HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Saturday, December 24, 2016

Semester 5 | Road To Final

Assalamualaikum w.b.t

It's been a long time. Many thanks kepada followers and readers yang sudi menjengah walaupun blog aku ni memang dah jarang sangat update. Aku pun tak sangka bila dah masuk zaman degree ni, tahap busy tu berganda-ganda, and rasa nak bukak blog sendiri pun dah macam tak lalu. Sorry , nineteencapri . Huhu


Okay, so what's up? "It's ceiling!!" HAHAHAH. Tak faham? K takpe. *skip*

14 weeks of being a part 5 degree student is over gaiss. Road to final lah pulak. Masih lagi student part 5 , tapi status tu ada lagi sebulan nak guna sebelum pencen. Hehehe. Status sweet 22 pun akan berakhir tak lama lagi gais. Huks

Apa yang busy sangat nih? Kecoh macam orang lain tak busy pulak kan. Biar laaa...

Every sem opkos la semua student akan ada assignments, quizzes, tests, and presentations yang nak kena hadap kan. Tak masuk lagi dengan homework  3 4 5 6 sekaligus yang nak kena hadap bila lecturer kesayangan bagi. Lap dahi aje lah walaupun tak berpeluh.


Untuk semester kali ni, aku join Melaka International Intellectual Exposition or Miiex. Kat Lendu ajo. Bukan secara sukarela ye kawan-kawan. Tapi sebab nya kawan aku yang lagi tiga tu dorang nampak *kehebatan* aku, pastu suruh aku join dorang. Huhuhu. K gurau.

Sungguh ku tak rela. Nope, sungguh kami tak rela. Sebab competition ni takde kena mengena dengan nak up kan pointer korang pun, tapi yang bagusnya korang dapat create experience. Nak cerita alkisah macam mana kami dipaksa masuk untuk event ni memang panjang. Tapi takpelah. Yang pahit tu kita jadikan pengalaman, yang manis kita abadikan. Apa yang manisnya? Alhamdulillah, project yang kami buat ni menang Silver medal. Alhamdulillah, bukan kumpulan kami aje yang dapat silver medal ni, banyak lagi yang dapat silver medal ni. Tahniah untuk semua. Peace.

p/s : Walaupun kami dipaksa masuk untuk semester kali nih, inshaAllah di masa akan datang, jika berpeluang, kami nak upgrade lagi project kami tu. Fighting!!


Rakan seperjuangan. Sama macam semester - semester lepas, project far (akaun) memang sentiasa akan ada dalam list. Nak settle kan project pun stress kot. Sumpah tak tipu. Pening kepala nak cari masa nak settlekan assignment or group project nih.


Ye kami budak accounting, tapi madam nak jugak suruh kiteowang buat tower tau. Ni lagi lah banyak makan masa. Setiap minggu wajib meeting nak tower ni keep in progress. Paling paling pun 4-5 jam kena luangkan masa buat tower ni. Di mana ketenangannya? Hahah. 

Untuk pertama kalinya aku rasa busy and stress macam ni. Pening kepala pusing pusing, but still "I NEED TO STUDY. I NEED TO PREPARE MYSELF. I NEED TO FINISH THIS."
Selalunya hujung week 14 dah boleh relax sebab syllabus pun habes awal, tests bagai pun dah settle, tapi kali ni tak. So, apakah yang bakal menanti untuk next semester ye?

p/s: Yang tak bestnya, bila stress, jerawat pun timbul 3-4 kat dahi. Lagi bertambah stress, nama pun perempuan kan? Konfem lah kesah pasal jerawat nih. Tu pun nak citer ke? Eh biarlah! Haha.

Stress stress jugak weh. Tapi tengah stress tu la budak AD buat event P.Ramlee. Kiteowang pun datang lah support. Release tension sikit. Tengah aku and Faiz dok posing baek punyaa kat kereta antik nih, datang sorang budak kecik nak bergambar jugak. Tanpa dijemput terus masuk frame. Layankan aje. Hahahaha


Yang tak boleh blah, kiteowang pose over over pun dia ikut jugak. Hahaha. Sengal betul.
*nice angle betul gambar ni, thanks Lili*


Naseb kau comey adik oi. Hahaha. Dah besar nanti jadi lah anak yang baik ye, akak akan doakan yang baek baek untuk awak. Heehehe

Okay lah. Itulah cerita sepanjang semester 5 kali nih.
Road to final. Moga korang dapat doakan aku dan rakan-rakan seperjuangan yang lain, dapat menempuh final dengan jaya nya. InshaaAllah kami akan lakukan yang terbaik. Wahhhh, ayat cun habes dah ni. Peace.

Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, November 26, 2016

Movie Review | Rock Bro

Assalamualaikum w.b.t

Hoyeahhh movie review kembali lagi!! Walaupun aku agak ketinggalan untuk update sharing moment layan Rock Bro nih, tapi takpelahh. Nak share jugak lah kan. Layan cerita nih dengan family last Sabtu , 19 November. Satu family pergi MP , layan kat Lotus. Actually, ofcourse lah sebolehnya nak pergi GSC, tapi ada sebab-sebab tertentu, kami pergi layan kat Lotus jugak. Masa tu bapak aku still tak boleh jalan lagi, so pusing MP naik wheel chair je lah. Service from Lotus bagi aku bagus lah untuk kemudahan penonton OKU yang nak layan movie kan. "Sakit sakit pun nak keluar jugak lah kan!" , yelah. Takkan nak duduk rumah aje, bosan kot.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, November 11, 2016

'Degree Life' | Diari Seorang Student Accountancy


| View Lendu bila malam sebelumnya hujan. Pagi tu sejuk. Best |

Assalamualaikum w.b.t

Hai gaiss. Ada rindu sama adek manes tak? Huahahaha. Dah lama tak update blog sebab... aku makin busy dengan degree life. Serius. Walaupun aku ade jer masa untuk layan laptop berjam-jam. Tapi, bila pikir nak kena update blog. Hmmmm... citer ape je nak share? Hidup aku hari hari benda yang sama. Bangun tidor, subuh, mandi, pergi kelas, mengadap muka ain, mengadap muka classmates, mengadap lecturer, habes kelas balik makan. Pastu rehat sebab penat. Malam kena study takpun buat homework sikit. First 4 weeks mungkin lah boleh relax sikit, selalu balik rumah semua. Tapi bila dah nak dekat dengan tarikh test, kena lah pulun sakan study. Start minggu 6 ke atas, every week kau akan ade test and kuiz. Markah tu la kau nak bawak sampai final, markah tu la yang bantu untuk support pointer kau. Dulu masa diploma mana aku fikir tu semua.

Tapi bila dah atas meja, nak settlekan satu soalan je pun makan masa berjam-jam. Ehh kau ingat senang ke kos akaun nihh? Haritu member share cerita.. baru-baru ni kan minggu Konvokesyen UiTM , lecturer yang ajar budak degree sayu je hati sebab budak akaun takde sorang pun yang ANC ( Anugerah Naib Canselor ) , memang susah nak jumpa budak degree yang dapat ANC. Dekan every sem, pointer 3.5 ke atas every sem. Aku? Dah tergelincir sem lepas. Hmmmm sedih gilaaa a.k.a keciwa. Okay takpelah. Bukan rezeki.

Sambung balik cerita pasal konvo degree haritu.. Nak dijadikan cerita, budak accountancy ni konvo sekali dengan budak AD ( Art & Design ). Budak AD nih ramai jer dapat ANC , so bila yang ANC ni naik atas pentas, lecturer pun tumpang happy lah banyak student dorang ANC kan, pakai selempang pink. Alhamdulillah dan tahniah. Lecturer account senyap je sebab takde budak akaun yang dapat ANC kat Lendu ni. Dah lamaaa tak jumpa batch yang student dapat ANC. Lepastu lecturer AD tanya lah lecturer account , "Susah ker account ni?". Tak pasti lah nada dia macam mana kan, tapi.. kalau suara semanja Fasha Sandha or Nora Danish yang tanya soalan macam ni pun aku terasa macam..... haihhhh. Agak laaa..

Tak payah tanya la akaun nih susah dia macam mana kalau nak compare dengan kos lain. Bak kata madam aku masa diploma dulu..

"Apa yang u ols belajar sekarang ni ibarat baru kuis kaki kat pasir pantai... baru nak main-main air je.. belum masuk mandi lagi. Belum main air pantai lagi, belum menyelam lagi, belum tengok batu karang or tengok ikan kat dalam laut tu lagi." - Bila ingat balik bait bait nih. Kiteowang memang rasa seram.

Yeahhh.. mulanya bila dah amik bidang akaun ni ingatkan kita akan belajar akaun je. But no bebehhh. Aku rasa, bidang akaun lah yang korang kena belajar banyak benda. Kat situ lah kau kena belajar Law ( undang-undang / basic jer... tapi basic pun subjek membaca kot??? Serius susah!! ) , belajar lagi english learning buat surat rasmi semua, artikel bagai, Tax ( cukai ), Audit.. Arabic/Mandarin ( 3rd language ).. programming.. entrepreneurship, management memang banyak lah compare to other courses.

See? Skop akaun memang luas, sebab tu skop kerja pun luas. Tak semestinya belajar akaun, kau akan jadi akauntan. Banyak lagi kerja lain yang relate dengan accounts ni. Hehehe Kalau setakat baru sekolah tingkatan 4 dulu pun aku kial-kial sikit nak exam akaun...huishhh ape kan lagi diploma, degree, master semua tuh. Tapi Alhamdulillah, diploma dah lepas. Sekarang nih tengah kayuh basikal lagi untuk sampai ke destinasi. Jangan berhenti, teruskan mengayuh. Jatuh? Bangkit semula dan teruskan mengayuh.

| Muka-muka susah senang bersama, muka muka struggle demi masa depan yang lebih cerah dan baik. |

| Partner paling annoying yang pernah aku ada sebab dia ni degil & jahat kekeke |

p/s : Takde niat nak rendahkan mana-mana courses, semua ada kelebihan masing-masing. Aku pun boleh respect budak AD punya skills, sebab aku pun minat dengan graphic design ni bagai ( cantik kan aku design blog aku?) . Aku suka edit gambar, aku suka melukis tapi aku takde bakat. Aku boleh melukis tapi skills tak pernah tajam sebab tak pernah diasah. Teringin nak belajar bidang art&design, hospitality ( aku suka share resipi kek & resipi style bujang , resipi peti ais kosong campur tabur )... tu semua benda yang aku minat. Aku pernah mohon courses ni masa diploma dulu tau ( andai takde rezeki untuk sambung akaun ). Tapi rezeki yang aku dapat adalah untuk belajar akaun, Alhamdulillah. Yang penting jangan compare course yang kita ambil dengan course yang orang lain amik. Masing-masing ada pendapat dan pandangan sendiri. Kita hormat pilihan orang lain okay?

Bak kata madam, "Tak pandai takpe, sekarang ni kalau u ols hardworking, konfem nampak hasil." Nak skor and to get a better life, you need to work harder. Walau macam mana pun, pointer bukan lah segala-galanya. Pengalaman yang mengajar kita pahit manis hidup. Acewaahhh.. Takmo lah bila dah pandai tu, salah gunakan kepandaian dengan buat benda yang tak elok, langgar undang-undang dan perintah Allah S.W.T pulak ye. Sentiasa lah ingat mati, inshaaALLAH kita takkan sesekali berani nak buat benda jahat. Peringatan buat diri sendiri jugak!

Ok lah bye. I is stress. Doakan kami semua grad on time (2018) and dapat amalkan ilmu dan sijil yang ada untuk membantu diri sendiri, keluarga, masyarakat,bangsa dan negara tercinta. Aaaminnn.

Doakan kami tau. Bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, September 9, 2016

Movie Review | Train To Busan 2016

Assalamualaikum w.b.t
Memandangkan aku baru je tengok movie ni semalam, masih fresh dalam kepala otak, why not nak sharing some reviews untuk korang yang kaki wayang untuk tak lepaskan peluang pergi tonton cerita ni kan? Best tauuu and rasa berbaloi duit tiket yang korang bayar tu untuk layan movie nih.

UPDATE 23 SEPTEMBER 2016

Agensi pelakon Gong Yoo denied this, so this one is fake account - @actorgongyoo
Gong Yoo takde laman sosial account. Huhuhu. Sorry gais.


Train to Busan [2016]
Actor/Actresses : Gong Yoo, Kim Suan, Jung Yumi, Ma Dongseok
Trailer : #1 , #2



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, August 1, 2016

Food Review | Samyang Ramen Spicy Challenge

Assalamualaikum w.b.t


Lambat buat review pun tak pa lahh , takde hal lahh kan? Nak sembang la jugak pasal samyang ramen nih. Tengok video Asyalliee buat challenge wushh macam pedas sangat sangat jerr. Video dia je lah aku rasa okay nak tengok sebab orangnya pun lawa kan? Tak jemu lah nak tengok...hehe. Dengan loghat utagha lagi , teruskan ajelah tengok sampai habes.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, July 28, 2016

Food review | Nasi Ambeng Menu Warisan Jawa

Assalamualaikum w.b.t

Actually , aku pun tak tahu kenapa aku harus update story pasal Nasi Ambeng ni sekarang ( aku lapaaarrrrr niii ) , nyosal sikit pun hado. Tapi sebab dah terbukak blog ni, update ajelahhh.


Menyelerakan betul sebab banyak sangat lauk pauk. Mengalir air mata jap... bila lahh aku nak dapat merasa makanan sebanyak ini. Aku dah lama teringin nak makan nasi ambeng ni, tapi sebab aku ni bukan food hunter and takde pulak kengkawan aku ada pergi makan cari nasi ambeng nih. Yang ade kedai kedai hipster makanan yang pelik-pelik baru nak up. Makanan tradisional jugak yang paling sedap tau. 


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, July 24, 2016

Tips kurus dengan gaya lebih sihat

Assalamualaikum w.b.t

Azam cuti semester kali nih wa nak loose weight sikit lahh. Nak healthy life pada masa yang sama nak cari balik metabolism badan yang dah bertahun menghilang , sudah lupus barangkali. Dah meningkat umur ni, badan pun tak kuat tulang pun sama. Esyyyy baru doploh-an wek malu kat atok je yang masih kerja kuat kat kampung tu. Hahaha.

Style aku , nak loose weight kena mula dari aktiviti yang sihat, tak nak ah makan pil itu ini semata-mata nak kurus. Takde effort langsung sebab hanya makan pil , dah la pil tu mengambil masa bertahun-tahun baru lupus dalam body. So, nak kurus dengan sihat, kena amalkan gaya hidup sihat. Berjoging or bersenam ke...kan? Aku harap kalau ada orang sekeliling korang yang nak kurus, support lah ek, sebab mulut rakyat Malaysia nih boleh tahan jugak kuat mengata. Elok orang tu dah ada determination yang tinggi untuk berubah, terus tak jadi sebab mulut-mulut orang yang cenggini lah.

Okay sudah.

Sekarang nih skinny teatox memang dah jadi trendy things minuman wajib yang kita patut ada. Kan?? Ke still ramai lagi yang tak aware pasal skinny teatox nih? Tak aware sebab korang semua nih memang dah kurus sejak azali. Jeles pulak gua dengar. Hmmphhhh , takpelah. Jom support sis.

Tadaaaaa...

Teatox ni gabungan dari tea + detox. Teatox ni bagus untuk body sebabnya ia membantu body kita ni untuk buang segala toksin yang berlebihan dalam badan setiap hari. Ye awak, toksin ni sentiasa terhasil dalam badan dan sebab tu lah kita kena buang selalu. Cara nak buang boleh berlaku dalam bentuk buang air besar, air kecil atau pun sistem perkumuhan yang lain macam peluh.

Haritu aku start minum pertengahan bulan puasa , masa tu dah start final. Tu pun kadang-kadang je aku minum , lepas je bulan puasa aku lost 5kg ( aku minum dalam 5-6 sachet ) dalam masa dua minggu. Tak terkejut?? Takpe , kita sambung cerita lagi. Bulan puasa aku makan cam biasa jugak , berbuka nasi , sahur pun nasi. 

Raya macam biasa , walaupun aku duduk je kat rumah, makan tetap makan. Balik rumah timbang , satu jarum pun takde goyang tau. Still maintain tak naik. Yang ni kalau korang tak terkejut aku tak tahu nak cakap ape dahh. Sebab kebanyakannya ramai yang lepas raya akan naik berat badan. Tapi kes aku..aku relax.. hahaha. Aku lost 5kg pun, tu semua toksin-toksin berlebihan je tu. Physically aku tak rasa pun macam seluar kecik dah boleh sarung ke , tapi seluar yang pakai sedia ada memang dah longgar.


Simple nya, skinny teatox by mimpika nih ada 3 jenis
- Loose weight teatox fokus pada kecilkan bahagian lengan dan kempiskan perut
- Skinny Legstea fokus pada kecilkan peha dan pinggul
- Whitening teatox fokus pada cerahkan kulit dan kecutkan jerawat

For your information , teatox by mimpimika ni 100% ingredients dia dari bahan organik. Takde bahan kimia bahkan pewarna tiruan yang digunakan dalam teatox dorang nih. Bila minum rasa pun organik gak ahh, takde manis manis nya. Minuman minuman sihat kan memang cenggitu , ingat minum air ber-gas tu korang boleh lost weight ke? Idok ler kan?


Apa yang best sangat pasal skinny teatox by mimpimika nih?

Jujurnya, sepanjang aku consume teatox nih, aku dapat lost some weight, body tak cepat penat walaupun aku dah ke hulu ke hilir ke kampung hulu ke bandar hilir , takde rasa nak pengsan tahap exhausted tah pape. Relax je.

Lagi , selalunya lepas subuh kerja aku terjun katil sambung tidur sampai kol 12 ( ape punya anak dara lah kan? hahahah ) , tapi lepas consume teatox nih lepas subuh je aku rasa segar takde rasa nak sambung tidur langsung. Kita terus sambung cuci pinggan sediakan breakfast untuk family je lahh.

Personally, sebab aku rasa badan aku ni memang banyak toksin sangat-sangat, so bila da buang guna skinny teatox tu, sebab tu body aku da tak rasa penat or mengantuk tahap ape. Kalau dulu, tidur 12 jam pun tak pernah cukup oi.

Last , kau boleh makan macam biasa. Tak perlu diet pagi roti, tengah hari nasi satu senduk, malam biskut. No need lahh. Tapi kalau ikut style nih , boleh lost 4-5kg je. If korang exercise jaga makan + diet , inshaaAllah 9-10kg boleh lost dalam masa sebulan. Wowwww kan??

Short FAQ here ;

Macam mana nak tahu body kita perlukan teatox atau tak?
Senang je , bila dulunya kulit muka or badan kau licin , tapi dah start naik jerawat jeragat yang tah dari mana muncul , tu sebab toksin berlebihan la tu. Bila dia tak dapat keluar dari sistem perkumuhan korang, dia keluar la dengan memunculkan diri kat bahagian muka or badan dalam bentuk jerawat.

Lagi? Badan tu asyik rasa lenguh-lenguh je. Selalu lembik, susah nak tidur, rasa tak bermaya nak buat kerja itu ini. Tu sebab ade problem dalam body. Mungkin sekarang tak nampak lagi keburukan toksin berlebihan di dalam badan, tapi kan bagus kalau kita mencegah daripada mengubati. Dah sakit nanti siapa yang susah?

Ada side effects tak?
Takde side effect langsung. Teatox nih 100% dari bahan organik , tiada bahan chemical mahupun pewarna tiruan. Once kita da lost weight , berat susah sikit nak naik (walaupun kita dah stop consume teatox).

Rasa tea dia macam mana?
Loose weight ni takde rasa apa-apa , just bau bunga wangi sahaja , nak sedap letak madu.
Legstea ni rasa macam pahit serai , nak sedap letak lemon.
Whitening ni rasa masam roselle + blueberry , nak sedap tambah madu.

Bila waktu terbaik untuk minum?
Sebelum breakfast dan dua jam sebelum tidur.

Macam mana nak guna?
Rendam dalam air panas 3-5 minit , da suam suam panas tu da boleh minum.

1 pack ada berapa sachet?
Satu pack ade 10 sachet , each sachet boleh reuse sekali sahaja. Guna pagi dan malam pastu besoknya guna sachet baharu tau. Tahan 10 hari.

Siapa je yang boleh minum?
Semua orang boleh minum termasuk breastfreeding mommy , jangan risau sebab owner mimpimika pun ada baby tau. Susu tak kurang pun dari badan. Yang tak bolehnya hanya ibu-ibu yang mengandung.

Pantang larang?
Please avoid air-air manis macam air bikarbonat , air bergula , air ais. Dan , avoid air ber-kafein dalam kadar semampu yang boleh. InshaaAllah ianya akan berkesan dan hasil dia boleh nampak less than two weeks guysss. Baca tak ni?? Satu lagi, banyakkan minum air masak, letak dalam botol yang mudah dibawa kemana-mana sahaja okay?

p/s : Lain jenama, lain tau khasiatnya sebab bahan-bahan yang digunakan tidak sama. Kepada mommy kat luar sana, teatox jenama lain tak sesuai untuk mommy yang breastfeeding , tapi teatox by mimpimika nih mommy breastfeeding friendly tau. So, no worries okay?

"Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih." Nak lagi cepat lost weight , sambil minum teatox kita exercise lah sekali , okay?

That's all. Okay bye.

keyword : tips nak kurus , kurus dengan sihat , saya nak kurus , saya nak sihat , jom sihat


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, July 23, 2016

The scenery

Assalamualaikum w.b.t

Saje nak share views yang kebetulan aku nampak. Subhanallah. Always fall in love dengan kecantikan dan keindahan alam semula jadi. Ni kalau aku jadi traveler , mesti beribu gambar aku share kat sini. Hahaha , memandangkan aku ni jenis suka duduk rumah je, so ade beberapa je lah ye.


Ni gambar pemandangan awan dari side view kolej Tun Sabariah. Aku memang pantang nampak awan banyak-banyak kat langit nih. Suka tenung layan cantiknya awan nih. Pastu pemikiran akan ke laut.. Mula lah terbayang pasal Goku punya awan dalam citer Dragon Ball.. Pastu bayang lagi kalau aku ade kawan macam Doraemon , ni mesti aku boleh ajak adik adik and kawan aku yang lain main kat atas awan. Perghhh best nyaaaa.

Tu lahh cara nya bila aku nak hilangkan stress. Aku bukannya jenis kaki keluar hilangkan stress dengan pergi food hunting, layan movies, joli sana sini. Bukan gaya hidup aku. Biarlah aku dengan cara aku, tidak membazir dan duduk lah dalam bilik layan korean drama sambil makan megi ke.. snack apollo ke. Huahuahuaha


Pada satu malam study week tu, langit kat Lendu cenggini haaa. Seram pun ade jugak sebab awan gelap mengelilingi bumi Lendu. Masa ni roommate balik, aku sorang je kat bilik dengan beberapa orang housemate lain (yang anti-sosial macam aku gak, haha).

Tapi cantik kan?


Seriously pemandangan yang ni antara best of the best aku pernah tengok. Kiri kanan pokok kaler hijau yang rendang-rendang. Cantek gilaaaa. 

Gambar ni adik aku yang amik, aku paksa dia amikkan lawa-lawa sebab masa ni aku tengah drive nak balik Melaka. First discover masa nak balik kampung , kiteowang ikut jalan dalam sepanjang Bidor ke Simpang Pulai (apps cakap ade jammed or accident area highway Tapah kot). Nak balik Melaka pun ikut jalan sini jugak. Suka sangat tengok. Rasa cam nak jenjalan tepi kaki jalan tu, tapi cam sunyi jerr. Hahaha. Alhamdulillah , negeri Perak masih kaya dengan pokok-pokok hijau.

Bayangkan lah kalau negara kita ni negara bermusim , tak ke cantik pokok-pokok ni bila tiba musim autumn? Kaler kuning kuning kot. Perghhhh.

Okay, itu saja perkongsian untuk kali ini. Sorry lah kalau bosan. Sis masih cuba untuk update blog setiap hari. Besok Ahad.. inshaaAllah nak blogwalking.
Okay bye. Thanks for reading.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, July 22, 2016

The freedom and struggle is real

Assalamualaikum w.b.t

FREEDOM


21 Julai 2016 | 10.23PM

Hai hai semua. Ada rindu ka? Saya pun ada rindu sama adik manis la. Lama sangat tak blogging sampai awkward tak tahu nak tulis apa dah ni. Hehehe. "How's your paper?", soalan kepada diri sendiri. Not well prepared and banyak sangat main banyak sangat tidor. Tak tahu lah kenapa dengan diri nih. Habes paper je memang rasa nak terbang lahh sebab dah hilang stress semua tu bagai. Tapi malam tu cheq saket kepala bagai nak rak laaaaa. Tak tidur pun sebab nak settle hal business kecik kecik ni. Hehee

Batchmates lain kemain tauu , dorang lepas habes paper pergi sambung beraya la, rumah sana sini kutip duit raya lagi. Siap jenjalan sampai ke Kota Singa. Aku je yang mereput kat rumah. Aku kan anti-social. Wahahaha.

Tapi cuti sem ni nak cari satu aktiviti yang seronok seronok sendiri untuk release tension jugak lah memandangkan Melaka ni takdok tempat mandi semula jadi cam kat Tapah duluu.. Gilaaaa rindu nak mandi Lata Kinjang, Hotspring and Kuala Woh dulu. Penattttttt

Sambung 22 Julai 2016 | 2:07PM

So, apa nak buat cuti sem nih? My plan , buat duit dengan kerja sendiri. Rumah aku nih memang jauh dari pusat bandar dan aku nih bukan lah jenis yang rajin nak pergi tanya , "Ade kerja kosong tak? Ade kerja kosong tak?" , aku nih pemalu lahh. Kalau ade geng memang aku takde hal nak kerja. Lagi? Pergi kerja naik kereta adalah satu benda yang merugikan since aku takde lesen motor, duit habis kat minyak. Takde hal kalau nak rempuh jugak naik motor, tapi.. malang tidak berbau, silap haribulan ade road block. Hmmm, menangis nak membayor saman. Cakap je lah ko tak nak kerja, tak payah banyak alasan lah zati oi.

STRUGGLE


Next, nak sambung joging balik , hehhehe. Tak tau lagi bila nak start. Kita tengok lah macam mana. Sekarang punya determination dah tak sama macam dulu , mungkin sebab faktor usia yang dah makin meningkat? Hmmm.

Lastly, nak active blogging dan blogwalking macam dulu. Peluang ni ada masa cuti sem aje lah kan, bila da masuk sem baru memang aku tak bukak dah blog ni. Kenapa hahhh? Tahu tak kenapa? 

p/s : Nanti nak create satu instagram khas untuk blogging purpose. Nanti kita announce nama account tu , kengkawan bloggers jangan segan segan follow okay? Hehehe.

Last but not least, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin ye semua. Tahun ni tak sambut raya sangat , melekat kat rumah je and kali ni ramai tetamu datang rumah tengok abah. Gambar raya tu ade , tapi tak nak post sebab gemokkk. Hahahaha, tu yang nak exercise tu. Hahaha

Happy blogging and blogwalking everyone. 
Welcome back to me.
Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, July 8, 2016

TOP Favourite Lagu Raya


Assalamualaikum w.b.t

Bila dah tiba musim raya ni , siapa yang tak suka dengar lagu raya woi. Aku minat lagu-lagu raya yang lama je. Perghhhh feeling dia tu tak payah cakap la. Setakat ni aku tak feveret lagu raya yang baru. Lagu raya ni , kalau nak best , elemen tradisional tu kena kuat. Maksud aku , gunakan alat muzik macam gendang , rebana , kompang , angklung , gong , seruling ataupun yang lain-lain sama waktu dengannya.

Barulah best , ni guna gitar , drum.. takde feeling lahh!

Jenis aku , suka dengar lagu raya yang macam kat bawah ni. Tak de yang sedih-sedih. Aku tak suka dengar lagu raya yang sedih-sedih. Hahahah.



Bonus

Puasa Dulu Baru Raya // Raihan
Raya // Jalil Hamid
Diari Ramadhan Rafique
Harapan Ramadhan // Raihan & Man Bai *feveret lagu bila tibanya Ramadhan.

credit google.com/image

Apa lagu kegemaran korang bila tiba musim raya ni? Do share.
Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, June 20, 2016

Overall story for Part 4, 2016

Klikkan tabung RAYA 1 & RAYA 2 pleaseee.. Thank you

Assalamualaikum w.b.t

Empat belas minggu sudah pun berlalu, penat lelah, jerih perih minggu-minggu terakhir sudah pun tamat, hari ini. Hahahaha. Assignments, presentations, projects, reports, tests & quizzes are all done!! Tapi... tak puas hati ahh dengan performance untuk sem ni. Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba mu ini. Sekarang ni kita tunggu 5 paper untuk final. InshaaAllah untuk first paper, start ahad ni, paper accounts. Doakan ye kawan kawan.

Lambat submit report

While it is still fresh...... Alkisahnya , harini lambat hantar report, faktor atau punca jangan ditanya. So, nak cerita lah detik-detik giliran siapa yang kena submit report dekat madam. Kami berempat aku, Ain, Nada & Diyana. Masing-masing takut and tak nak submit report depan madam, yelah kot kena tengking or dilemparnya report tu ke luar pintu macam mana?

Disebabkan semua tak nak volunteer termasuk aku sendiri, aku pun bagi cadangan. Okay, jom kita lat tali lat tali tamplom !! Siapa yang ganjil , nak tak nak dia lah orang pertama kena pergi mengadap, sepatutnya orang terakhir kan? Tapi rules berubah, sebab nervous and otak tak dapat berfungsi dengan baik masa tuh. First round, Diyana yang ganjil. Aku, Ain and Nada melonjak kegembiraan. Untuk second round, disebabkan tiga-tiga asyik buat putehh, aku cadang kita o-som @ o-jus pulak. Puppp , Nada out!!! Aku dan Ain gembira tak terhingga!!! Kegembiraan yang membuatkan aku sakit kepala sebab menahan gelak mungkin, hahaha.

Then, Nada and Diyana pun masuk la nak pass report, at last... madam tak cakap pape pun. Chill tak marah pun. Ceitt, penat je aku nervous bagai. Hahahah.
By the way, thank you Nadira, Mariam, Diyana, Nada, & Ain

Juara futsal


Ni masa awal-awal sem haritu , join sebab pendaftaran free and nak dapat hadiah hamper, memandangkan tiga group je yang join, heheheh. Sekali menang, dapat medal je...sebab takde yuran, takde hadiah. Lolssssss sebelum penyertaan cakap lain. Hahahaha. Takpe lahh keep it up and thank you team mate Yoshiko FC.

Nasi Arab Astana Puteh with classmates


Dua minggu lepas, madam 'Azwa yang cute nak makan sama-sama ngan kiteowang, tapi masa nih, madam nun jauh di sana... Madam makan semeja dengan classmates lain. Huhuh. Love you madam.

Last class for this semester


"Kelas 4B ni pasif semuanya, senyap je... diam je...", bak kata madam laa. Kelas ni memang susah nak bagi respons tapi chill je. Aku suka kelas yang diam, yang tak bising. Susah la nak fokus kalau semua jenis suka pot pet pot pet.. hehehe.
Appreciation note : If you are reading this, thanks for this two semester, Ain. Ciaa ciaa ciaa
Actually , banyak lagi cerita sepanjang semester ni, semester lepas wa tak update story and share gambar sangat pun kan? Hmmmmm. Sis cuba untuk rajen.. masih mencuba sebab setiap sem sis ada peminat setia yang sudi baca blog picisan sis ini. Huahuahuahua.

Ciawwwwww. Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, May 13, 2016

Ciri-ciri orang yang suka duduk di rumah

Assalamualaikum w.b.t


Lately ni dah tak tahu nak post ape dah dekat blog. As a degree student , takde pape pun yang menarik untuk diceritakan kat sini. Rutin yang sama berulang-ulang setiap minggu. Isnin sampai Jumaat ada kelas , ada hari yang jadual packed , ade hari yang relax chill sikit.

Ada hari full day kene settle-kan homework yang diberi , faham ke tak faham tu lain cerita. Yang penting kerja siap. Lepas bincang dengan sir atau madam baru lah bukak soalan tu balik and try paham kan. Bila kerja tak siap tu , the night before mesti gelabah gilaa nak settle kan homework. Itulah student......yang jenis macam aku. Awareness dia loading...Hahaha. Suka sangat buat kerja last minute since sekolah rendah ( yang melibatkan homework sahaja....kekeke ).

While surfing into some kpop stuffs... i found this.

"Characteristics of people who likes to stay at home"


To be honest.... it is soooooo me !!!!


Note 1.
Setakat ni , aku kadang-kadang sangat untuk keluar rumah semata-mata untuk bersiar-siar cuci mata. Mostly , kalau nak keluar rumah tu , tujuan keluar dari rumah tu mesti clear , kenapa kau nak keluar? Makan masa yang lama tak kalau kau selesaikan urusan kau tu sekarang?

Note 2.
Note dua ni relate sangat !! Bila banyak urusan yang aku nak kena settlekan dalam minggu tu , aku akan peruntukan SATU HARI untuk settle-kan semuanya walau apa pun terjadi , kecuali jika ada sebab yang tak boleh elak , post office tutup lah.. mesin atm punya server down lahh.. Unpredictable gituu. Contoh , kalau ada 3@4 urusan yang aku nak kena settle-kan...aku akan susun perjalanan tu elok-elok supaya tak menyusahkan , tak buang masa and memenatkan aku. Biar semua urusan tu ONE WAY , takde nak patah balik bagai.

If keluar dengan mak , ( yang memang selalu akan ada banyak urusan..hehe ) , aku akan tanya semua tempat yang mak nak pergi dan aku akan susun perjalanan aku sendiri. Bukan semua orang macam tu ke? Hehe.

Note 4.
Yup!! I'm happy just doing nothing !! I'm not that lazy..but most of the time I AM LAZY. Miahahahaha. Seharian duduk rumah surfing pun tadak halllll lahhhh. Tapi ada jugak break time untuk makan , solat , borak dengan femly... Aku suka surfing internet dekat ruang tamu sebab sejukkkkk. Boring ke? Wahahaha.

Note 3 & 5 tak bape nak relate sangat sebab the control less than 30%..kekeke.. Aku suka jugak keluar jenjalan , sebulan sekali cukuplahhh. Buat masa ni memang aku kureng nak jenjalan...mana tahu...sooner or later tetibe aku ni kaki jalan plak ke. Hehehehe. Aku suka traveling kot. InshaaAllah...dah ada kerja yang bagus nanti , semua urusan yang patut settle dah pun settle , bucket list pun checked..then kita pikir fasal travel pulak ye... Huahahahaha.


Soon kalau bilik tidur macam ni , terperap seminggu pun tak kesah. Heheh

Last but not least....saja nak share ni.


Okay bye. Thank you.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, April 8, 2016

Item reviews : Dream Catcher & Mini Air Humidifier

Assalamualaikum w.b.t

*pencuci mata* Hehehehe.

Okay , so dalam dua minggu ni macam-macam pulak aku beli barang secara online. Haru betul. Semua benda nak dibeli nya. Hmmmm.

Tapi sebelum tuu...


Pelekat peti ais pemberian Sis JM. Yeayyyyyyy. Alhamdulillah. Terima kasih sis sebab sudi bagi gift comel ni kat kita , siap ada gambar sis JM lagi tau. And.. pelekat peti ais pun ada nama i olsss. Suka dengan blog sis JM sebab banyak sangat info-info travelling yang boleh diguna pakai untuk kita yang ada perancangan atau ade plan nak travelling ke luar negara. Yang pastinya , semua entry sis JM ke Korea I dah habeskan.. Hehehehe. Thanks again.



Sebenarnya adik yang bongsu ni tergedik - gedik - gedik - gedik sangat nak botol MY BOTTLE tu. Hampir dua tiga bulan jugak lah buat tak endah je kat request dia tu. Mana tak nya.. nak botol tu sebab botol tu ada tulisan MY BOTTLE sahaja???? Aku syak dia ni ikut trend sangat. Ye lahh , even buku #88 Love Life pun nak dibelinya (ni last year dah belikan). Nampak sangat dia ikut trend.

Beli lah pape air botol pun , kalau letak air masak...tetap rasa air masak jugak. Takde nya berubah jadi air Cool Blog Yam Milkshake!!! Eh? Hahaha.

Dok tengah cari-cari instagram yang jual MY BOTTLE tu dengan harga yang berpatutan , terjumpa lah instagram yang satu ni. Ade IG lain yang harga lagi murah , tapi sebab IG ni dia ada jual dream catcher , item yang dah dua tahun aku teringin nak beli. So, combine ajelah. Jimat kos postage kan? Masa beli ni pun each ade diskaun 20% ( ada some defect yang tak dimaklumkan...dah dapat baru aku nampak defect dia ) , mungkin sebab tu la ada diskaun kot. Hehehe

Instagram : @rainbows.square


Air Humidifier. Actually, item macam ni memang aku dah cari lamaaaaaaaaa gilaaaaa. Mulanya aku jumpa jugak dekat lelong , tapi sebab tak berapa percaya sangat aku hold la dulu. Ada setahun lebih aku cari item ni kat IG? Hahaha.

Yelahh , Malaysia kan panaihhh. So, aku fikir dengan ada nya benda alah ni , mungkin hidup aku akan berasa lebih tenang dan keruan. Rupanya tidak jugekkk. Sebab air yang keluar tu sikit lahhhh. Memang tak rasa pape pun. Adoi. Nama pun mini kan..so...memang mini lah air yang keluaq tu. Hmmmmmmmmmmmmmm. Frust. Rumah tak pakai aircond.

Dulu roommate ada pakai yang besar punya tau , memang sejuk satu bilik. Air kan.. So, aku expect benda kechik nih kepuasan dia macam tu jugak lah kan. But no........

sumber google

Semangat kan air dia keluar? Walhal sebab background dia hitam. In reality... tak banyak macam ni pun...and hampir tak nampak pun gaisss. Aku try buat lubang..macam tak berhasil je. Kang kalau salah cucuk , terus rosak tak boleh pakai. Actually , yang mini-mini ni lebih sesuai kalau untuk aromatherapy lah ek.

Well , aku beli dari instagram : @ig_unik_murah

Seriously IG ni banyak jual item yang sangat sangat menguji kehendak aku. Ada mini sewing , cotton candy maker yang comel , pan grill & steamboat , pan takoyaki and macam macam lagii.


Dia ade jual mini aircond , tapi aku insist jugak nak beli air humidifier tu. Nak tahu feedback sila pergi ke stated IG okay.

Okat that's all. Thanks ah sudi baca apa yang aku bebel.
Kekekeke.
Okay bye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.