar ni, thanks Lili*


Naseb kau comey adik oi. Hahaha. Dah besar nanti jadi lah anak yang baik ye, akak akan doakan yang baek baek untuk awak. Heehehe

Okay lah. Itulah cerita sepanjang semester 5 kali nih.
Road to final. Moga korang dapat doakan aku dan rakan-rakan seperjuangan yang lain, dapat menempuh final dengan jaya nya. InshaaAllah kami akan lakukan yang terbaik. Wahhhh, ayat cun habes dah ni. Peace.
______________________________________________

IKLAN


To all SAMYANG lovers, SAMYANG CHEESE bakal menjadi pilihan hati. 
Boleh dapatkan samyang cheese ni kat instagram @mina.mimpimika & @nadhrinaskincare okay?

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, November 26, 2016

Movie Review | Rock Bro

Assalamualaikum w.b.t

Hoyeahhh movie review kembali lagi!! Walaupun aku agak ketinggalan untuk update sharing moment layan Rock Bro nih, tapi takpelahh. Nak share jugak lah kan. Layan cerita nih dengan family last Sabtu , 19 November. Satu family pergi MP , layan kat Lotus. Actually, ofcourse lah sebolehnya nak pergi GSC, tapi ada sebab-sebab tertentu, kami pergi layan kat Lotus jugak. Masa tu bapak aku still tak boleh jalan lagi, so pusing MP naik wheel chair je lah. Service from Lotus bagi aku bagus lah untuk kemudahan penonton OKU yang nak layan movie kan. "Sakit sakit pun nak keluar jugak lah kan!" , yelah. Takkan nak duduk rumah aje, bosan kot.


And yessss... kami satu keluarga memang fans Mamat Khalid, especially untuk series zombi + rock ... hehehe. Memang kami satu keluarga layan lah citer arahan Mamat Khalid. Sebab kita mesti support orang negeri kita , yob kejor yob. Hehehe

Overall bagi aku citer Rock Bro ni best lah kalau korang pernah rasa hidup masa zaman rock kapak and budak early 90's pun konfem ada feels dia masa layan citer nih. Ending dia sedihhh...huwaaaa. Tak boleh move on tau bila ending dia Jijo accident. Bukan senang artis rock zaman dulu nak cari makan weh. Macam macam hal.

Since aku tak bape ingat sangat flow cerita dia, (sorry lah geng, minggu ni je gua dah banyak test kuiz assignments nak kena settle and hadap, penuh formula je lah dalam otak ni.) , aku cerita ikut watak lah ek. SPOILER.....

First... since Que Haidar dah tak berlakon untuk series kali ni, apa terjadi pada watak Amy Mat Piah?


Wataknya tak dimatikan (seperti drama/movie cliche yang lain) , Amy Mat Piah ni jadi gila. Sedih pun ye jugak sebab dia kan dah lama tanam impian nak jadi vokalis yang famous, tapi sayang seribu kali sayang.


Black
Hanya Jijo je yang paham apa yang si Black ni cakap, heheh. Walaupun tak banyak dialog and skrin, but still peranan Black sebagai pemain drum ni tetap setia dengan Rimba Bara. Ahli kumpulan yang takde bawak masalah. Komitmen memang best.


Slash (dua dari kiri)
Asyik dengan sebatang rokok kat mulut dia aje kan. Macam biasa , aku masih lagi stress dengan watak Slash yang masih tak banyak dialog and asyik "Gua okay. Gua okay." Hahahaha stress nokss. Tapi nak buat macam mana kan kalau dah macam tu watak dia. Sedih bila Jijo akhir akhir tu nak undurkan diri dari industri muzik, disebabkan masalah Jijo dengan sorang chinggey ni. Slash ni dah la tak banyak cakap, bila Jijo nak confront dengan dia.. dia dah tak nak layan Jijo dah. "Kau kutip aku cara baik, sekarang kau buang aku macam sampah". Tak silap aku lah.

Dio ( dua dari kanan )
Aku tak pasti la apa peranan watak nih, cakap pun tak banyak, 3-4 saat je. Watak baru. Aku pun lupa watak dia sebagai apa. Tapi selalu lah bawak Rimba Bara ni ke hulu ke hilir. Driver kot.

Slash, Jijo, Black, Zul

Zul Kapan ( ex kumpulan Malaikat Maut )
Tiba-tiba lepas join Rimba Bara, watak Zul ni jadi lembut semacam. Hahaha. Masa group dengan Malaikat Maut rock kemain, tapi kali ni nampak lebih sensitif , heheh. Zul Kapan ni lagi banyak story, bila dah join Rimba Bara life pun turun naik, tetiba dia rasa ada seru yang memanggil. Sekali dia join group ajaran sesat. Yang lawaknya, bila geng Rimba Bara panggil dia balik, dia terus lari dari group ajaran sesat tu. Lepas Rimba Bara dah berpecah, dia tukar imej jadi vokalis group 4URU pulak.

Jijo
Untuk Rock Bro kali ni, dia highlight kisah Jijo since dia kecik, macam mana dia boleh minat muzik dan dunia rock. Kisah paling sedih buat aku. Jijo antara tiang utama dan kekalnya kumpulan Rimba Bara ni sebab dia lah. Lambang perjuangan kateko. Tapi, sejak hadirnya seorang chinggey bernama Ella, hati Jijo pun dah tak keruan. Ella lah tempat Jijo mengadu masalah, tapi disebabkan sekali tu Ella rasa.. Ella rasa Jijo ni macam control dia.. Ella pun blah, and Jijo pun keciwa. Disebabkan tu lah.. Jijo nih nak undur diri dari industri muzik rock.

Jijo selalu nasihatkan group members dia..
"3 perkara yang menjatuhkan sesebuah negara
Pertama... rasuah
Kedua... tak menepati masa
Ketiga... cinggey.."

At first place, serius aku tak tahu cinggey tu apa sampailah aku dah habes tengok Rock Bro ni, barulah aku tahu cinggey tu awek. Hahahaha. Nampak tak aku tak pernah nak mencari or bertanya.

Disebabkan nombor 3 tu lah, Jijo yang patah hati , dia pun nak undurkan diri. Tu yang Slash bengang tu, sebab dulu Slash pun ada problem dengan cinggey, tapi dia boleh settle. Tapi bila kena tang Jijo, Jijo pulak buat hal. Mana Slash tak bengang.


Cik Man
Cara dia membuatkan aku sekeluarga teringat kat arwah tok wan. Ade la sikit sebanyak. Tapi Cik Man ni memang over tauu, tapi comel. Kesian lah asyik keluar masuk keluar masuk penjara kan, tu lah selalu sangat buat salah, tak pernah serik pulak tu. Tapi, still Rimba Bara bergantung harap kat Cik Man. 

Penampilan Shuib Sepahtu
Shuib dalam ni jadi watak adik kepada Cik Man, macam abang dia jugak. Asyik keluar masuk keluar masuk penjara..sebab dadah. Gaya pun sama, tapi tak boleh lawan originality Cik Man a.k.a Kamarool Hj Yusoff. Ending.. dia jadi gila.. selalu karok lagu Firman - Kehilangan.. pun over jugak cara dia nyanyi. Actually, kalau korang kenal..or kepada yang belum kenal.. ada satu pacek tu.. namanya Pak Ali, pergi mana-mana je dia akan nyanyi lagu Firman Kehilangan tu, aksi dia macam Ultraman lawan dengan raksasa. Lawak lah.


Unexpected ending untuk setiap watak, tengok lah kalau korang nak tahu dunia zaman rock dulu-dulu macam mana kan... Sedih tauu. Tak boleh move on, sebab ending sedih. Tahniah. Rock Bro!!!
Sorry lah berterabur aje review aku. Review syok sendiri aje ni. Dah lama tak blogging kan...kuikui. Soffi Jikan dah tak berlakon dah sebab takde orang offer dia berlakon pun. Berlakon best kot, ye lah zaman sekarang ni kan.. Yang hensem ajelah yang menjadi pujaan ramai. Orang dah tak pandang sangat kualiti or bakat seseorang pelakon tu. Asal kau ada rupa, kau femes banyak fans, orang pandang lah kan.



Rock Bro!! Miss you guys!!
Okay bye.

p/s: semua gambar kredit bro google 


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, November 11, 2016

'Degree Life' | Diari Seorang Student Accountancy


| View Lendu bila malam sebelumnya hujan. Pagi tu sejuk. Best |

Assalamualaikum w.b.t

Hai gaiss. Ada rindu sama adek manes tak? Huahahaha. Dah lama tak update blog sebab... aku makin busy dengan degree life. Serius. Walaupun aku ade jer masa untuk layan laptop berjam-jam. Tapi, bila pikir nak kena update blog. Hmmmm... citer ape je nak share? Hidup aku hari hari benda yang sama. Bangun tidor, subuh, mandi, pergi kelas, mengadap muka ain, mengadap muka classmates, mengadap lecturer, habes kelas balik makan. Pastu rehat sebab penat. Malam kena study takpun buat homework sikit. First 4 weeks mungkin lah boleh relax sikit, selalu balik rumah semua. Tapi bila dah nak dekat dengan tarikh test, kena lah pulun sakan study. Start minggu 6 ke atas, every week kau akan ade test and kuiz. Markah tu la kau nak bawak sampai final, markah tu la yang bantu untuk support pointer kau. Dulu masa diploma mana aku fikir tu semua.

Tapi bila dah atas meja, nak settlekan satu soalan je pun makan masa berjam-jam. Ehh kau ingat senang ke kos akaun nihh? Haritu member share cerita.. baru-baru ni kan minggu Konvokesyen UiTM , lecturer yang ajar budak degree sayu je hati sebab budak akaun takde sorang pun yang ANC ( Anugerah Naib Canselor ) , memang susah nak jumpa budak degree yang dapat ANC. Dekan every sem, pointer 3.5 ke atas every sem. Aku? Dah tergelincir sem lepas. Hmmmm sedih gilaaa a.k.a keciwa. Okay takpelah. Bukan rezeki.

Sambung balik cerita pasal konvo degree haritu.. Nak dijadikan cerita, budak accountancy ni konvo sekali dengan budak AD ( Art & Design ). Budak AD nih ramai jer dapat ANC , so bila yang ANC ni naik atas pentas, lecturer pun tumpang happy lah banyak student dorang ANC kan, pakai selempang pink. Alhamdulillah dan tahniah. Lecturer account senyap je sebab takde budak akaun yang dapat ANC kat Lendu ni. Dah lamaaa tak jumpa batch yang student dapat ANC. Lepastu lecturer AD tanya lah lecturer account , "Susah ker account ni?". Tak pasti lah nada dia macam mana kan, tapi.. kalau suara semanja Fasha Sandha or Nora Danish yang tanya soalan macam ni pun aku terasa macam..... haihhhh. Agak laaa..

Tak payah tanya la akaun nih susah dia macam mana kalau nak compare dengan kos lain. Bak kata madam aku masa diploma dulu..

"Apa yang u ols belajar sekarang ni ibarat baru kuis kaki kat pasir pantai... baru nak main-main air je.. belum masuk mandi lagi. Belum main air pantai lagi, belum menyelam lagi, belum tengok batu karang or tengok ikan kat dalam laut tu lagi." - Bila ingat balik bait bait nih. Kiteowang memang rasa seram.

Yeahhh.. mulanya bila dah amik bidang akaun ni ingatkan kita akan belajar akaun je. But no bebehhh. Aku rasa, bidang akaun lah yang korang kena belajar banyak benda. Kat situ lah kau kena belajar Law ( undang-undang / basic jer... tapi basic pun subjek membaca kot??? Serius susah!! ) , belajar lagi english learning buat surat rasmi semua, artikel bagai, Tax ( cukai ), Audit.. Arabic/Mandarin ( 3rd language ).. programming.. entrepreneurship, management memang banyak lah compare to other courses.

See? Skop akaun memang luas, sebab tu skop kerja pun luas. Tak semestinya belajar akaun, kau akan jadi akauntan. Banyak lagi kerja lain yang relate dengan accounts ni. Hehehe Kalau setakat baru sekolah tingkatan 4 dulu pun aku kial-kial sikit nak exam akaun...huishhh ape kan lagi diploma, degree, master semua tuh. Tapi Alhamdulillah, diploma dah lepas. Sekarang nih tengah kayuh basikal lagi untuk sampai ke destinasi. Jangan berhenti, teruskan mengayuh. Jatuh? Bangkit semula dan teruskan mengayuh.

| Muka-muka susah senang bersama, muka muka struggle demi masa depan yang lebih cerah dan baik. |

| Partner paling annoying yang pernah aku ada sebab dia ni degil & jahat kekeke |

p/s : Takde niat nak rendahkan mana-mana courses, semua ada kelebihan masing-masing. Aku pun boleh respect budak AD punya skills, sebab aku pun minat dengan graphic design ni bagai ( cantik kan aku design blog aku?) . Aku suka edit gambar, aku suka melukis tapi aku takde bakat. Aku boleh melukis tapi skills tak pernah tajam sebab tak pernah diasah. Teringin nak belajar bidang art&design, hospitality ( aku suka share resipi kek & resipi style bujang , resipi peti ais kosong campur tabur )... tu semua benda yang aku minat. Aku pernah mohon courses ni masa diploma dulu tau ( andai takde rezeki untuk sambung akaun ). Tapi rezeki yang aku dapat adalah untuk belajar akaun, Alhamdulillah. Yang penting jangan compare course yang kita ambil dengan course yang orang lain amik. Masing-masing ada pendapat dan pandangan sendiri. Kita hormat pilihan orang lain okay?

Bak kata madam, "Tak pandai takpe, sekarang ni kalau u ols hardworking, konfem nampak hasil." Nak skor and to get a better life, you need to work harder. Walau macam mana pun, pointer bukan lah segala-galanya. Pengalaman yang mengajar kita pahit manis hidup. Acewaahhh.. Takmo lah bila dah pandai tu, salah gunakan kepandaian dengan buat benda yang tak elok, langgar undang-undang dan perintah Allah S.W.T pulak ye. Sentiasa lah ingat mati, inshaaALLAH kita takkan sesekali berani nak buat benda jahat. Peringatan buat diri sendiri jugak!

Ok lah bye. I is stress. Doakan kami semua grad on time (2018) and dapat amalkan ilmu dan sijil yang ada untuk membantu diri sendiri, keluarga, masyarakat,bangsa dan negara tercinta. Aaaminnn.

Doakan kami tau. Bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, September 9, 2016

Movie Review | Train To Busan 2016

Assalamualaikum w.b.t
Memandangkan aku baru je tengok movie ni semalam, masih fresh dalam kepala otak, why not nak sharing some reviews untuk korang yang kaki wayang untuk tak lepaskan peluang pergi tonton cerita ni kan? Best tauuu and rasa berbaloi duit tiket yang korang bayar tu untuk layan movie nih.

UPDATE 23 SEPTEMBER 2016

Agensi pelakon Gong Yoo denied this, so this one is fake account - @actorgongyoo
Gong Yoo takde laman sosial account. Huhuhu. Sorry gais.


Train to Busan [2016]
Actor/Actresses : Gong Yoo, Kim Suan, Jung Yumi, Ma Dongseok
Trailer : #1 , #2

Asalnya aku dah tahu pasal cerita nih sebelum official ditayangkan di Korea Selatan, tahu tahu gitu je lah , aku ni suka jugak baca kpop news kat site yang memang dah siap translate artikelnya. Ada juga assumption sendiri yang kalau citer ni masuk Malaysia, mesti tayang kat KL or Selangor je. Tup tup masuk sem baru tengok member dah pergi Melaka layan citer ni. Tak plan pun nak tengok citer ni sebab aku tak amik tahu perkembangan dia sangat. Tengok trailer pun sekali lalu je.

Pastu si Ain la ajak tengok wayang yang tengah top sekarang nih , Train To Busan.
Here we go.

*****************************************************

Nak dijadikan cerita , Seokwoo (Gong Yoo) ni kerja sebagai pemegang saham amanah tak silap aku. Dengan busy kerja and susah nak luangkan masa dengan family bagai. The day before birthday anak dia, Su-an, anak dia request nak pergi jumpa mak dia dekat Busan ( memang jauh la and kena naik kereta api ). Anak dia cakap kalau bapak dia taknak hantarkan, dia boleh naik kereta api sendiri. Bapak mana nak biarkan anak dia ( yang still budak sekolah rendah ) naik kereta api sorang sorang kan? So, bapak dia temankanlah.

Dah naik kereta api tu, kurang seminit sebelum berlepas ada sorang perempuan yang nampak berpenyakit sempat masuk ke dalam kereta api. Perempuan tu lah yang bawak virus zombi ke dalam kereta api yang nak ke Busan tu. And yup, cerita nih cerita zombi. Umur 18 tahun ke atas sahaja yang sesuai tengok cerita nih. Sebab ada aksi sedikit ganas.

Berbalik kepada cerita, staff perempuan KTX terjumpa perempuan berpenyakit tu tengah menggelupur kat tengah tengah laluan gerabak kereta api, dengan niat nak tolong tapi tak lama tu staff tu kena gigit and terus bertukar jadi zombi. Personally memang zombi dia boleh tahan seram and pergerakan zombi tu sangat sangat pantas and zombi tu pun start gigit orang lain yang ada dalam gerabak kereta api tu. Disitu lah bermulanya perjuangan yang ada dalam kereta api tu untuk teruskan hidup. Ada yang selfish, ada yang nak selamatkan ahli keluarga sendiri terlebih dahulu. Moral value memang banyak. Salah satunya, korang harus berkorban untuk selamatkan orang yang kau sayang. Moral yang nih lah membuatkan ramai penonton perempuan menitiskan air mata, salah sorangnya adalah Ain. Hahahaha


Sape yang pernah layan korean drama Coffee Prince konfem kenal hero nih. Hensem woo. Oppa oppa sangat. Hahahahaha


Antara watak utama dalam movie ni. Suami isteri. Isteri dia tengah mengandung,so yang si suami ni la yang bertanggungjawab untuk selamatkan isteri dia. Tapi memang tabik kat lelaki nih, aku rasa laki ni antara watak kesayangan sebab dia ni bagus gilaaa. Walaupun takde la se-handsome hero, tapi sebab dia ni kuat and responsible. Penonton konfem rasa kesian bila laki ni terpaksa berkorban.

Antara scene yang membuatkan aku and penonton dalam hall tu nak jerit "Cepat LARII!!!!" & "AHHHHHHHHHHH..." , aku gelak jugak dalam hall bila dengar reaction dorang yang jerit and terkejut nih. Heheh. Kengkadang tu aku pun join.




Dia paling seram bila mostly askar askar kat sana semua dah kena gigit zombi. Dorang ni memang ramai gilaa, lelaki pulak so tenaga tu memang berlipat kali ganda. Pergerakan dorang dua kali lebih pantas dari manusia biasa. Seram sebab nak selamatkan diri dari zombi zombi ni lah. Worth watching la bagi aku.

Citer ni kalau buat 3D lagi lahhhhh. Sebab yang biasa ni pun kiteowang dah rasa zombi tu nak makan kiteowang pulak. Hahahaha


Overall , aku rasa citer ni patut ada Train To Busan 2. Mungkin dah tak naik kereta api dah la sebab semua train mostly dah musnah. Cerita la pulak macam mana rakyat kat Busan tu survive. Lagi satu, jalan cerita pun tak jelas sebab background watak macam ada misteri sikit. Pastu ada beberapa watak macam ada kena mengena dengan berlakunya virus zombi ni, tapi tak diceritakan dengan lebih baik. Ada watak yang membuatkan kiteowang tertanya-tanya and seolah-olah pengarah nak penonton buat assumption sendiri. Tak cerita sape dalang atau punca zombi ni boleh ada dekat kawasan dorang tu. Ada benda yang macam tak logik, tapi minimal mistake la. Tu yang kureng sikit tu. Heheheh

Well, aku bukan lah kaki wayang sangat ,aku akan tengok cerita tu kat pawagam kalau aku rasa nak tengok je lah. So far, cerita nih best!! Yang belum tengok tu pergi lah tengok ye. Jenis yang mudah tersentuh tu sila spare tisu dalam beg.

Rate : 4.1/5 stars
EDIT : Aku dah tengok dua kali citer ni. Teman adik pulak. Heheeh

That's all. Okay bye!!!


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, August 1, 2016

Food Review | Samyang Ramen Spicy Challenge

Assalamualaikum w.b.t


Lambat buat review pun tak pa lahh , takde hal lahh kan? Nak sembang la jugak pasal samyang ramen nih. Tengok video Asyalliee buat challenge wushh macam pedas sangat sangat jerr. Video dia je lah aku rasa okay nak tengok sebab orangnya pun lawa kan? Tak jemu lah nak tengok...hehe. Dengan loghat utagha lagi , teruskan ajelah tengok sampai habes.

Ade jugak member-member lain yang dah try samyang , reviews are varies.. ada yang cakap pedas ade yang cakap tak. Aku ni kira kuat jugak makan pedas and aku memang suka makan pun. Tapi aku tak suka makan yang jenis pedas rempah. Rempah tradisional nih memang aku kurengg sikit. So, tak dikira hot & spicy lover ke macam mana? Hehehe.

Mencari jugak samyang nih kat Aeon , tak ado bila aku pergi. Nak beli online , mark up dia lebih lebih pulak , at the end kawan adik aku ade jual , harga member-member , beli dua bungkus je dulu. Kang sedap baru beli lagi.


Tadaaa.. ni version rendam dalam air panas , tos kan , lepas tu masukkan perencah dia dan gaul. Personally, takde lah pedas pun, cuma dia banyak rasa panas dekat bibir je. Better lagi dari kau makan cili burung yang hidup tu kalau tergigit. Sape yang pernah tergigit cili burung je yang tahu ape feeling dia. Rasa nak nangesss woi. Menintik air mata kalau tergigit cili. Lagi satu kan, rasa dia pelik. Hmmm tak kena la dengan tekak melayu aku...kot? Sedap lagi maggi royale korean spicy. Serius yang tu laagii sedap and ade pedas sikit.

Actually kan, ade lagi sebungkus aku buat masak goreng. Yelah tambah ketam, cheese, kobis bunga, telur and others nak bagi lagi best kan..tapi ntah la kat mana gambar nya. Tapi lepas aku tambah semua tu, dah takde rasa samyang lagi dahh. Dah rasa macam megi goreng resipi biasa aku. Rasa macam nak share resipi megi goreng bujang pulak kat sini. Hahaha. Nanti lahh..

By the way, sape yang dah pernah try samyang nih? Sedap ke idok? Aku ade follow instagram Elyana , masa bulan puasa ritu almost every sahur dia makan samyang. Errr.. Rasa dia yang pelik membuatkan aku takde feel nak beli lagi. Korang pulak macam mana?

Okay lah , next time aku update story lagi okay.
Byeeee.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, July 28, 2016

Food review | Nasi Ambeng Menu Warisan Jawa

Assalamualaikum w.b.t

Actually , aku pun tak tahu kenapa aku harus update story pasal Nasi Ambeng ni sekarang ( aku lapaaarrrrr niii ) , nyosal sikit pun hado. Tapi sebab dah terbukak blog ni, update ajelahhh.


Menyelerakan betul sebab banyak sangat lauk pauk. Mengalir air mata jap... bila lahh aku nak dapat merasa makanan sebanyak ini. Aku dah lama teringin nak makan nasi ambeng ni, tapi sebab aku ni bukan food hunter and takde pulak kengkawan aku ada pergi makan cari nasi ambeng nih. Yang ade kedai kedai hipster makanan yang pelik-pelik baru nak up. Makanan tradisional jugak yang paling sedap tau. 

Dulu masa stay kat kuantan , feveret aku Nasi Kerabu. Perghhhh dia tak payah cakap lah wehhh. Bayangkan lah orang pantai timur ni mostly mesti pandai buat nasi kerabu. Bila pergi tempat lain mesti ade yang tak sedap lah, takde feel lahh , tawar lah. Macam macam mulut ni nak komplen.

Balik kepada nasi ambeng punya story. Setahun dua lepas ada niat nak try buat nasi ambeng sendiri ( walhal tak pernah makan pun nasi ambeng ni macam mana rasa dia ) , google resipi and gambar.. "Perghhh banyak nyaa bahan nak kena sediakan." Bukan setakat bahan je, banyak jugak kerja nak kena buat kalau nak masak nasi ambeng ni. Bermula dari situ lah, impian hanya tinggal impian. Burung burung berkicauan terbang balik Johor. Eh?


Tadaaaaa.... Nasi Ambeng yang aku beli masa bulan puasa haritu. RM 5 jer tau.

Maka, perkenalan kami pun bermula di bazaar ramadhan yang ada jual dalam uitm lendu tu. Aku nampak satu stall (stall eh orang panggil?) kecik yang jual nasi ambeng. Dari jauh aku da pandang-pandang pacek macek tu jual. Macam nak datang dekat , pastu pacek tu pun panggil la suruh beli. Dan aku pun mendekatkan diri.

Pot pet pot pet pacek tu bercerita ape tah aku lupa sambil macek bungkuskan aku satu bungkus nasi ambeng. Aku cakap la ni first time aku makan nasi ambeng , so aku nak try. Pastu pacek tu cakap , "Haa cuba la. Kalau sedap besok datang lagi. Tak sedap bagi tau dia." Maka besoknya aku pun datang lagi sebab memangggg sedapppppp. Terliur nih.

Walaupun nasi ambeng nya simple tak macam gambar yang aku google dulu-dulu , tapi sedap dia kemain lagi sehh. Aku siap update kat twitter bagi komen bagai , memang sedap nak suruh kengkawan pi try nasi ambeng pacek tu. Ayam masak kicap dia memang sedap. Pulak nasi ambeng ni memang pakej dia banyak bila gaul kan semua , boleh buat perut aku kenyang , lagi lah aku sukaaa. Terngiang-ngiang kesedapan nasi ambeng pacek macek tu.

HOSPITAL MELAKA

Last week bulan Ramadhan bapak aku masuk hospital , so satu keluarga berbuka kat sana je lah. Ada sekali pergi beli makanan kat kaki lima hospital tu , mini bazaar la. Aku ternampak la nasi ambeng, tapi dia punya lauk pauk tu berbeza dengan pacek yang jual kat bazaar lendu. So, aku tanya la.. "Kenapa nasi ambeng yang ni lain ek? Ade terung la. Sebelum ni makan nasi ambeng takde terung." Pastu orang yang jual tu pun citer la cenggini cenggini , lain tempat lain resipi. Area Johor tu macam macam jenis jawa ade. So, aku pun anggukan aje.

Masa berbuka pun aku try la makan , rasa dia so-so. Tak sesedap pacek lendu tu buat. Ahhhh rindu nak makan nasi ambeng. Mana nak cari area Melaka nihhh? Kat tempat korang ada kedai yang jual nasi ambeng yang sedap tak? Mohon share. Mana lah tahu satu hari nanti aku jejakkan kaki kat tempat korang ke..boleh la pi try.

Takpun , gegurls yang Johorean jawa tu yang mana pandai buat nasi ambeng ni sila pm tepi , nak buat calon adik ipar. Hehehe. Gurau jer.

Okay, sekian sahaja cerita aku dengan nasi ambeng.
Thanks for reading. Byeee.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, July 24, 2016

Tips kurus dengan gaya lebih sihat

Assalamualaikum w.b.t

Azam cuti semester kali nih wa nak loose weight sikit lahh. Nak healthy life pada masa yang sama nak cari balik metabolism badan yang dah bertahun menghilang , sudah lupus barangkali. Dah meningkat umur ni, badan pun tak kuat tulang pun sama. Esyyyy baru doploh-an wek malu kat atok je yang masih kerja kuat kat kampung tu. Hahaha.

Style aku , nak loose weight kena mula dari aktiviti yang sihat, tak nak ah makan pil itu ini semata-mata nak kurus. Takde effort langsung sebab hanya makan pil , dah la pil tu mengambil masa bertahun-tahun baru lupus dalam body. So, nak kurus dengan sihat, kena amalkan gaya hidup sihat. Berjoging or bersenam ke...kan? Aku harap kalau ada orang sekeliling korang yang nak kurus, support lah ek, sebab mulut rakyat Malaysia nih boleh tahan jugak kuat mengata. Elok orang tu dah ada determination yang tinggi untuk berubah, terus tak jadi sebab mulut-mulut orang yang cenggini lah.

Okay sudah.

Sekarang nih skinny teatox memang dah jadi trendy things minuman wajib yang kita patut ada. Kan?? Ke still ramai lagi yang tak aware pasal skinny teatox nih? Tak aware sebab korang semua nih memang dah kurus sejak azali. Jeles pulak gua dengar. Hmmphhhh , takpelah. Jom support sis.

Tadaaaaa...

Teatox ni gabungan dari tea + detox. Teatox ni bagus untuk body sebabnya ia membantu body kita ni untuk buang segala toksin yang berlebihan dalam badan setiap hari. Ye awak, toksin ni sentiasa terhasil dalam badan dan sebab tu lah kita kena buang selalu. Cara nak buang boleh berlaku dalam bentuk buang air besar, air kecil atau pun sistem perkumuhan yang lain macam peluh.

Haritu aku start minum pertengahan bulan puasa , masa tu dah start final. Tu pun kadang-kadang je aku minum , lepas je bulan puasa aku lost 5kg ( aku minum dalam 5-6 sachet ) dalam masa dua minggu. Tak terkejut?? Takpe , kita sambung cerita lagi. Bulan puasa aku makan cam biasa jugak , berbuka nasi , sahur pun nasi. 

Raya macam biasa , walaupun aku duduk je kat rumah, makan tetap makan. Balik rumah timbang , satu jarum pun takde goyang tau. Still maintain tak naik. Yang ni kalau korang tak terkejut aku tak tahu nak cakap ape dahh. Sebab kebanyakannya ramai yang lepas raya akan naik berat badan. Tapi kes aku..aku relax.. hahaha. Aku lost 5kg pun, tu semua toksin-toksin berlebihan je tu. Physically aku tak rasa pun macam seluar kecik dah boleh sarung ke , tapi seluar yang pakai sedia ada memang dah longgar.


Simple nya, skinny teatox by mimpika nih ada 3 jenis
- Loose weight teatox fokus pada kecilkan bahagian lengan dan kempiskan perut
- Skinny Legstea fokus pada kecilkan peha dan pinggul
- Whitening teatox fokus pada cerahkan kulit dan kecutkan jerawat

Ada banyak lagi benefits dalam each teatox nih , korang boleh rujuk instagram @coffeescrub_bynadhrina ataupun @mina.mimpimika. One of certified agent teatox by mimpimika nih. Beli dua pack ke atas dah boleh dapat free gift hokayy.

For your information , teatox by mimpimika ni 100% ingredients dia dari bahan organik. Takde bahan kimia bahkan pewarna tiruan yang digunakan dalam teatox dorang nih. Bila minum rasa pun organik gak ahh, takde manis manis nya. Minuman minuman sihat kan memang cenggitu , ingat minum air ber-gas tu korang boleh lost weight ke? Idok ler kan?


Apa yang best sangat pasal skinny teatox by mimpimika nih?

Jujurnya, sepanjang aku consume teatox nih, aku dapat lost some weight, body tak cepat penat walaupun aku dah ke hulu ke hilir ke kampung hulu ke bandar hilir , takde rasa nak pengsan tahap exhausted tah pape. Relax je.

Lagi , selalunya lepas subuh kerja aku terjun katil sambung tidur sampai kol 12 ( ape punya anak dara lah kan? hahahah ) , tapi lepas consume teatox nih lepas subuh je aku rasa segar takde rasa nak sambung tidur langsung. Kita terus sambung cuci pinggan sediakan breakfast untuk family je lahh.

Personally, sebab aku rasa badan aku ni memang banyak toksin sangat-sangat, so bila da buang guna skinny teatox tu, sebab tu body aku da tak rasa penat or mengantuk tahap ape. Kalau dulu, tidur 12 jam pun tak pernah cukup oi.

Last , kau boleh makan macam biasa. Tak perlu diet pagi roti, tengah hari nasi satu senduk, malam biskut. No need lahh. Tapi kalau ikut style nih , boleh lost 4-5kg je. If korang exercise jaga makan + diet , inshaaAllah 9-10kg boleh lost dalam masa sebulan. Wowwww kan??

Short FAQ here ;

Macam mana nak tahu body kita perlukan teatox atau tak?
Senang je , bila dulunya kulit muka or badan kau licin , tapi dah start naik jerawat jeragat yang tah dari mana muncul , tu sebab toksin berlebihan la tu. Bila dia tak dapat keluar dari sistem perkumuhan korang, dia keluar la dengan memunculkan diri kat bahagian muka or badan dalam bentuk jerawat.

Lagi? Badan tu asyik rasa lenguh-lenguh je. Selalu lembik, susah nak tidur, rasa tak bermaya nak buat kerja itu ini. Tu sebab ade problem dalam body. Mungkin sekarang tak nampak lagi keburukan toksin berlebihan di dalam badan, tapi kan bagus kalau kita mencegah daripada mengubati. Dah sakit nanti siapa yang susah?

Ada side effects tak?
Takde side effect langsung. Teatox nih 100% dari bahan organik , tiada bahan chemical mahupun pewarna tiruan. Once kita da lost weight , berat susah sikit nak naik (walaupun kita dah stop consume teatox).

Rasa tea dia macam mana?
Loose weight ni takde rasa apa-apa , just bau bunga wangi sahaja , nak sedap letak madu.
Legstea ni rasa macam pahit serai , nak sedap letak lemon.
Whitening ni rasa masam roselle + blueberry , nak sedap tambah madu.

Bila waktu terbaik untuk minum?
Sebelum breakfast dan dua jam sebelum tidur.

Macam mana nak guna?
Rendam dalam air panas 3-5 minit , da suam suam panas tu da boleh minum.

1 pack ada berapa sachet?
Satu pack ade 10 sachet , each sachet boleh reuse sekali sahaja. Guna pagi dan malam pastu besoknya guna sachet baharu tau. Tahan 10 hari.

Siapa je yang boleh minum?
Semua orang boleh minum termasuk breastfreeding mommy , jangan risau sebab owner mimpimika pun ada baby tau. Susu tak kurang pun dari badan. Yang tak bolehnya hanya ibu-ibu yang mengandung.

Pantang larang?
Please avoid air-air manis macam air bikarbonat , air bergula , air ais. Dan , avoid air ber-kafein dalam kadar semampu yang boleh. InshaaAllah ianya akan berkesan dan hasil dia boleh nampak less than two weeks guysss. Baca tak ni?? Satu lagi, banyakkan minum air masak, letak dalam botol yang mudah dibawa kemana-mana sahaja okay?

p/s : Lain jenama, lain tau khasiatnya sebab bahan-bahan yang digunakan tidak sama. Kepada mommy kat luar sana, teatox jenama lain tak sesuai untuk mommy yang breastfeeding , tapi teatox by mimpimika nih mommy breastfeeding friendly tau. So, no worries okay?

Testimoni


Nak details dan feedback lagi? Check out instagram @coffeescrub_bynadhrina ataupun @mina.mimpimika okay? Nak terus whatsapp pun boleh 013 472 0115 !!

"Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih." Nak lagi cepat lost weight , sambil minum teatox kita exercise lah sekali , okay?

That's all. Okay bye.

keyword : tips nak kurus , kurus dengan sihat , saya nak kurus , saya nak sihat , jom sihat


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, July 23, 2016

The scenery

Assalamualaikum w.b.t

Saje nak share views yang kebetulan aku nampak. Subhanallah. Always fall in love dengan kecantikan dan keindahan alam semula jadi. Ni kalau aku jadi traveler , mesti beribu gambar aku share kat sini. Hahaha , memandangkan aku ni jenis suka duduk rumah je, so ade beberapa je lah ye.


Ni gambar pemandangan awan dari side view kolej Tun Sabariah. Aku memang pantang nampak awan banyak-banyak kat langit nih. Suka tenung layan cantiknya awan nih. Pastu pemikiran akan ke laut.. Mula lah terbayang pasal Goku punya awan dalam citer Dragon Ball.. Pastu bayang lagi kalau aku ade kawan macam Doraemon , ni mesti aku boleh ajak adik adik and kawan aku yang lain main kat atas awan. Perghhh best nyaaaa.

Tu lahh cara nya bila aku nak hilangkan stress. Aku bukannya jenis kaki keluar hilangkan stress dengan pergi food hunting, layan movies, joli sana sini. Bukan gaya hidup aku. Biarlah aku dengan cara aku, tidak membazir dan duduk lah dalam bilik layan korean drama sambil makan megi ke.. snack apollo ke. Huahuahuaha


Pada satu malam study week tu, langit kat Lendu cenggini haaa. Seram pun ade jugak sebab awan gelap mengelilingi bumi Lendu. Masa ni roommate balik, aku sorang je kat bilik dengan beberapa orang housemate lain (yang anti-sosial macam aku gak, haha).

Tapi cantik kan?


Seriously pemandangan yang ni antara best of the best aku pernah tengok. Kiri kanan pokok kaler hijau yang rendang-rendang. Cantek gilaaaa. 

Gambar ni adik aku yang amik, aku paksa dia amikkan lawa-lawa sebab masa ni aku tengah drive nak balik Melaka. First discover masa nak balik kampung , kiteowang ikut jalan dalam sepanjang Bidor ke Simpang Pulai (apps cakap ade jammed or accident area highway Tapah kot). Nak balik Melaka pun ikut jalan sini jugak. Suka sangat tengok. Rasa cam nak jenjalan tepi kaki jalan tu, tapi cam sunyi jerr. Hahaha. Alhamdulillah , negeri Perak masih kaya dengan pokok-pokok hijau.

Bayangkan lah kalau negara kita ni negara bermusim , tak ke cantik pokok-pokok ni bila tiba musim autumn? Kaler kuning kuning kot. Perghhhh.

Okay, itu saja perkongsian untuk kali ini. Sorry lah kalau bosan. Sis masih cuba untuk update blog setiap hari. Besok Ahad.. inshaaAllah nak blogwalking.
Okay bye. Thanks for reading.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, July 22, 2016

The freedom and struggle is real

Assalamualaikum w.b.t

FREEDOM


21 Julai 2016 | 10.23PM

Hai hai semua. Ada rindu ka? Saya pun ada rindu sama adik manis la. Lama sangat tak blogging sampai awkward tak tahu nak tulis apa dah ni. Hehehe. "How's your paper?", soalan kepada diri sendiri. Not well prepared and banyak sangat main banyak sangat tidor. Tak tahu lah kenapa dengan diri nih. Habes paper je memang rasa nak terbang lahh sebab dah hilang stress semua tu bagai. Tapi malam tu cheq saket kepala bagai nak rak laaaaa. Tak tidur pun sebab nak settle hal business kecik kecik ni. Hehee

Batchmates lain kemain tauu , dorang lepas habes paper pergi sambung beraya la, rumah sana sini kutip duit raya lagi. Siap jenjalan sampai ke Kota Singa. Aku je yang mereput kat rumah. Aku kan anti-social. Wahahaha.

Tapi cuti sem ni nak cari satu aktiviti yang seronok seronok sendiri untuk release tension jugak lah memandangkan Melaka ni takdok tempat mandi semula jadi cam kat Tapah duluu.. Gilaaaa rindu nak mandi Lata Kinjang, Hotspring and Kuala Woh dulu. Penattttttt

Sambung 22 Julai 2016 | 2:07PM

So, apa nak buat cuti sem nih? My plan , buat duit dengan kerja sendiri. Rumah aku nih memang jauh dari pusat bandar dan aku nih bukan lah jenis yang rajin nak pergi tanya , "Ade kerja kosong tak? Ade kerja kosong tak?" , aku nih pemalu lahh. Kalau ade geng memang aku takde hal nak kerja. Lagi? Pergi kerja naik kereta adalah satu benda yang merugikan since aku takde lesen motor, duit habis kat minyak. Takde hal kalau nak rempuh jugak naik motor, tapi.. malang tidak berbau, silap haribulan ade road block. Hmmm, menangis nak membayor saman. Cakap je lah ko tak nak kerja, tak payah banyak alasan lah zati oi.

STRUGGLE


Next, nak sambung joging balik , hehhehe. Tak tau lagi bila nak start. Kita tengok lah macam mana. Sekarang punya determination dah tak sama macam dulu , mungkin sebab faktor usia yang dah makin meningkat? Hmmm.

Lastly, nak active blogging dan blogwalking macam dulu. Peluang ni ada masa cuti sem aje lah kan, bila da masuk sem baru memang aku tak bukak dah blog ni. Kenapa hahhh? Tahu tak kenapa? 

p/s : Nanti nak create satu instagram khas untuk blogging purpose. Nanti kita announce nama account tu , kengkawan bloggers jangan segan segan follow okay? Hehehe.

Last but not least, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin ye semua. Tahun ni tak sambut raya sangat , melekat kat rumah je and kali ni ramai tetamu datang rumah tengok abah. Gambar raya tu ade , tapi tak nak post sebab gemokkk. Hahahaha, tu yang nak exercise tu. Hahaha

Happy blogging and blogwalking everyone. 
Welcome back to me.
Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, July 8, 2016

TOP Favourite Lagu Raya


Assalamualaikum w.b.t

Bila dah tiba musim raya ni , siapa yang tak suka dengar lagu raya woi. Aku minat lagu-lagu raya yang lama je. Perghhhh feeling dia tu tak payah cakap la. Setakat ni aku tak feveret lagu raya yang baru. Lagu raya ni , kalau nak best , elemen tradisional tu kena kuat. Maksud aku , gunakan alat muzik macam gendang , rebana , kompang , angklung , gong , seruling ataupun yang lain-lain sama waktu dengannya.

Barulah best , ni guna gitar , drum.. takde feeling lahh!

Jenis aku , suka dengar lagu raya yang macam kat bawah ni. Tak de yang sedih-sedih. Aku tak suka dengar lagu raya yang sedih-sedih. Hahahah.



Bonus

Puasa Dulu Baru Raya // Raihan
Raya // Jalil Hamid
Diari Ramadhan Rafique
Harapan Ramadhan // Raihan & Man Bai *feveret lagu bila tibanya Ramadhan.

credit google.com/image

Apa lagu kegemaran korang bila tiba musim raya ni? Do share.
Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.