HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Monday, March 21, 2016

Website Review : Hidup.my

Assalamualaikum w.b.t

Website : Hidup.my
# Mencari rumah atau bilik sewa dan rakan serumah
# Find a room and your ideal housemates


Berikut adalah details mengenai website Hidup.my @ laman web untuk pengguna mencari rumah sewa

1) Tujuan laman web ini ditubuhkan adalah untuk membantu lebih ramai pengguna diluar sana untuk mencari bilik untuk disewa khususnya di Lembah Klang dan sekitarnya. Trend sedia ada untuk mencari bilik sewa adalah kebanyakkannya di laman sosial seperti Facebook atau pun di Mudah.my. Namun begitu kedua-duanya bukanlah laman web khusus untuk pencarian bilik sewa. 

2) Benar, memang ada laman web untuk pencarian bilik sewa dan yang paling mendapat sambutan selama ini. Kami merasakan bahawa banyak improvasi yang boleh dilakukan. 
  • Map Function 
  • Price range
  • Find a housemate - Contact users

Ciri yang paling istimewa website kami adalah ; Find a housemate. Boleh rujuk di pautan ini: http://hidup.my/search-people/

Di sini pengguna boleh mencari housemate atau pun bilik sewa/rumah sewa boleh mencari potential tenant dan juga sebaliknya. Di sini ada dua option 

  • People looking for a room
  • People looking for a tenant

Jadi ini boleh membantu mereka diluar sana yang mungkin selalu mencari housemate untuk penuhkan bilik/rumah sewa mereka dan bukan itu sahaja, ianya berguna untuk kedua-dua, penyewa dan tuan rumah.

3) Mengapa Hidup.my - Mengapa tidak? Jika ianya adalah suatu improvasi dari sebuah laman web yang sering digunakan ramai dan ianya percuma. Untuk tambahan lagi, kami tahu bahawa majoriti pengguna di Malaysia adalah pengguna mobile. Kami telah pastikan bahawa ianya mobile-friendly tanapa pengguna perlu muat turun sebarang aplikasi. Kami tidak menolak kebarangkalian untuk membuat aplikasi tetapi ianya lebih mudah jika pengguna tidak perlu download sebarang aplikasi sekirannya ia pada awal sudah pun mobile-friendly

4) Secara jujurnya, kami tidak ada golongan/kumpulan fokus kerana melibatkan semua - penyewa dan Tuan rumah. Ini bermaksud jurang umur yang berbeza-beza. Namun begitu, boleh kami katakan bahawa kami memang hendak bantu mereka yang di golongan pertengahan dan kebawah atau pun "middle income" dan "low income" group khususnya Pelajar dan Eksekutif muda yang baru memulakan pekerjaan di kota raya. 

*gambar hiasan*

Oleh kerana itu Price Range maksimum RM2,000 dan itu pun sudah sangat mahal bagi sebuah bilik. Dengan harapan, lebih mudah orang mencari bilik sewa kerana kami tahu bahawa 2016 dan seterusnya akan menjadi lebih sukar bagi golongan ini jika tidak dapat menguruskan kewangan dengan baik - dan menyewa bilik adalah salah satu cara untuk mengurus kewangan dengan baik. Tapi betul juga kalau nak kata lain orang lain rasa, ada juga pengguna yang sewa mahal-mahal. Terpulang pada poket masing-masing lah kan?

p/s : Baru sahaja dilancarkan pada Oktober tahun lepas. Tiada iklan di Televisyen, kata orang, we try to spread the good thing by word of mouth. 

So , tunggu apa lagi? Tak payah pening-pening , dah boleh hidup tenang dengan Hidup.my .. Jom terjah!! Register sekarang!!

Thank you. Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

1 comment:

Mazni Munawar said...

haritu pun abang saya guna website ni je nk cari rumah sewa. bagus jugakla :)