HOME BUCKET LIST SELF-MADE FOOD REVIEW MOVIE REVIEW DO-IT-URSELF

Sunday, August 12, 2018

Movie Review | Hantu Kak Limah


Assalamualaikum w.b.t

Seram? Yes
Kelakar? Yes
Pecah perut? Yes

Korang dah tengok HKL ni?? Aku dah tengok semalam dengan femly. Kelakar gilaaaaaaaaaaaaaaaaa. HAHAHAHA. To be honest, aku ni kira penakut jugak la, tapi kalau cerita hantu genre kelakar (humor) ni memang cerita wajib tengok. Heheh. Kalau hantu bunuh bunuh tu memang tak laaaa, aku tak suka cerita psiko.

Bila tengok cerita hantu ni semestinya aku akan tutup muka awal awal, not 100% fully tutup lah, bahagian mata tu bukak la, same goes to my sister, hahah. Masing masing jadi mangsa kalau aku ketakutan and gelak gelak, hahah. Sorry girls.

Ada satu scene tu, masa dorang tengah sibuk berlari dari HKL, tetibe je hantu jepun tunggu tepi jalan, andddd aku sorang je yang menjerit gais. Yup, AKU SORANG *emoji gelak besar* jerit sebab terkejut doh, hahaha.

Kalau dilihat lihat, muka macam ex-wanita pertama malaysia kan? Hihi

SINOPSIS MOVIE HANTU KAK LIMAH
Mengisahkan tentang Husin yang pulang ke kampung setelah tidak lagi mencari rezeki di Singapura. Dia kemudian bekerja dengan sahabat baiknya Khuda , Wani dan Yeh Sekupang  di kilang arang. Sementara itu, Kak Limah  baru berkahwin dengan sahabat Husin iaitu Khuda.
Namun, baru sahaja menikmati kebahagiaan rumah tangga, Kak Limah telah ditemui mati dalam keadaan yang mengerikan. Pada masa sama, Husin bersama rakan-rakannya Wani dan Khuda masuk ke hutan untuk menangkap burung, namun tidak semena-menanya Husin bertemu dengan seorang gadis cantik yang misteri di dalam hutan dan jatuh cinta dengannya. Ironinya, sibuk menangkap burung, Husin dan Wani tidak tahu akan berita kematian Kak Limah termasuk suami Kak Limah sendiri, Khuda.
Sementara itu, Yeh Sekupang, selaku Menteri Informasi di Kampung Pisang, sedang menguruskan jenazah Kak Limah dan memberi tugas kepada Nayan untuk menjaga jenazah sehingga anak Kak Limah, Musalman sampai dari Kuala Lumpur. Nayan masih keliru dengan kematian Kak Limah kerana dia baru sahaja berjumpa dengan Kak Limah di tebing sungai sebelum datang ke klinik. Sementara, Khuda sempat pulang ke rumah bertemu Kak Limah dengan membawa Husin dan Wani serta menjamu mereka bubur keladi. Di sini bermulanya misteri apabila kelibat Kak Limah masih kelihatan walaupun dipercayai sudah meninggal dunia. - wikipedia


Scene yang kelakar memang banyak, watak Nayan dalam citer ni memang best sangat. Hehe. Cerita ni banyak jugak penampilan istimewa dari artis malaysia kita. Gandingan Mus May & Awie untuk lagu Srikandi Cintaku (penyanyi asal, Bloodshed), memang power!!!! Suara Mus memang sedap terokkkk. Penyanyi legend rock malaysia, suara memang takleh lawan. Boleh dengar kat sini > LINK

Overall, kelakar memang kelakar. Cuma storyline biasa biasa jer. Tak boleh lawan Zombie Kampung Pisang (ada Soffi Jikan, Que Haidar, AC Mizal, arwah Pak Abu) and impak Hantu Kak Limah Balik Rumah (sebab ada Johan and Ucop Wilcha)

Rate? 3/5

Okay gais kepada yang belum tengok moh ler support filem arahan Mamat Khalid ni okay? Just for fun memang berbaloi dengan harga tiket dibayar, and chill aje okay?

Thanks for reading. Bye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, August 9, 2018

Lagu wajib karok?


Assalamualaikum.

Last month sebelum final paper, kiteowang ada gap satu minggu, so... since ni final semester kiteowang, reunion lah geng karok kami berlima. Hajar, Fatin, Hanis, Nada and aku. Semua nyanyi sedap, semua nyanyi sumbang, HAHAHAHA.

Rindu pulak nak karok lagi. Hehe

Last sem kiteowang karok berlima, 3 jam je. Tak cukuppppp. This sem karok 4 jam. Okay lah sikit sebab siangnya kiteowang dah penat mandi manda kat pantai, walaupun badan letih, Gagah jugak la nak pergi karok petang tu. Hehe

Kiteowang tak dance. Guna bilik kecik je.

So, lagu apa je yang wajib bila karok ni weh?

Kalau fatin, dia sejenis yang layan lagu cintun tangkap leleh. And ada beberapa kali tu lagu yang kiteowang tak pernah dengar langsung *emoji gelak besaq*. Hajar and Nada pulak sama taste dengan aku, lebih kurang laa, cuma kpop bias Hajar and aku tak sama, haha. Haritu karok lagu OST Goblin, I will go to you like the first snow, memang takde lah romanized lirik kat skrin, gigih memasing google romanized lirik and nyanyi sama sama. Lawak aaa. Hanis lagi best, dia minat anime pastu nyanyi lagu jepun. Lawak tahap gaban sebab macam doraemon je nyanyi nyaaaaa. Hahahaa

Actually kan, kriteria lagu untuk karok ni kenalah cari lagu yang pitching tinggi, mendayu, rap, duet song barulah syok, kan? So, bawah ni memang lagu wajib karok, lagu masa zaman 90's and 00's, so memang familiar la kan.

Madah berhelah - Ziana Zain
Lagu ni bukan calang calang orang boleh nyanyi tau... melainkan kau Ziana Zain. Hahahah 
Memori berkasih - Achik NanaWalaupun yang pompuan pompuan aje nyanyi, sorang mesti lah jadi Achik kan.. Suara Nana pun susah nak follow kot. Hehe 
RapKenapa Shazzy feat Lah VE | Tak tahu Adam AF

Aku memang suka rap. So yeahh part rap je la aku nyanyi. Yang tak berapa nak laju laa, hehehe. So that's my top 3. Korang suka karok? Lagu apa yang wajib karok tu? Share kat komen please.

Thats all, thanks for reading. Bye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, August 7, 2018

Starbucks | Caramel Cake

Assalamualaikum w.b.t


Last January was my birthday, so i got to redeem my birthday cake kat Starbuckssss u olss. Memang best gilaa if korang ada membership tgv card, starbucks card, etc cuz u got free tickets, popcorn, cake on your birthday month!!!!

HOW TO APPLY STARBUCKS CARD

How? Pergi dekat any Starbucks store, then korang cakap la nak beli kad, ade yang RM20, RM30 and RM60 kot, different designs different price, korang tanya aje. Bila korang bayar contohnya RM30, automatik RM30 tu dah ada dalam card korang, and boleh la terus beli any Starbucks drink pilihan hati cinta korang okay? My fav is Ice Vanilla Frappucinoooooooooo.


Ni kad yang menjadi pilihan aku since design dia cantekkkkkk, RM30


Okay, lepas dapat kad tu jangan lupa register kad korang kat website or Starbucks punya app okay? Install dulu kat smartphone korang, pastu godek godek dalam apps tu, boleh tengok balance card, pastu ada rewards, beli 10 handcrafted beverages, nanti boleh redeem free drinks lagi.. Aku pun newbie lagi bab ni, semua berkat tunjuk ajar cik Adibah. HEHE

Okay, move on pasal rewards. Bila korang ada card, ada beberapa benefits yang korang boleh enjoy. Salah satunya, dapat free cake masa birthday month kitaaa.. YEAYYY Ada la 2-3 kali masuk store, tapi takde kek yang berkenan so aku taknak redeem lagi. 


So, haritu g AEON Melaka, and i saw this cutie......

Salted Caramel Marble Cheesecake

Sejujurnya sis can't resist any kind of food yang relate dengan CARAMEL.. HAHAHAH Nama pun dah sedap, rasa macam nak nama kan nama anak kittew dengan nama caramel lah. Eh... 

 'Caramel' memang fav sis. Atas tu walnuts, mestilah sedap kann. Actually, ada lagi beberapa kek lain yang menarik perhatian, tapi sebab birthday sis, sis redeem yang ni lah. Sis bagi 5 bintang untuk kek ni since menepati citarasa sis. Next time kita try yang lain pulak okay?

Thanks for reading.
Bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, August 6, 2018

Promoting Hantu Kak Limah 2018


Assalamualaikum w.b.t

Hai korang, nak promote ni. Aku dah layan citer hantu lawak arahan Mamat Khalid ni since Zombi Kampung Pisang tau. So, you gais jangan lupa ajak femly, kawan kawan tengok Hantu Kak Limah ni. Dengar dengar, memang lawak gilaaa nak jatuh dari kerusi wayang tu. Last week abah tengok teaser 1 minit kat movie hall pun dah berdekah katanya. So gais jangan lupa okay weekend ni kita layan Hantu Kak Limah 2018, cerita wajib tonton okay!!!

Taktau la kali ni lagu rock kapak mana yang akan jadi tema. Ada ke ek? Tak sure pulak ni. Memang tak tengok langsung any preview or iklan sebab memang nak datang tengok terus je. Hehehe. Sebagai warga negeri Perak, sudah pasti teman support filem Mamat Khalid ni. All the best!!!

Konfem mengalirkan air mata sebab lawak pecah perut!! Hehee
Okay bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, August 2, 2018

Produce 48 | Who's your pick?

Assalamualaikum w.b.t


O yeah o yeah. Walaupun pd48 kali ni nampak suram nak compare dengan previous season, as long as ada starship trainee ada dalam show tu, aku haruslah support. Heee... Untuk first season i was rooting for Yoo Yeonjeong sampai lah dia da jadi one of WJSN group members. Legendary performance from Yeonjeong mestilahh Into The New World group battle. Sedap terok suara dia. Masa tu international fans boleh undi, so memang aku support dia undi untuk beberapa minggu. 

Untuk season 2, im not very fond of boy group sangat, so memang tak tengok langsung. Hohoh, tapi support Jeong sewoon dengan Lee gwahyun jugak. Now, girls punya season, so sekali lagi aku rooting for starship trainee. Boleh cakap la yang aku ni more into girl groups, i like watching pretty, cute, funny & talented girls. Especially starship punya artist. Yela, SISTAR dah disband, so tinggal adik-adik lah yang aku nak tengok pun.

WHO IS MY TOP PICK??


Ahn Yujin!!!!! Actually, aku dah kenal dia sebelum dia join pd48 lagi. Pastu keluar rumor yang dia ni starship trainee, then aku terus follow instagram dia. So pretty, hardworking & talented!! Sekali imbas macam Exy pun ada jugak kengkadang. Baru 15/16 tahun, tapi tinggi ya ampun!!

Ahn Yujin Profile
August 31, 2003
Height: 168cm
Trainee period: 1 year 4 month
Company: Starship Ent.


Wonyoungie~~~ Trainee paling muda dalam pd48, giant baby. Heeehe. Features dia memang mostly korean suka. Tall, cutie & pretty. Lama lama tengok dia ni, memang jatuh hati terus sebab charming terok. Position yujin sedikit goyah ye. Hahaha

Jang Wonyoung Profile
September 1st, 2004
Height: 168cm
Half Taiwanese (father) , Korean (mother)
Trainee period: 1 year 2 month
Company: Starship Ent.

Miyu!!! Untuk japanese trainee aku support Takeuchi Miyu. So talented!!! Sings very well

Takeuchi Miyu Profile
January 12th, 1996, Tokyo Japan
Height: 154cm
Team 4 AKB48

My top 12 predictions untuk pd48 final line up (tak ikut susunan ye)
Ahn Yujin
Jang Wonyoung
Lee Kaeun
Choi Yena
Wang Yiren
Kwon Eunbi
Miyawaki Sakura
Yabuki Nako
Takeuchi Miyu
Honda Hitomi (Hitomi comel jugakkkk)
Goto Moe
Matsui Jurina

So, episod berapa tah, Jurina ada masalah kesihatan, so aku predict Murase Sae.

Not my top 12 pick tau. Ni aku rasa rasa yang akan jadi final line up. Berdasarkan populariti and attention yang dorang dapat. Hooo, so who's your top 12 pick?


End of August or early September ni WJSN akan buat comeback gaisss. Nanti sama sama support tengok MV dorang okayy?? Haruslah dekat starship official channel gittew. Ohyaa... aku ada beli lightstick dorang hokayyyy.. Ada m'sian ujungs re-sell sebab dia nak quit kpop. Oyess!!

Obviously not my picture la kan, malaysia mana ada pokok niii. Hehe. Aku baru snap video, tak tangkap gambar lagi. Nanti lahhh. Hohoh. Ofkos la happy terokk. Actually, aku ada menang giveaway Dream Your Dream album. Menang kat twitter, tapi sampai sekarang album tu tak sampai sampai lagi. Sedih betol.

Okay thats all. Thanks for reading. Bye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, July 31, 2018

Bucketlist | Bukit Tinggi, Pahang

Assalamualaikum w.b.t

Here our stories..... short getaway gitew lah. Serius nak habaq mai, last semester untuk degree or final semester ni memang busy terokk! Busy dengan assignments, presentations, group projects.. kejap kejap meeting, kejap kejap discussion. Stress mak dibuatnya. Bila stress, hormon dalam body pun tak stable, maka jerawat stress pun muncul. Memang busy terok lah pokoknya.

So, bila dah terlalu busy, akan ada satu feeling, "wahai mambang angin, mambang travel, terbangkanlah aku kemana-mana jelah. aku stress ni weyy", ha gittew lah lebih kurang... (acah jer, jangan ngikut eh!! haip!!) 

So..
tadaaaa....

Location: Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang
Photographer: Random people (tenkiu awak)
Cost: RM12/per head (include japanese village punya tempat tu..)

First thing first, kami gerak pagi sabtu, plan boek punya bila next week nya adalah antara satu-satunya minggu yang takde presentation or whatsoeva. Lebih kurang dua jam perjalanan, masuk tol gombak terus ke Bukit Tinggi. Nak naik atas tu lama jugak weh. Pokok kiri kanan bagi salam katanyaa.

Kami sampai atas around 11am, sampai je ucap syukur lah sebab selamat sampai dari Lendu kan. Terus la snap snap gambar sebab view memang cantek terokss yeerr. Alkisah, kalau dah dengan member aku yang atas ni, satu pose/background haruslah doploh patploh take ye. Heheh. Kasi penuh memori gittew.

View from satu tower ni. Angin pun sepoi sepoi. View sangat nice ye. Waktu pagi macam ni memang tak ramai orang sangat. Tak sejuk ye gais, sebab we ols berlecak kot, hahah

Rasa sejuk tu ada, tapi tu lah.. 'rasa' sahaja yer

Spoil pulak tong sampah tepi tu ye. Tapi takpe... tetap cantik bila mak adalah objeknya. Hahahaha. Nampak nice sebab filter snow. Mungkin nampak sedikit macek macek sebab mak pakai tudung sarung jer u ols. Malas, macam tu la. Hahaha

Ada banyak lagi view bangunan cecantik, so you guys boleh la spend your time kat sini. Kalau memang gila bergambar tu okaylah nak habis kan masa kat sini ye.

Japanese village

Dari Colmar Tropicale nak ke japanese village ni kiteowang naik van yang disediakan (free). Sempit la untuk aku sebab kaki panjang and lebar.. huwa huwa huwa. Nak sewa kimono boleh aja, RM20 sekali sewa. Nice view jugak kat sini. 

Suka cita ingin disampaikan, air and makanan kat atas ni almost double tau price dia. So, korang bawak lah pape yang patut. Untuk ole ole (serius aku tak ingat apa nama sinonim dia, hahah), keychain harga serendah rm10 sahajo, 3 rm10 macam tu. Survey la dulu ye. Ada 2-3 aje kedai gift shop dia.

Okay itu sahaja ceritanya. Seronok jugak datang sini sebab view memang cunn terok. Turun je dari bukit tinggi, kiteowang serbu Murni cafe. Sedap u olss. Lapar pun ye. Kuantiti makanan pun banyak. Sure kenyang and puas hati.

Thats all. Terima kasih sudi baca. Bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, July 30, 2018

Welcome back | Hello to the world

Assalamualaikum w.b.t


Hai selamat malam semuanya. Lama sudah tidak ketemu. Maaflah sebab hilang dari radar blogger map. Ramai dah lupakan mak ke? Mak mintak maaf sebab tak aktif post entry, blogwalking semua ni. So sorry, jeongmal mianhe. Bila busy dengan student life ni, memang dah tak hadap la blog mak yang dah bersawang ni. Huwaaaa. Sedih. Banyak main utube, twitter and instagram jeee. Actually, mak ada jugak la bukak blog reply komen komen semua sebab mak tau, ramai yang dalam kebingungan akan mula bertanya, maka nya, mak suka lah membantu setakat mana yang mampu yer.

For your information, mak dah habes belajarrrrr.. dah habes degree... hoyeahh. Alhamdulillah. InshaaAllah, panjang umur kita grad tahun depan. Aaaminnn. Penat sudah 6 tahun mengadap buku akaun. Huwa huwaaa. Ada rezeki kita kerja dalam accounting field pulak yer, walaupun dah bertahun mak berkecimpung dalam dunia online business (minat macam kat situ jerr, hmm). Masih merangkak lagi u olss.

Gambar raya haritu. Posing cenggini memang nampak kuruih laa...walawehhhh

Almost two weeks mak menganggur di rumah selepas final paper 13 July haritu, inshaAllah dalam minggu ni mak akan bersungguh-sungguh untuk apply kerja secara online yer. Semoga urusan kita semua dipermudahkan. Aaminn. 


Antara insan insan yang paling disayangi. Terima kasih for everything. Terima kasih jaga mak, tegur salah silap mak, tolong mak ketika memerlukan, layan perangai mak yang super annoying, share makanan, share ilmu dengan mak. Alhamdulillah. Appreciation post letak gambo ja. Hehe. All the best untuk semua and batchmates yang lain.

Next?? Ada banyakkkkk story yang dah expired but still nak citer jugak kat sini nanti. Tunggu ye. Pasti adaaaa. Heee. Okay bye. Nak blogwalking dulu sebelum beradu and buat kerja kerja lain. 

Thanks for reading, bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, July 17, 2018

Camila Cabello | Real Friends


Camila Cabello | Real Friends
Songwriters: Camila Cabello / Brian Lee / Billy Walsh / Louis Bell / Mustafa Ahmad

No, I think I'll stay in tonight
Skip the conversations and the "Oh, I'm fines"
No, I'm no stranger to surprise
This paper town has let me down too many times
Why do I even try? Give me a reason why
I thought that I could trust you, never mind
Why all the switching sides? Where do I draw the line?
I guess I'm too naive to read the signs
I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
Every time I let somebody in
Then I find out what they're all about
I'm just lookin' for some real friends
Wonder where they're all hidin' out
I'm just lookin' for some real friends
Gotta get up out of this town
Oh, oh
Oh, ah
I stay up, talkin' to the moon
Been feelin' so alone in every crowded room
Can't help but feel like something's wrong, yeah
'Cause the place I'm livin' in just doesn't feel like home
I'm just lookin' for some real friends
All they ever do is let me down
Every time I let somebody in
Then I find out what they're all about
I'm just lookin' for some real friends
Wonder where they're all hidin' out
I'm just lookin' for some real friends
Gotta get up out of this town
Lookin' for some new friends
Oh, oh
Oh, ah
I just wanna talk about nothin'
With somebody that means somethin'
Spell the names of all our dreams and demons
For the times that I don't understand
Tell me what's the point of a moon like this
When I'm alone again
Can I run away to somewhere beautiful
Where nobody knows my name?
Oh, oh
Oh, ah
Current fav song. Hi hi semua, nanti nanti kita update blog okieee.
Bye

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, March 30, 2018

NuffnangMY | CPUV #2 Mac 2018

Assalamualaikum gaisss...

Alhamdulillahhhh... new CPUV yang melekat awal Mac lalu masih on going. TQ nuffnang :)


Btw. Yang datang singgah blog kiteww TQ sangat sangat ye, pastu nampak aje iklan nuffnang kat blog ni (PERODUA) or other iklan from nuffnang, please click click pastu roger kat cbox okay? Nanti Zati pi blogwalking kat blog hangpa semua, Zati klik la jugak okay? Maximum 5x clicks aje tau. Tunggu sampai habes loading. Dah lama tak click click tabung nuffnang ni. Hehe

Okay tu je la. Happy blogwalking. Thanks for reading
Bye


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, March 26, 2018

Part 2 Pengalaman naik bas | #doneinternship

Assalamualaikum w.b.t


Hai korang. Untuk part 2 ni, going to be a short story of mine. Heehe, sebab pengalaman naik bas je kan. But please, jom la baca kisah aku ni. Heee

Okay for the first month, which is, August 2017, aku dengan Shera kiteowang just guna lrt je untuk ke KLCC, 1 stop aje from Kg.Baru kan. Lepas sebulan tu, baru tahu ada option untuk naik bas rapid jugak, so we decide untuk naik bas la masuk bulan 9 tu. Shera dapat teman aku sehari je sebabnya dia da start keje part time and bawak motor. Maka nya aku sorang aje lah naik bas 302 ke KLCC.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, March 22, 2018

Part 1 Daily life stories | #doneinternship

Assalamualaikum w.b.t


Alkisahnya, 30th January yang lepas aku dah tamatkan perkhidmatan sebagai seorang intern dalam bangunan ni. Peace yo. Alhamdulillah, banyak kenangan manis pahit sepanjang 6 bulan aku intern kat sini.

As an accounting student, ofcourse lah aku ni nak intern kat audit firm kan. Tapi rezeki takde kat situ since aku pun faham, tak layak lah nak intern kat sana (Big 4 / Big 5) based on my results. Huahua. Plus, nak intern pun aku tengok elaun cukup ke idok nak sara hidup aku 6 bulan tu nanti, ye la KL kot. Member pulak banyak yang pilih tempat intern dekat dengan rumah dorang je. Most of my friends macam tu weh.. so, aku je lah tekad nak intern luar Melaka. Last minute jugak aku apply intern sini, Alhamdulillah urusan dipermudahkan.

Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, March 9, 2018

Mango Float Solok Duku, Melaka

Assalamualaikum w.b.t


Tadaaaa.. hai bertemu lagi kita dalam rancangan jenjalan cari makan. Ni nak habaq ada satu lagi tempat minum petang best kat Solok Duku, Melaka ye anak anak. Mango Float Solok Duku namanya, waze aje kalau nak pergi okay.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, March 1, 2018

Free Photobook MY

Assalamualaikum w.b.t


Yess. Aku pun ada free photobookMY ni okay. Haritu viral jap pasal photobook ni sebab free jahhh. Sebagai rakyat Malaysia yang pantang dengar perkataan 'free' @ 'percuma' nih. Makanya, sis teliti thread di twitter macam mana nak abadikan kenangan sis dalam photobook secara percuma ye!!



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, February 27, 2018

Resepi | Ayam Buttermilk Semanis Honey

Assalamualaikum w.b.t


Hey haiii. Kembali lagi kita dalam rancangan blogger paling rajin memasak di dapur, Izzatiiiiii !!!

*Clap clap clap*

Okay cukup dengan 3 kali tepuk. Aku tak rajin okay, tapi sebab teringin nak makan ayam buttermilk ni nak tau rasa dia macam mana. Maka, sis pun gigih salin resepi dan keluar rumah mencari bahan bahan masakan gittew. Plus, bajet sendirian berhad, masak pun sendirian berhad lahh. Hehe


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, February 26, 2018

Tips berbaloi shopping di Lazada

Assalamualaikum w.b.t


Hai u ols, kembali lagi dalam rancangan shopping di Lazada with Zatiii....... Segalanya mudah bila shopping online kan? Asalkan ade duit, semua boleh jalan!! Okay meh nak citer, haritu aku beli instant film kat Lazada. Memang aku survey kaw kaw lah cari harga terbaik and berbaloi since instant film ni quite mahal. Nak beli offline kat kekedai pun cam dah makan masa, minyak kereta, belum lagi masuk kedai pastu harga maheyy nak tercekik. So, ofcourse lah shopping di Lazada ni menjadi pilihan aku.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Sunday, February 25, 2018

Murtabak Warisan Melaka Power!

Assalamualaikum w.b.t


Hai hai. Haritu kan, last 2 weeks kot, femly and I pergilah Kip Mart Melaka, nak pi masuk Mr.DIY sebab... mak cakap , orang bagitau tu Mr.DIY terbesar kat Melaka.. Tapi, takde lah besar mana pun, aku rasa yang kat Giant lagi besar kot? Kot laa.. sebab tak habes explore masa tu. Penat sangat. Daiso, Kaison, Mr.DIY, kedai RM2/3.. ha ape lagi eh kedai yang lebih kurang macam tu? Konfem aku duduk dalam tu berjam-jam. Sebab aku suka belek and teliti satu-satu barang kiut kiut and murah with full consideration, 

"Patut ke tak aku beli ni???"

Habes je pusing Kip Mart, memasing lapar ahh nak makan. Masa tu dah petang around 6pm. Tak tahu nak makan mana. Pastu nampak satu kedai makan ni, hujung Kip Mart.


Tadaaa... ni la kedai nya. Takde nama tapi sebelah 7E Kip Mart Melaka, dia satu bangunan dengan Kip Mart Melaka, so waze aje Kip Mart Melaka, nanti jumpa lah kedai makan ni ye.

Mula nya aku and abah macam nak taknak je pergi kedai ni since tak ramai orang and petang petang macam ni ade makanan apa je kan? Tapi sebab macam dah lapar nau, kiteowang pun singgah aje lah kedai ni walaupun tak berapa yakin yang perut kami akan kenyang. Hmm.

Lepas park kereta, duduk kat meja abah cakap sini ada murtabak. Taknak cheese sebab takut mahal and tak sedap. So macam rugi je. Kita order yang biasa aje, regular dua set. Lama jugak nak tunggu murtabak ni masak, borak borak kami satu keluarga sesambil menunggu murtabak. Tetibe abah nampak..

Air 'Serlia' Nescafe , a.k.a Serai + Halia + Nescafe ... Hmmm
Abah order, mak minum pun okay, abah minum pun okay. Aku?? Memang tak laaaa.. Bau je rasa nak uwekk.. hahaha dasar lemah!!

Tak lama tu murtabak pun sampai......


Wow!! Lain dari yang lain and nampak tempting terok!!! Bismillahirrahmanirrahim.. kami pun mula makan.

SEDAPPPPPPP SANGATTT!!!!

Serius tak tipu, ni bukan sponsor tak de dapat free murtabak, takde komisen pun. Memang sedap sangat. Walaupun kuah dal + kuah sos biasa aje, tapi murtabak dia memang power!! Sangat unik bagi kiteowang since ni first time kot makan murtabak yang isi daging + bawang dia tabur kat atas murtabak.

Selepas second time pergi, mak cakap ni memang murtabak orang Melaka yang ori. Means, Murtabak Melaka punya style macam ni lah. Kalau utagha kita makan sekali ngan bawang cuka kaler meghah tu kan, ni murtabak dia yang power!! Memang puas hati!!

Nora bagi 5 bintang!!!


Masa kali kedua datang tu, kiteowang order yang Regular Cheese , RM10. Sedapppp jugak wehhh. Nak menanges rasa sebab sedap sangat!!


Okay ini lah bangunan Kip Mart yang aku cakap tu, kawasan Malim/Batu Berendam. Orang Melaka yang taktau lagi pasai Murtabak Warisan yang sedappp ni nanti ada masa silalah ke sana ye. Sedap serius tak tipu.

Lokasi : Kip Mart Melaka , Batu Berendam
Open hours : Tak sure lah bukak hari apa, tapi hari Sabtu petang memang ada!

Thanks for reading. Bye.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Saturday, February 24, 2018

Lirik Lagu | Achey Yang Terindah

Assalamualaikum w.b.t


Haiiiii *lelambai* . Nak share lirik lagu Achey | Yang Terindah. First time masa dengar lagu ni, serius taktahu pun Achey yang nyanyi lagu ni. Plus, 2/3 kali dah dengar kat radio pun aku still rasa biasa biasa je sebab aku tak fokus sangat, sibuk menumpukan perhatian masa memandu. Haaaa, aku ni dikira berhemah jugak walaupun kengkadang naik tanduk jugak masa memandu. Hihih. Btw, masa aku naik kereta dengan adik aku, lagu ni pulak keluar, then aku tanya adik aku,

"Sape nyanyi lagu ni?"
"La... Achey."
"Oh ye keeeeeee...", terkijut la sikit.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Friday, February 23, 2018

i-City Shah Alam

Assalamualaikum w.b.t


Story nak datang sini memang sedikit kelakar. Masa tu hari Ahad. Aku nak bawak paksu and his femly pergi Taman Botani, aku nak main dengan Zara, plus nak try rumah 4 musim tu. After asar kiteowang keluar rumah, aku, Dibah and Shera.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, February 22, 2018

Teh Ais Float Viral | Kelemak Alor Gajah

Assalamualaikum w.b.t


Tengah hari semalam terpaksa keluar pergi Alor Gajah since parcel aku terpaksa collect kat sana. Huhuh. Aku ingat salah poslaju, rupanya aku yang salah. Goblok amat sih guwe. Hehee So, tengah busy drive nak ke poslaju tu, kat simpang 4 traffic light Kelemak nak ke pekan Alor Gajah tu bling bling meriah kedai ni aku nampak dari hujung anak mata. 

Adik aku baca kan la nama kedai tu, "Teh Ais Float"


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, February 20, 2018

Skincare Routine | Guardian Sales

Assalamualaikum w.b.t


Hi *lelambai*. Seperti yang sedia maklum, gegirls yang memang menitikberatkan rawatan kulit muka + acah acah baru nak concern jaga kulit muka (macam aku) ni, konfem tau kan haritu Guardian ada buat SALESSSSS 40% untuk beberapa jenama skincare. TRIPLE WOW gilaa lah masa tu... Banyak kot 40%!! Mana nak dapat diskaun murah cenggini u olssss....



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, February 19, 2018

Foodhunting | Litlle Rara Thai Noodle House

Assalamualaikum w.b.t

Maggi Tomyam Talay (small) RM18.00

Since aku ni dah selalu sangat keluar foodhunting. Member aku suggest untuk datang try tomyam dekat Little Rara ni. Kiteowang pergi kat kedai area Chow Kit. Masa tu dah nak maghrib, nasib lah tak ramai. Actually, aku dah banyak kali lalu lalang area jalan tar ni, memang aku nampak kedai pink ni selalu penuh and ramai gilaaa beratur tunggu meja kosong. Alhamdulillah, masa aku and Paah datang, kedai tu tak ramai orang lagi.


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, February 15, 2018

Lampu Putrajaya 2018

Assalamualaikum w.b.t

HAPPY 2018!!

Malam tahun baru bulan lepas, aku and Dibah menjejakkan kaki ke Putrajaya. Oh yeahh, memang aktiviti hujung minggu ku sentiasa terisi *flow money flow*. Teringin nak tengok bunga api, datang jauh ni tau. Heheeh



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Wednesday, February 14, 2018

Malaysian Philharmonic Orchestra | Miraculous Mandarin

Assalamualaikum w.b.t


Dewan Filharmonik Petronas

As far as you dont know, heheh. Last year since Ogos aku dah start intern kat KL sampai lah Januari bulan lepas. Total 6 bulan aku intern kat sana. Aku memang memanfaatkan waktu/hari-hariku as intern yang menetap di kota Kuala Lumpur dengan jaya-nya, hahaha. Tu pun banyak lagi attractive yang wajib pergi, tapi tak dapat buat since kekangan waktu & wang. 



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Tuesday, February 13, 2018

NuffnangMY | CPUV #1 Februari 2018

Assalamualaikum w.b.t


Alhamdulillah. Sejak beberapa hari aku rajin update blog ni, maka, ada lah CPUV yang nuffnang dah lekatkan dekat blog aku ni haa. Dah hampir setahun takde CPUV yang melekat tau dak, tu punca sebab aku ni pemalaih nak update blog and blogwalking semua lah. Yelah, hidup aku sebagai student ni tak best mana pun. Since aku intern, ada lah story yang boleh jugak share kat sini. Oh yes, please nanti kan update aku yang akan datang okay??


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Monday, February 12, 2018

Tahniah Abang Jampi!! #AJL32

Assalamualaikum w.b.t


Alhamdulillah, sekalung tahniah buat Hael Husaini a.k.a Abang Jampi, pemenang-pemenang serta para finalis #AJL32 yang lain. Tahniah juga buat pengacara of the night, Alif Satar & Sherry Al Hadad serta staff yang terlibat dalam menjayakan anugerah #AJL32 dengan jayanya.

Pejam celik pejam celik lagu Jampi by Hael Husaini ni dah setahun 2 hari di release kan. Song released 10 Feb pada tahun lalu. Alhamdulillah, sebaik sahaja lagu ni release, ramai sangat suka lagu ni sampai terjampi jampi dibuatnya.. termasuk lah aku sendiri. Heheh


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Lets Chill Out | At Durian BB

Assalamualaikum w.b.t


2 weeks before 28th Jan, aku dapat invitation from Stella. Invite aku untuk makan durian sempena Open House Reception. Hoyeahhhhh makan free!! Aku pun apa lagi terus tanya Dibah & Shera nak join aku ke tak. Tau je makan free, terus reserve untuk 3 orang. Lagipun, dekat aje dengan Kampung Baru.



Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Thursday, February 8, 2018

Baju singkat? Say no more!

Assalamualaikum w.b.t



Mukadimah:
Alhamdulillah, dari tahun ke tahun Zati boleh nampak perubahan pada gegirls kat Malaysia nih. Mostly or majority daripada nya dah pandai sangat berfesyen yang menutup aurat, sejuk mata memandang. Alhamdulillah, moh ler kita bertepuk tangan ramai ramai. Hoorayyyy. Dulu sis ni memang tak pandai lah bab bab fesyen, sekarang ni pun masih noob okay. Masih segar diingatan, zaman sekolah dulu asyik dengan tudung bawal hitammmmmm je. Ada pun 1-2 helai, ha yang itulah sis dok pakai ulang ulang. Tak pandai sangat lah main dengan warna, since my skin was quite dark. So, bila pakai tudung hitam......takde lah nampak gelap nau compare to white tudung kan? Ye ke??

Sama jugak lah dengan baju and seluar. Sis duluuu sangat tak suka pakai jeans, tak sukaaaaaa. Suka pakai track suit and baju pun t-shirt warna gelap. Tak hitam, dark blue lah. Wuishhh, memang tak boleh jadi idola la dulu. Heheh


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.

Starbucks | Vanilla Cream Frappucino

Assalamualaikum w.b.t

Dulu aku pandang starbucks ni sebelah mata je sebab... tak mampu. HAHAHAH. Plus, mahal terok and aku bukan coffee lovers. So, tak perlu lah nak ikut ikut orang pegang starbucks cup ni kan. Kita layan coolblog yam milkshake sudahh. Sedap pun sedap, kena dengan tekak habes jugak minum. RM3 lebih je.

Tapi... sejak ber-roommate kan Adibah 'Aliah yang memang kaki starbucks, aku pun turut terjebak. Once tu viral kejap air Syafiqah Aina, dia suka Ice Caramel Macchiato + extra caramel drizzle upside down. Nampak memang tempting, so aku pun nak try ah minum air ni, pantang jugak dengar perkataan 'caramel' ni. Hehehe. Review? Tekak aku tak berkenan dengan air tersebut since... dia ade sedikit rasa coffee and aku tak sukaa rasa coffee tu. Sorry.

Tak lama tu viral pulak thread macam mana nak order air kat starbucks untuk newbie. Sedikit sebanyak aku belajar from situ + tok guru adibah yang dah biasa dengan air kat starbucks ni. Makanya... bermula saat itu, aku setia dengan my own fav Vanilla Cream Frappucino (blended) , memang plain rasa vanilla takde coffee langsung. Bhahahaha

Tapi, aku idok ler order vanilla plain semata mata. Aku add caramel drizzle upside down + whipped cream. Sebab takde coffee, so harga quite affordable la. RM16.50 sahaja untuk grande size. Sesapa yang bukan coffee lover macam aku, and suka vanilla... boleh try yang ni okay??


Vanilla Cream Frappucino
Size : Grande (medium)
+ Add caramel drizzle upside down
+ Add whipped cream

Done. RM16.50

So, seingat aku, 4 tempat yang aku try vanilla cream frap ni ialah dekat Aeon Jusco Melaka, Quill City Mall, Avenue K & KLCC punya Starbucks. Aku paling suka yang kat Avenue K, sebab dia buat air aku sedap. Hahaha


Yang ni size Venti (large), this one yang Avenue K punya. Sedapppp

Enjoy your drinks. Bye :)


Pemilik blog (nineteencapri) , tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis komen itu sendiri.