HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Thursday, February 25, 2016

Tips | Rutin Skin Care Untuk Kulit Berjerawat

Assalamualaikum w.b.t 


#Skin care routine for acne prone skin
#Skin care basic routine

Today , nak share tips penjagaan rutin skin care khas untuk kulit gegurls or boboys yang berjerawat. Actually , untuk gegurls yang kulitnya dah sedia licin pun boleh amalkan jugak sebab perlu jugak untuk kita maintain kebersihan kulit agar bebas jerawat giteww.

Tak dinafikan , since teenagers or since kita care sangat pasal kemunculan jerawat during the day of PMS , kita sentiasa berjuang atau struggle untuk hapuskan jerawat dekat muka kita nih. Even though jerawat tu menumpang untuk beberapa hari je kat muka kita kan? kan? Tapi tak semua jerawat macam tu , ada yang bertahun-tahun menempek bagaikan parasit..ughh stress. Bila ada event penting macam family wedding , bestfriends wedding , graduation events masa tu lah jerawat muncul. 120% stress sebab nanti nak tangkap gambar , jerawat seketul yang muncul kat muka boleh buat mood spoil. Kan gegurls kan? Hahah.

Menjadi lumrah hidup sebab kita tinggal di dalam negara yang beriklim panas , kulit kita lebih cenderung jadi berminyak dan selalu terdedah kepada cahaya matahari. Jadinya , menjadi satu kemestian untuk kita sentiasa menjaga kebersihan kulit supaya bebas jerawat. Sedikit tips untuk guide you ols yang still endah tak endah fasal penjagaan kulit muka nih.

Let's check out the skin care routine every woman and men should apply daily. 


1. Keep It Clean | Pastikan kulit kita sentiasa bersih.

It doesn't matter what kind of skin type you have , keeping your skin clean is the first step to avoid acne. Cleanse your face twice a day with a facial cleanser that suit your skin type. Gently massage your facial cleanser in a circular motion and rinse with lukewarm water. ( Masa ni pori-pori muka pun terbuka kau pun rasa bahagia sebab dah tak rasa muka tu melekit-lekit dah ). Avoid touching your face throughout the day ; Nota penting ; bila dah seharian beraktiviti main phone , laptop , memasak or study bagai , elakkan tangan you ols dari pi usap-usap kat kulit muka. Tu salah satu punca muka tu boleh naik jerawat. Jadi..elakkan ye.

Sila baca jenis pencuci muka sebelum membeli ye , jangan main rembat suka hati je , jenis masalah kulit kering , kau beli jenis untuk kulit berminyak..hmmm. Satu lagi , lepas sikat rambut or main rambut dengan tangan , jangan sentuh-sentuh muka dah ye. Sebab rambut ni salah satu tempat menyimpan banyak kekotoran (habuk debu sebagainya) , melainkan anda botak.


2. Tone It Up | Gunakan penyegar muka (toner).

Applying toner after washing your face is important as it helps swipe off the excess dirt away from your pores. Pour some toner onto a cotton pad and swipe off the dirt at the areas of your chin and T zone. 

Kebaikan penggunaan toner , ia dapat mengecutkan pori , menyingkirkan kulit mati , seimbangkan pH kulit , mengembalikan keremajaan kulit dan menyegarkan kulit. Tetapi , 
disebabkan toner ni ada disadvantages untuk kulit muka , disarankan agar penggunaannya hanya 3 kali seminggu.  Jangan pakai selalu tau.


3. Lighten the Makeup Routine | Elakkan heavy makeup setiap hari.

Women tend to wear makeup every single time they step out of the house and this may damage your skin in the long run. Go easy on your makeup. Jangan selalu pakai makeup tebal-tebal pada muka anda. Semua orang tahu , majoriti alat solek atau kosmetik diperbuat daripada bahan kimia dan ini boleh memburukkan lagi keadaan kulit anda terutamanya bagi perempuan yang berkulit sensitif.

Last but not least , banyakkan minum air masak.


Then tadaaaaa.... baru lah boleh dapat kulit idaman cantik macam girl group SISTAR nihh. Mudah kan? Kalau kita jaga 3 SIMPLE STEPS nih , inshaaAllah kulit kita akan bebas daripada jerawat.

Jenis aku kulit berminyak , so 3 simple steps ni memang aku amalkan , sebab tu tak ado jerawat. Hehe. Korang pulak macam mana? Jaga kulit ke idok? 

Okay itu sahaja. Sekian. Selamat beramal ye kawan-kawan. TQ.
Kbye.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, February 23, 2016

Adakah anda seorang Introvert ?

Assalamualaikum w.b.t

Wahh , entry kali ni lebih kepada untuk mengenali diri sendiri.


Apa itu Introvert ? -> Introvert Personality Test 
Seseorang yang memiliki pandangan subjektif , seorang yang banyak menghabiskan waktunya dengan berfikir. Pemalu , penuh rahsia dan kurang gemar bercakap.

Apa itu Extrovert ?
Seseorang yang memiliki sikap terbuka dan kemampuan bersosial yang baik. Suka berada ditempat yang ramai orang dan mudah bergaul ataupun pandai menyesuaikan diri dengan orang luar. Mudah bergaul dan suka bercakap.

Apa itu Ambivert ?
Seseorang yang memiliki sikap introvert dan juga extrovert. Memiliki keperibadian yang seimbang dan dapat menyesuaikan diri di mana saat dia harus menjadi introvert ataupun extrovert.

10 Mitos mengenai individual yang bersikap Introvert


Lepas jawab quiz dekat link atas tu , ini lah hasilnyaaa ;


Actually aku rasa aku ni Ambivert personaliti , sebab ada masa aku suka jugak kenal dengan orang baru. Tapi , bila fikir-fikir balik , aku memang jenis Introvert laa. Yeahh , aku kurang suka berada di tempat yang ramai orang , aku lebih suka bersendiri atau buat hal sendiri. Tapi ada hari aku banyak cakap , satu hari pun tak habis. U ols pulak macam mana?

Kbye.

Source : 1 | 2


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

WJSN ( Cosmic Girls ) | 우주소녀 Members Profile


Wu Ju So Nyeo (WJSN) @ Cosmic Girls

THE SECRET COMEBACK
Front row : Soobin, Yeoreum, Dayoung, Luda
Middle row : Yeonjung, Seola, Bona, Chengxiao, Meiqi
Back row : Dawon, Eunseo, Exy, Xuanyi

New Starship X Yuehua Girl Group

Wu Ju So Nyeo ( WJSN ) @ Cosmic Girls is a thirteen-member ( Chinese-South Korea girl group formed in 2016 by Starship Entertainment and Yuehua Entertainment. 

Debut date : 25th Feb 2016
Debut Song : Mo Mo Mo
Agency : Starship Ent. X Yuehua Ent.
Official Youtube site : WJSN ( Cosmic Girls )
Official Instagram : @WJSN_cosmic
Official Twitter : @WJSN_cosmic
Official Facebook : Official WJSN
Official Daum Fancafe (Korea) : WJSN fancafe

Wonder Unit
Bona , Cheng Xiao , Dayoung

Name : Bona | Kim Jiyeon | Korean
Position : Visual | Vocal
DOB : 19 August 1995 | Leo | B
Height : 163 cm
Birth Flower : Rose Campion | Diligent

Name : Cheng Xiao | Chinese
Korean name : Seongseo
Position : Visual | Main Dancer
DOB : 15 July 1998 | Cancer | B
Height : 167 cm
Birth Flower : Wild Rose | Lovely

Name : Dayoung | Im Dayoung | Korean ( Jeju Island )
Position : Main Vocal | Maknae
DOB : 14 May 1999 | Taurus | A
Height : 161 cm
Birth Flower : Columbine | An oath to victory

Joy Unit
Xuan Yi , Eunseo , Yeoreum

Name : Xuan Yi | Chinese (oldest)
Position : Vocal | Visual
DOB : 26 January 1995 | Aquarius | O
Height : 166 cm
Birth Flower : Mimosa | Humble plant | Shy

Name : Eunseo | Son Juyeon | Korean
Position : Vocal | Visual
DOB : 27 May 1998 | Gemini | B
Height : 167++ cm
Birth Flower : Daisy | Innocent Heart
Instagram : @_eunseo_v

Name : Yeoreum | Korean
Position : Vocal | Maknae
DOB : 10 January 1999 | Capricorn | A
Height : 161 cm
Birth Flower : Box Flower | Patience

Sweet Unit
Seola , Exy , Soobin

Name : Seola | Kim Hyunjung | Korean
Position : Main Vocal | Visual
DOB : 24 December 1994 | Sagittarius | A
Height : 165 cm
Birth Flower : Viscum Album | Strong Patience
Instagram : @seola_s

Name : Exy | Chu Sojung | Korean
Position : Leader | Rapper
DOB : 6 November 1995 | Scorpio | A
Height : 166 cm
Birth Flower : Eupatorium Japnicum | Hesitant
Instagram : @exy_s2
Mixtape : Sweep Away | Getting 'Em

Name : Soobin | Korean
Position : Main Vocal
DOB : 14 September 1996 | Virgo | AB
Height : 159 cm
Birth Flower : Marmello | Seduce

Natural Unit
Dawon , Luda , Mei Qi

Name : Dawon | Nam Dawon \| Korean
Position : Main Vocal
DOB : 16 April 1997 | Aries | A
Height : 167 cm
Birth Flower : Tulip | Beautiful Eyes

Name : Luda | Lee Luda | Korean
Position : Lead Vocal
DOB : 6 Mac 1997 | Pisces | A
Height : 156 cm
Birth Flower : Daisy | Cheerful

Name : Mei Qi | Zhao MeiQi | Chinese
Position : Lead Vocal
DOB : 15 October 1998 | Libra | B
Height : 164 cm
Birth Flower : Sweet Basil | Good Hope

New member (added for 1st comeback)

Name : Yeon Jung | Yoo Yeonjung | Korean
Position : Main Vocal | Maknae
DOB : 3 August 1999 | Leo / Ophiucus [ 13th zodiac sign ] | A
Height : 167 cm


Music Videos



YTeen Debut Unit with Monsta X

Pre-Debut Stage KT GiGA Legends Match

Pre-Debut Appearances

 ( Dawon , MeiQi , Dayoung , Seola , ChengXiao , Exy , Bona , Eunseo )

KBS News : Dancing to Beyonce's Diva (short clip , exclude Yeoreum & Dayoung)
Oh! Boy Magazine ( Bona , Seola , Dayoung & Eunseo )
Boss choreo video 1 & 2 ( Exy , Eunseo & Seola )
Cosmopolitan Magazines ( Exy , Bona , ChengXiao , XuanYi , Seola , Eunseo )
UNIQ Happy New Year MV ( Eunseo , Exy , Dawon , ChengXiao , XuanYi )

Solo Appearances

Exy | Unpretty Rapstar 2 | Cypher ( Introduction ) | Mad Thing (short) | (full) | Everybody ( with Jiyoon& Kasper ) | Sweep Away ( first live performance ) | Team work battle with Kasper

Exy | IconTV Part 1 , 2 , 3 , 4
Exy | The Flatterer web drama EP 1 , 2 , 7

Seola | Winter Again ( former company )
Seola | K.Will Christmas Concert (short ver.)
Seola did many appearances on Yu Seung Wo You are Beautiful live performances


Cheng Xiao | UNIQ Luv Again Live 1 , 2

Luda | Pre-debut singing clip 1 & 2 | Dancing to APink Luv

Xuan Yi | Sistar Shake It Choreo ( and friends )

Dayoung | Kpop Star Season 1 ; Part 1 & 2

Yeonjung

Pre Debut Videos

Pre Debut during Produce 101

Starship Girls | Sistar - I Swear
Starship Girls | Hidden box ( Yeunjung , Taeha , Chaaeun )
Evaluation Group | Yeunjung | Taeha | Chaeeun

Tashannie Day by Day | Yeunjung Focus | Group Perf
SNSD Into The New World | Yeunjung Focus | Group Perf
At The Same Place | Pre Stage | Yeunjung Focus | Group Perf

Funny
Yeunjung & Taeha escaping from weighing their weight | Video


Credit : Source 1 | 2 | 3 


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, February 20, 2016

Cara nak impress-kan girlfriend's bffs?

Assalamualaikum w.b.t

Jadi lelaki ni kadang-kadang payah kan? Nak-nak yang dah ada girlfriend lagi lah poket tu rasa kopak selalu je. Nak belanja itu ini la, nak bawak jenjalan sana sini lah , semua perlukan duit , kan? Jenis yang kedekut tu tak tahu lah nak cerita macam mana, so kita tolak tepi. Sesetengah lelaki yang suka jaga imej dia depan mata girlfriend mesti nak buat yang terbaik aje kan? Cara nak tambat dan kukuhkan lagi relationship you (boys) dengan girlfriend you, salah satunya you kena dapat full support dari family dan kawan-kawan sekeliling dia.

So, macam mana kalau tiba-tiba kawan-kawan girlfriend you , ajak hang out sekali? Apa preparation yang you kena buat?


Ada kemahiran memasak memang bonus besar. Tapi kalau tak?


Nak tunjuk body sado? Nak pikat sape sebenarnya nih?


Erghh. Kalau level tarian you sama macam Kwangsoo , lupa kan je lahh. HAHAHA

So , what to do?
Meh tengok video ni. Ada penyelesaian yang mudah. Tak payah pening kepala.


Okay bye, selamat menonton.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, February 18, 2016

Mad Clown X BrotherSu - Like Romance Comics [ English,Hangul,Romanization Lyrics]



English Translation

BrotherSu
Hope you to show up all of sudden like in a comic book
Hope you to fall from the sky
Wanna huddling together saying "Yours is mine, Mine is yours"
and be schmoopy holding hands together
folding hands and tapping fingers each other

You hugging me
U r so lovely lovely lovely
But I'm so lonely lonely lonely baby

Mad Clown
A sleepless night even when you're a dead beat
It's rather good to do the laundry that I'd put off
Hit the ground to avoid the loneliness
Hiding under the blanket but the floor is cold

In an empty room , the washing machine keeps buzzing
Worries inside my head are swirling at the ceiling
Tried to recall the face of an ex-girlfriend ended a long time ago
but I can't remember now
She had a pretty forehead

Love is always like a humble refrigerator
of my rented room when I was 20
Cold and empty when I looking inside
Could not be filled with penniless pockets
Become hungry for talking poor mouth
So opened an instant noodle
Got two pieces of dried kelp
Just threw them away
Dang even dried kelp is a couple
You are still instant foods at the best
but now I want to

I can cover two faces with hands
but the longing heart is like the big lake over there
so there's nothing but closing eyes

Now the rain is streaming down outside
The hollow heart is annoying It's so ugly
It's like a wall roughly covered by cement
Seems to be closed hard
Cold, now here is the dessert
in the middle of the night
My love which is half-beat slow is a subtitle with wrong sync

Living in Seoul is quite lonely
I want to have a relationship but we
Living in Seoul , are quite clumsy
so don't know the limit we could approach

Wanna hug you Hold you in my arms tight
Wanna say so do I
How are you? Are you in a good condition?
By the way, when are we gonna meet?

BrotherSu
Wanna take a walk around Samcheong-dong
Wanna go to the beach together
Wanna stroke your head
Please come to me Like Romance Comics

Wanna walk you home
Wanna say I want eat ramen
Wanna say I missed the last train
Like the Romance Comics


Hangul

만화처럼 뿅 나타났음 좋겠다
하늘서 똑 떨어졌음 좋겠다
니껀내꺼 내꺼니꺼하며
옹기종기 앉아
손잡고 꽁기꽁기 하고 싶다
깍지 끼고 손가락 똑딱거리면서
날 안아줄 너
U r so lovely lovely lovely
But I’m so lonely lonely lonely baby
피곤해죽겠는데 잠못드는 밤에
마침 잘됐다 싶어
돌린 미뤄 둔 빨래
쓸쓸함을 피해

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, February 8, 2016

Colouring Book : Secret Garden by Johanna Basford

Assalamualaikum w.b.t


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.